Contingut patrocinat

El Fons d’Acció Social de la Sagrada Família posa l’accent en els col·lectius més vulnerables

Les ajudes arriben fins als 2,3 milions d’euros i tenen impacte en 21 municipis diferents de l'arxidiòcesi de Barcelona

Redacció
4 min
Grup de les 56 entitats amb projectes cofinançats pel Fons d’Acció Social de la Sagrada Família.

BarcelonaEl Fons d’Acció Social de la Sagrada Família (FAS), un projecte que va néixer amb la voluntat d’ajudar les persones i els col·lectius més vulnerables de l'arxidiòcesi de Barcelona, va anunciar divendres les ajudes de la convocatòria del 2023, que arriben fins als 2,3 milions d’euros i tenen impacte en 21 municipis diferents. L’acte de la resolució es va celebrar a la Nau Central.

L'objectiu principal del Fons d'Acció Social és el de contribuir a crear una societat més humana, més justa i més solidària. L’anunci dels projectes escollits va servir per realitzar una trobada de totes les entitats beneficiàries amb els membres de la Comissió del FAS, integrants del Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família president delegat, Esteve Camps i Sala i el seu president nat, el Cardenal Joan Josep Omella i Omella que va pronunciar un discurs al tancament de l’acte.

Beneficiaris del Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

“El Fons d'Acció Social de la Sagrada Família neix amb l’objectiu de servir a les persones i col·lectius més vulnerables de l'Arxidiòcesi de Barcelona. Aquest projecte, impulsat per la Junta Constructora de la Sagrada Família, connecta amb l'esperit de Gaudí i la doctrina social de l'Església i s'erigeix sobre tres pilars: el de comunitat, dirigit a les persones que la formen, el d'equitat, i el de solidaritat, que és el valor humà que ens empeny a actuar per construir una societat més humana, justa i solidària”, va declarar el cardenal Omella.

"La Junta Constructora, en tant que fundació de l'Església catòlica, vol dedicar els excedents econòmics a finalitats socials que assegurin el bé comú de les persones, així com l'anunci de Jesucrist i del seu Evangeli, que va ser la voluntat de Gaudí i dels promotors del Temple de la Sagrada Família", va afegir Omella.

Localitats on impacten els projectes.

El 27% dels beneficiaris dels Fons d'Acció Social de la Sagrada Família tenen a veure amb projectes que combaten pobresa i exclusió social. El 25% treballen per millorar la salut i l’autonomia personal. El 23% són destinats a iniciatives que vetllen per la infància, l’adolescència i la joventut. La vellesa (18%) i la migració i els refugiats (7%) completen les ajudes.

La valoració dels projectes va ser realitzada per un jurat i un comitè tècnic designat a aquest efecte, i va incloure la valoració de criteris qualitatius, tècnics i econòmics, que van ser ponderats a fi d'obtenir la puntuació global de cadascun dels projectes valorats, segons s'establia a les bases de la convocatòria.

“La consolidació de la recuperació econòmica dels últims anys ha permès a la Junta Constructora de la Sagrada Família, a la vegada que continuar l’obra, impulsar el Fons d’Acció Social; un projecte que irradia la tasca d’Antoni Gaudí ara cap als més necessitats. Les aportacions dels visitants sobrepassen així les parets del Temple i d’aquesta manera obrim les portes a aconseguir una societat millor”, va dir Guillem López Casasnovas, Patró i Membre de la comissió econòmica del FAS. “En aquesta primera convocatòria s’hi han destinat 2,3 milions d’euros i preveiem poder augmentar aquesta xifra de cara a properes convocatòries, tenint en compte que el finançament del fons social prové d’una part de l’excedent dels resultats de la Fundació”.

"Les entitats tenen un paper fonamental en el teixit social i des de la comissió del FAS continuem donant-hi suport perquè són més a prop de les persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, amb la nova convocatòria que impulsarem el 2024 volem arribar al màxim de projectes que impactin en les persones que més ho necessiten", va analitzar Xavier Martínez, director general de la Sagrada Família.

Hereus de la intenció fundacional

A finals del segle XIX, l’Asociación Espiritual de Devotos de San José, amb Josep Maria Bocabella com a president, va decidir construir un temple dedicat a la Sagrada Família. En l'acta fundacional del temple es va anunciar que aquesta ha de ser una obra que “exalci la fe i en què la caritat sigui present”.

El 1883 Antoni Gaudí va assumir el projecte de la Sagrada Família, va donar continuïtat a la intenció fundacional del temple i va demostrar sempre una gran sensibilitat cap a les persones. Gaudí tenia molt en compte els obrers que treballaven amb ell i les seves famílies. En una època en què no hi havia pensions ni subsidis, Gaudí es va ocupar de facilitar les feines menys dures als treballadors més grans i, d'aquesta manera, garantir la seva continuïtat laboral. Per als fills i filles dels treballadors i els infants del barri, va construir unes escoles mixtes al costat mateix del temple.

Connectant, doncs, amb els fundadors, amb l’esperit de Gaudí i amb la doctrina social de l’Església, el Patronat de la Junta Constructora de la Sagrada Família va impulsar el Fons d’Acció Social de la Sagrada Família, una iniciativa adreçada als col·lectius socialment vulnerables de l’arxidiòcesi de Barcelona.

stats