Especials 13/09/2012

"Entenguin que un poble amb historia vulgui resoldre pacíficament i de forma estrictament europea el seu futur": les 10 frases de Mas a Madrid

El president de la Generalitat diu a la capital espanyola que Catalunya necessita l'instrument d'un estat i reclama poder consultar als catalans si són una nació

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en un col·loqui a Madrid / EFE

Madrid1. "Catalunya necessita l'instrument d'un estat, qualsevol nació el pot arribar a tenir. Aquest és el clam de la gent, de forma pacífica, democràtica i il·lusionant; necessitem un estat. Havíem pensat durant molt temps que aquest estat podia ser l'espanyol i hem treballat molt perquè això fos així, però potser nosaltres mateixos no hem treballat suficientment bé, o no hem tingut força per aconseguir que això fos d'aquesta manera, però en qualsevol cas Catalunya necessita un instrument d'estat i crec que aquest és el llenguatge que se'ns està transmetent des del carrer".

2. "Durant dècades, parlo de dècades, no d'anys sinó de dècades, el nostre objectiu va ser intentar transformar l'estat i ajudar-lo perquè fos també el nostre. Aquest ha estat el nostre objectiu, el de la majoria de la societat catalana, tinguin-ho també en compte".

3. "Catalunya és una nació. Si partim d'aquí hi ha moltes coses que es poden resoldre, però si neguem això, si neguem la pura l'evidencia, aleshores hi ha moltes coses que no es poden resoldre. I si no es poden resoldre, entenguin que aleshores un poble que té molta història al darrera i anhel de futur vulgui resoldre pacíficament i de forma estrictament europea aquest futur. I dic de forma estrictament europea, perquè com vostès poden comprendre, no ens hem tornat bojos. Quan els catalans reclamen instruments d'estat ho fan dins del marc europeu i fins i tot de l'euro, que intentem defensar".

4. "S'ha produït un moment de fatiga mútua. Catalunya s'ha cansat de no poder progressar bé dins el conjunt de l'Estat, i Espanya es cansa de la manera de fer de Catalunya".

5. "Europa forma part de l'ADN mil·lenari de Catalunya. Nosaltres no posarem en risc l'estabilitat europea".

6. "Que no es minimitzi l'impacte de la manifestació, seria un gravíssim error".

7. "La suspensió de l'autonomia de Catalunya resoldrà el problema? S'aniquilarà el sentiment de nació aplicant la Constitució?".

8. "El que està passant a Catalunya és com un riu que ha desviat el curs i que està intentant recuperar la llera inicial".

9. "Les eleccions no s'avancen perquè sí, i no tinc previst avançar-les ara com ara. Però no nego que es puguin avançar si la situació es fa ingovernable o no avança el pacte fiscal".

10. Pregunta: "Com quin president de la Generalitat li agradaria passar a la història, com Cambó, com Companys...". Resposta: "Home, com Companys, no! No em vulgui tant mal! Ja hi poso coratge!". "M'agradaria passar a la història com una combinació de Prat de la Riba i Macià".

stats