Contingut patrocinat
Especials 10/04/2023

Formació Professional: porta d'accés al mercat laboral

Els pròxims anys es registraran a Espanya més de dos milions d'oportunitats d'ocupació per a tècnics de FP

Redacció
3 min
Des de l'inici de la seva activitat, CaixaBank Dualiza ha beneficiat gairebé 28.000 estudiants, 2.700 empreses i 1.600 centres educatius.

El protagonista del nou capítol de Nosaltres, el programa de CaixaBank on cabem tots, és un jove que es connecta des de l'empresa on fa les seves pràctiques com a part del seu aprenentatge. Forma part del milió de persones que estudien Formació Professional a Espanya.

“És un món que sempre m'ha apassionat, però no tenia gaire clar com m'hi podia dedicar, fins que un dia un orientador professional ens va fer una xerrada a l'institut… i ara treballo en el que m'agrada!”, explica el jove abans d’acomiadar-se entre l’aplaudiment de la resta dels seus companys de Nosaltres.

Nosaltres pretén mostrar, amb dades i històries, que, estant a prop de les persones, ja sigui a través de la formació, la inclusió financera, el desenvolupament econòmic de les zones rurals, o l'educació en cultura financera, és més fàcil que les persones aconsegueixin el que es proposen.

A la FP Dual, els estudiants combinen l'aprenentatge al centre educatiu amb la formació a l'empresa, un element clau en la FP que influeix directament en l'elevada taxa d'ocupabilitat d'aquesta modalitat formativa. De fet, aquesta variable de l'ocupabilitat és la que prenen com a referència molts joves que es troben en procés de decisió del futur acadèmic.

Segons l'Observatori de la FP de CaixaBank Dualiza, fins a l'any 2030 una de cada quatre oportunitats laborals que es creïn serà per a tècnics de Formació Professional. En concret, prop de dos milions d'oportunitats, de les quals cent mil podrien quedar-se vacants per la falta de titulats.

La major part seran oportunitats per substitució de persones que es troben en edat de treballar i que es jubilaran pròximament, com confirma la dada que en poc més d'una dècada surten del mercat laboral, a causa de la seva edat, gairebé un de cada tres treballadors que avui estan en edat de treballar. L'entrada de nous treballadors no compensarà aquestes sortides, fins al punt que hi podria haver un dèficit de treballadors de dos milions entre els que surten i els que entren al mercat en només quinze anys.

La sostenibilitat, la digitalització i la demografia sera els grans reptes que afrontarà la nostra societat, per als quals la FP pot ser clau.

Aquest canvi demogràfic, juntament amb la digitalització de tot el sistema i la incorporació de la sostenibilitat a la cadena de producció, seran els grans reptes que afrontarà la nostra societat, i per als quals la FP serà clau.

Per tot això, CaixaBank Dualiza ha fet una aposta decidida per impulsar la FP a través de la col·laboració i el suport a tots els agents implicats, les empreses, els centres educatius i els estudiants.

CaixaBank Dualiza manté un compromís total amb la promoció de la FP, amb la convicció de la importància per a l'avenç social a través de l'impuls de l'ocupabilitat dels joves i la contribució a la millora de la competitivitat de les empreses. Des de l'inici de la seva activitat, CaixaBank Dualiza ha beneficiat gairebé 28.000 estudiants, 2.700 empreses i 1.600 centres educatius.

L'aspiració de CaixaBank Dualiza és ser útils a aquesta comunitat formativa. Així doncs, estableix els seus projectes en funció de les necessitats expressades pels mateixos protagonistes. Un exemple és la Convocatòria d'Ajuts que acompanya el desenvolupament de projectes de FP ideats per docents que es duguin a terme de la mà d'una empresa per millorar l'aprenentatge dels estudiants.

Només a través de la Convocatòria, CaixaBank Dualiza ha repartit més de dos milions d'euros a centres de FP a totes les comunitats autònomes.

En paral·lel, el foment de jornades o congressos de la mà de centres educatius, associacions empresarials o administracions públiques suposen un altre front d'actuació per a CaixaBank Dualiza, que els considera fonamentals com a fòrums de compartir coneixement entre professionals.

Amb l'objectiu d'enriquir aquests debats, l'entitat també compta amb una línia de recerca a través de la qual s’analitzen els reptes de la FP actual i es poden predir algunes de les tendències que marcaran el mercat els pròxims anys.

stats