Redacional
Especials 28/10/2023

Gastronomic Forum Barcelona aposta per la cuina compromesa

La gastronomia sostenible que protegeix la biodiversitat articula una edició de rècord

Redacció
4 min
Rodrigo de la Calle, un dels grans referents de la cuina verda

BarcelonaLa cuina transformadora i compromesa amb la preservació de la biodiversitat serà el tema principal del programa de la pròxima edició del Gastronomic Forum Barcelona, l’esdeveniment de referència per als professionals de l’hostaleria, el comerç especialitzat i la gastronomia. En total, s’hi celebraran prop de 120 activitats, en les quals intervindran més de 200 xefs, pastissers, sommeliers i altres experts en gastronomia. Serà l’edició més gran de la seva història, ja que hi participaran més de 350 empreses expositores, un 20% més que l’any passat.

Gastronomic Forum Barcelona, que tindrà lloc del 6 al 8 de novembre al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, mostrarà el compromís del món de la gastronomia per la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l’impuls a la transformació social. Per això, bona part dels més de cent cuiners i cuineres participants presentaran les seves iniciatives vinculades a l'ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat.

Presentació de l'edició del 2023 del Gastronomic Forum Barcelona.

Enguany, els restaurants participants en el saló sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes, un distintiu que reconeixen els establiments que treballen per preservar el medi ambient a través d’una gestió eficient dels recursos i la reducció dels residus. Joan Roca, Josep Roca, Jesús Sánchez, Eric Verbauwhede, Paolo Casagrande, Oriol Castro i Eduard Xatruc, Poul Andrias, Paco Roncero, Javier Olleros, Bego Rodrigo, Caroline Baerten, Nicolas Decloedt, Lucía Freitas, Zineb Hattab i Albert Adrià són alguns dels xefs més reconeguts del centenar de mestres de la cuina que hi participaran.

“L’edició 2023 presenta cuineres i cuiners que lideren la preservació de la biodiversitat a la cuina, donat que la recuperació d’espècies vegetals i races animals afecta tothom, i interpel·la especialment al sector de la cuina professional”, assegura Pep Palau, codirector del Gastronomic Forum Barcelona i responsable del programa d'activitats.

En el transcurs de Gastronomic Forum Barcelona 2023, l’Agència Catalana de Turisme i la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya presentaran la designació de Catalunya com a Regió Mundial de Gastronomia per a l’any 2025. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i suposa un important reconeixement al paper de lideratge de la cuina catalana al món.

Un dels tallers de l'edició del 2022.

“Aquesta edició serà la més gran de tota la seva història. A més, enguany donarem protagonisme als petits productors de qualitat procedents de tot Espanya, que aportaran molt valor i diversitat a la nostra oferta i reforçaran la nostra aposta pels productes de proximitat”, diu Josep Alcaraz, codirector del Gastronomic Forum Barcelona.

Noves tendències a la cuina

El saló també incidirà en el poder transformador de la cuina donant veu a cuineres d’àmbit internacional que proposen models de treball que posen èmfasi en la conciliació i la integració als restaurants, com la danesa Kamilla Seidler, al capdavant del restaurant Lola de Copenhaguen, i la belga Joke Michiel, del Souvenir de Gant. A més, l’ús del foc com a mètode de cocció en tendència a la cuina professional quedarà palès en les sessions dels cuiners Aitor Arregui i Irene Nan. Pel que fa a la gastronomia líquida, els xefs Rodrigo de la Calle i Diana Díaz elaboraran algunes de les begudes fermentades i altres plats líquids de la seva carta.

Joan Roca en una conferència.

Els cuiners Dani Ochoa, Luigi Pomata i Jesús Segura exposaran les seves experiències entorn del nou rebost, que recupera conserves tradicionals d’aliments i promou tècniques de conservació inèdites en la nostra cultura culinària.

Reconeixement del talent

Com és habitual, els cuiners i cuineres emergents també tindran un paper molt destacat al certamen, que acollirà la final del Premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. En el marc de la celebració del concurs The Best Dessert Espai Sucre, Martín Berasategui, que suma 12 estrelles Michelin als seus 7 restaurants, recollirà el premi Pierre Gagnaire 2023, com a homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria.

Com a novetat, el Gastronomic Forum Barcelona acollirà un Homenatge a les Dones del Món Rural, impulsat per la Diputació de Barcelona, així com el Premi The Baker i el de Millor Maître d’Hotel. I una edició més tornaran a lliurar-se els premis Mercader, InnoForum, Millor Panettone i Plat Favorit dels Catalans.

Els reptes de la restauració

En paral·lel a les activitats de cuina en viu, les sessions dedicades a la innovació i la gestió dels establiments hostalers es desenvoluparan al Forum Lab, a càrrec de l’organització de Gastronomic Forum Barcelona i Clúster Food Service. Aquest espai també acollirà el congrés Foodture –organitzat per Barcelona Centre de Disseny, BCD– i el Congreso Internacional de Restauración y Economía Circular, una iniciativa de la Fundación Restaurantes Sostenibles.

A més, el certamen reunirà una gran oferta de prop de 200 petits productors enogastronòmics de diferents territoris de l’estat espanyol, que mostraran els seus productes de proximitat i oferiran showcookings als visitants professionals.

stats