Especials 21/07/2021

La Fundació ”la Caixa” impulsa 30 projectes d’excel·lència de recerca en salut amb un total de 22,1 milions d’euros

Entre els seleccionats, tots en l’àmbit d’Espanya i Portugal, hi ha nou projectes liderats per set centres de recerca catalans

2 min
Josep M. Canals lidera a la UB un dels projectes seleccionats per la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut.

Convençuda que la recerca i la innovació punteres i transformadores requereixen un gran suport, la Fundació ”la Caixa” anuncia el suport a 9 projectes seleccionats en la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2021 destinats a centres de recerca catalans. Es tracta de projectes biomèdics i d’investigació en salut d’excel·lència, en el marc d’un programa que ha triat un total de 30 projectes de centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal. La dotació total és de 22,1 milions d’euros i el període de recerca són tres anys.

La convocatòria CaixaResearch es fa en partenariat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que hi aporta 2,6 milions d’euros per a 5 dels 12 projectes portuguesos seleccionats. Els projectes de centres situats a Espanya són 18.

A més, en aquesta convocatòria 2021, sis dels 30 projectes es duen a terme en consorci amb centres internacionals d’Àustria, Dinamarca, els Països Baixos, els Regne Unit, Suècia, Tailàndia i els Estats Units.

L’objectiu de la convocatòria és identificar i impulsar les iniciatives més prometedores, de més excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, tant en investigació bàsica com en clínica, traslacional i d’innovació. Per això, un equip de més de 540 experts internacionals van avaluar en remot les 644 propostes presentades aquest any. En una segona fase, 5 comitès d’experts van entrevistar els investigadors principals de les 70 propostes preseleccionades i van escollir-ne les 30 millors, incloses les 9 de catalanes, en què destacaven l’alta qualitat i la rellevància en el seu àmbit d’investigació.

Els centres catalans seleccionats
  • 2 projectes Centre de Regulació Genòmica
  • 2 projectes Fundació Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)
  • 1 projecte Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC)
  • 1 projecte Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
  • 1 projecte Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  • 1 projecte Universitat de Barcelona - Fundació Bosch i Gimpera
  • 1 projecte Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut dona suport aquest any a projectes excel·lents en els àmbits de l’oncologia (9 projectes), les neurociències (9 projectes), les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (6 projectes) i les malalties infeccioses (6 projectes). Diverses de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques per abordar alguns d’aquests reptes en salut.

La tipologia dels ajuts atorgats comprèn un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes presentats per una única organització de recerca, i de fins a 1.000.000 euros en tres anys per a projectes presentats per entre dues i cinc organitzacions d’investigació.

Des del començament del programa, el 2018, l’entitat ha destinat 71,7 milions d’euros a 105 investigacions innovadores i de gran impacte social, 76 de les quals són liderades per equips espanyols, i 29 per grups d’investigació de Portugal, en l’única convocatòria d’ajuts a la investigació en salut en l’àmbit ibèric.

Aquest mes de setembre, la Fundació ”la Caixa” obrirà la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 i els investigadors podran començar a enviar-hi les seves sol·licituds per optar als ajuts.

stats