Contingut patrocinat
Especials 15/11/2023

La Generalitat atorga la major línia d’ajuts industrials de la seva història

Més de 20.000 llocs de treball i 200 empreses beneficiades.

Redacció
3 min
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la presentació dels ajuts.

La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Treball, ha destinat un total de 45,7 milions d’euros en ajuts per a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials. Es tracta de la línia més gran d’ajuts industrials de la història de la Generalitat, que permetrà mobilitzar una inversió total de 248,7 milions d’euros.

Així ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, després de mantenir una reunió de treball amb cinc empreses beneficiàries d’aquests ajuts: Gràfiques Salaet, Francisco Pagès Valenti SA, Bluesun Consumer Brands SLU, Industrias Preciber i Copiral.

El titular d’Empresa i Treball ha explicat que “gràcies a aquestes inversions, les empreses industrials guanyaran múscul, reforçant el teixit industrial català, capacitant-lo per aprofitar noves oportunitats de negoci”. Torrent també ha valorat els beneficis d’aquests projectes que són “un guany pel conjunt del país, ja que contribueixen a crear treball de qualitat, a enfortir el teixit productiu, a la transició verda i a l’equilibri territorial”.

Inicialment, la nova línia d’ajuts tenia una dotació de 10 milions d’euros, però a causa de l’alta demanda de les empreses, el Departament d’Empresa i Treball l’ha ampliat fins als 45,7 milions d’euros.

Aquesta nova línia d’ajuts, gestionada a través de la Direcció General d’Indústria (DGI), s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i en concret en l’objectiu que es va fixar el Govern de recuperar pes industrial fins al 25% del PIB el 2030. El Govern ha treballat des de l’inici de la legislatura per aconseguir que la indústria continuï actuant com un motor pel conjunt de l’economia del país, per millorar la seva competitivitat, resiliència i valor afegit, i per reforçar encara més la seva internacionalització. La principal derivada d’aquesta línia d’ajuts, més enllà dels projectes concrets, és un augment de la mida de les empreses beneficiàries, una prioritat també de l’executiu per dotar d'una robustesa més gran el teixit productiu.

Més de 20.000 llocs de treball i 205 empreses beneficiades

En total s’han beneficiat 205 empreses, majoritàriament petites i mitjanes, que consolidaran 19.295 llocs de treball i en crearan 1.424 de nous. Els sectors que han rebut més ajudes han estat la indústria de productes alimentaris, la fabricació de productes metàl·lics i la indústria química.

Per vegueries, Barcelona és qui concentra un volum més alt d’ajuts amb 21,7 milions d’euros atorgats, seguida de Girona (7,1), Catalunya Central (6,9), Lleida (3,8), el Penedès (3,3), Tarragona (1,7), Terres de l’Ebre (916.282) i l’Alt Pirineu (200.569). Pel que fa a les comarques, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Barcelonès, Osona i el Bages són les que han concentrat més volum d’ajudes.

Línia d'adjuts de noves inversions industrials: 45,7 milions d'euros.

Fer possible nous projectes d’inversió

L’objecte d’aquesta línia són els projectes d’inversió per a noves plantes industrials o per la millora dels processos productius de plantes existents que comportin un volum d’inversió mínim de 250.000 euros i un màxim de 3 milions d’euros. Un requisit indispensable per accedir als ajuts és el manteniment dels llocs de treball existents en la data de la sol·licitud, mentre que la creació de nous llocs de treball ha estat un dels criteris de valoració més rellevants per a la puntuació dels projectes. En aquest sentit, la mitjana d’increment de plantilla de les empreses que han accedit als ajuts és d’un 7,38%.

Aquestes inversions han de ser tractores en la cadena de valor de l’activitat, d’acord amb els objectius del Pacte Nacional per a la Indústria i especialment en els àmbits de la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la digitalització dels processos productius.

S’han pogut beneficiar d’aquests ajuts empreses industrials i de serveis relacionats amb la producció amb seu operativa a Catalunya i la quantitat dels ajuts és de fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 500.000 euros per projecte. Aquests ajuts es poden acollir al marc temporal establert per la UE per pal·liar els efectes que la invasió d’Ucraïna ha tingut en el teixit empresarial, a conseqüència dels increments de costos, ruptures de cadenes de subministrament o dificultats amb el transport internacional.

Entre els criteris de valoració destaquen la dimensió de l’empresa, prioritzant les empreses petites i microempreses, la generació d’ocupació més enllà del manteniment exigit per l’ordre, l’impacte de la inversió en proveïdors establerts a Catalunya, l’aplicació d’energies renovables per al seu procés productiu, projectes que apliquin criteris d’economia circular i sostenibilitat, i impacte territorial del projecte.

stats