Ajuts socials
Especials 09/09/2022

La Fundació ”la Caixa” augmenta en un 42% els ajuts per a entitats socials catalanes en un context marcat per la postpandèmia i la inflació

La Convocatòria del Programa d’Ajuts a Projectes Socials destinarà 10,5 M€ a impulsar l’acció del tercer sector social i arribar a més entitats i a més persones en situació de vulnerabilitat

Redacció
2 min
Francina Alsina, Marc Simón i Cristina Fabregat durant la presentació de la convocatòria.

La Fundació ”la Caixa” ha presentat aquest divendres la Convocatòria del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials a Catalunya, que augmenta la seva dotació en un 42% i destinarà 10,5 milions d’euros per impulsar l’acció del tercer sector social. L’increment de la dotació permetrà arribar a més entitats i a més persones en situació de vulnerabilitat en un moment en què, segons l’última Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat, la pobresa i l’exclusió social afecten el 26% de la població catalana degut a l’encadenament de les crisis provocades per la pandèmia i la inflació. En aquest sentit, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya alerta que la situació podria empitjorar en els propers mesos perquè moltes famílies es troben al límit de les seves capacitats.

“Les famílies no tenen cap baló d’oxigen i estan encadenant una crisi rere l’altra sense possibilitat de recuperar-se. Això les empeny a la precarietat. Ens preocupa molt que persones que fins ara no es trobaven en situació de vulnerabilitat, ara recorren a nosaltres”, alerta la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina.

“Sabem l’esforç extraordinari que fan les entitats socials. Per això intensifiquem la nostra col·laboració amb el tercer sector ampliant la dotació i facilitant l’accés als ajuts. Volem ser més a prop de les entitats i les persones en situació de vulnerabilitat, i impulsar el màxim de projectes que impactin en qui més ho necessita”, explica el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

“En aquests moments complicats hem d’impulsar més que mai les sinergies amb les entitats socials. La seva tasca és de vital importància i, gràcies a l’increment tant significatiu del pressupost destinat a aquesta convocatòria, les ajudes arribaran a moltes més entitats, també a entitats locals petites repartides pel nostre territori”, destaca la directora territorial comercial de la xarxa de Barcelona Ciutat de CaixaBank, Cristina Fabregat.

Sis línies prioritàries

El programa té sis línies d’acció prioritàries: gent gran i reptes derivats de l’envelliment, persones amb discapacitat o trastorn mental, humanització de la salut, lluita contra la pobresa i l’exclusió social, inserció sociolaboral i interculturalitat i acció social.

Les entitats socials catalanes poden presentar els seus projectes del 4 al 27 d’octubre d’aquest any en aquesta nova convocatòria. L’any passat, el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials va invertir a Catalunya un total de 7.406.550€ repartits en 292 projectes que van beneficiar 110.131 persones. Entre els anys 1999 i 2021, el programa ha impulsat 4.370 projectes a Catalunya, a través dels quals s’ha atès 888.672 persones, amb una aportació acumulada de 94,17 M€.

Nou repartiment

Les convocatòries del 2022 incorporen un nou repartiment de la dotació econòmica, sobre la base de la població de cada comunitat autònoma. Es fomenta també la selecció de projectes a totes les províncies espanyoles. Igualment, l’import màxim que es pot sol·licitar per projecte a la Modalitat 1 passa de 40.000 a 50.000 euros, i a la Modalitat 2 es podrà sol·licitar un import a partir de 50.000 i fins a 100.000 euros. També se simplifica el formulari de presentació de projectes per facilitar la participació de totes les entitats. S’hi poden presentar entitats i delegacions amb conveni vigent en les convocatòries del 2021. Per fer-ho, és imprescindible justificar, com a mínim, el 50% de l’ajuda concedida el 2021. 

stats