Especials 09/09/2021

Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas: tres salons compromesos amb la sostenibilitat

Amb una pandèmia en què química, plàstic i tractament de superfícies s’han revelat com a actors essencials, les tres indústries presenten del 14 al 17 de setembre les darreres propostes, solucions i novetats del sector en tres salons simultanis a la Fira de Barcelona

3 min
Imatge d'una edició precedent d'Expoquímia

Prop de 300 expositors, més de 500 marques i quatre dies d’activitats, seminaris i taules rodones. Són algunes de les xifres més rellevants dels tres salons que arriben del 14 al 17 de setembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i que reuniran en un mateix espai les principals novetats de la indústria química, del plàstic i del tractament de superfícies. Amb l’objectiu d’accelerar les iniciatives compromeses amb el medi ambient i de reactivar les trobades professionals i de negocis d’aquests sectors després de la pandèmia, els salons posaran l’accent en la contribució a l’economia circular, al desenvolupament tecnològic i a la sostenibilitat. El bioplàstic, l’hidrogen verd i els nous sistemes per capturar el diòxid de carboni seran tres de les novetats destacades.

Concretament, el saló Expoquimia reunirà a Fira de Barcelona prop de 300 marques del sector químic, un dels més dinàmics de l’economia espanyola. Ho farà després d’uns mesos de pandèmia en què la indústria química s’ha reivindicat com una peça clau. “La covid-19 ha posat de manifest que el sector químic és essencial –assegura Carles Navarro, president d’Expoquimia–. Ara serà també fonamental per garantir el desenvolupament de tecnologies clau que donin resposta als objectius de descarbonització i de l’economia circular”, afegeix.

El saló Expoquimia, impulsat per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola i que enguany arriba ja a la seva dinovena edició, estarà estructurat en tres grans eixos temàtics: el de la transferència tecnològica, el de l’economia circular i el de la digitalització. Alhora, concedirà un especial protagonisme als nous materials i a la biotecnologia. A més, s’hi presentaran solucions verdes i alternatives a materials tradicionals, s’hi habilitarà un espai per tal que les empreses biotecnològiques i les indústries intercanviïn coneixements i es recalcarà la contribució del sector a l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides. “La química és imprescindible per poder donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible i el seu compliment de cara al 2030”, rebla Navarro. Precisament, un dels espais destacats del saló serà l’Smart Chemistry, Smart Future, un esdeveniment únic que buscarà mostrar la contribució de la indústria química a la societat.

Imatge d'un dels estands en una edició precedent d'Expoquímia

Equiplast i Eurosurfas, amb l’economia circular

Del 14 al 17 de setembre, Fira de Barcelona acollirà també dues cites clau: l’Equiplast i l’Eurosurfas. En primer lloc, l’Equiplast, la trobada internacional del plàstic i el cautxú, donarà a conèixer les solucions desenvolupades pel sector a favor de l’economia circular. En aquest sentit, recrearà per primera vegada una planta de reciclatge a escala per tal de demostrar com actualment hi ha sistemes fiables de recuperació dels plàstics. Alhora, s’hi podrà veure Rethinking Plastics, una exposició única de productes fets amb plàstics 100% reciclats. “Caminem cap a la sostenibilitat d’un material com el plàstic, que és molt important en sectors bàsics per a la societat com la salut, la indústria i la tecnologia”, explica Bernd Roegele, president d’Equiplast.

En el cas d’Eurosurfas, la 27a trobada internacional del tractament de superfícies reunirà prop de 50 marques, que presentaran les darreres novetats del sector en l’àmbit de les superfícies funcionals, amb propietats antioxidants o repel·lents de l’aigua. “El sector aposta per la innovació per ser menys contaminants i, alhora, més competitius i eficients, en un període difícil de concentració d’empreses en la indústria”, apunta Giampiero Cortinovis, president d’Eurosurfas.

Smart chemistry, smart future: la indústria química, amb els ODS

El sector químic, com a indústria líder que és en l’àmbit de la innovació, juga un paper clau a l’hora de desenvolupar tecnologies pioneres que puguin donar resposta a les demandes de la societat, i al mateix temps siguin respectuoses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides. Per tal de posar-ho en valor, l’edició d’enguany de l’Expoquimia acollirà l’esdeveniment exclusiu Smart Chemistry, Smart Future, que, organitzat per Feique, presentarà una exposició de les novetats que tenen més projecció de cara als propers 10 anys. Sota el lema Welcome to 2030, l’exposició mostrarà com el sector ja està treballant a Espanya per donar resposta als principals reptes que se’ns plantegen com a societat en quatre àmbits: el de l’economia circular, el de la transició energètica i el canvi climàtic, el de la salut i l’alimentació i el de la digitalització i indústria 4.0.

stats