Especials 06/11/2021

Innovació i talent per reimpulsar els negocis i el mercat laboral

El Bizbarcelona i el Saló de l'Ocupacio tornen a unir forces en una nova edició presencial per tal d'impulsar la reactivació de l'emprenedoria

6 min
Imatge d'un acte a l'espai de la Talent Arena en una edició precedent

Aquests dies, el recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona bull d’activitat. S’hi estan enllestint els preparatius per a una de les dobles cites estrella del calendari firal de la ciutat: el Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació. Enguany, a partir de dimarts l’espai s’omplirà amb més de 360 propostes al voltant de l’emprenedoria, l’empresa, la innovació i el talent. La doble cita brindarà als assistents espais comuns on generar, desenvolupar, atreure, acollir i fidelitzar el talent de Barcelona, però també on les empreses puguin descobrir com la incorporació d’aquest talent les pot ajudar a innovar i a continuar creixent.

“Volem accelerar la reactivació de la ciutat al màxim possible, fent una forta aposta pel talent com a generador d’activitat econòmica, sostenible, innovadora i competitiva i per donar un fort impuls a la creació d’ocupació de qualitat i al progrés social”, explica Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona. A Barcelona, la recuperació va a bon ritme. “En el que portem d’any s’han constituït 5.500 empreses a la ciutat, un 39% més que el 2020, i ja estem superant les xifres del mateix període del 2019 –detalla Collboni–. A més, preveiem un increment de la població activa que ens permetrà seguir reduint la taxa d’atur aquest any i el 2022”, rebla. 

Per a Collboni, els dos esdeveniments són clau per a la recuperació econòmica de la ciutat. “Busquem acompanyar la ciutadania tant en els seus objectius laborals i professionals com també en idees innovadores per crear o iniciar un nou negoci”, concreta.

Créixer, innovar, emprendre

El Bizbarcelona, organitzat per Fira de Barcelona i promogut per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, Pimec i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, comptarà enguany amb 120 sessions, entre presentacions, conferències i taules rodones. Totes, al voltant de quatre eixos temàtics: Emprendre, Creixement, Start-ups & Business Innovation i Talent.

Concretament, l’edició d’aquest 2021, s’ha dissenyat amb l’objectiu de mostrar com l’adopció de la innovació i el talent pot catalitzar la reactivació dels negocis. Per això, la programació del saló buscarà oferir al públic consells, inspiració, tendències i coneixements per explorar noves oportunitats per reinventar-se, posar en marxa projectes d’emprenedoria o impulsar una empresa ja consolidada. Cada eix se centrarà en una temàtica.

En primer lloc, a l’eix dedicat a emprendre s’hi podran conèixer històries d’èxit de persones que han fet propostes de valor innovadores en el seu sector, així com la visió d’experts en diferents àmbits de l’emprenedoria per motivar o impulsar la gestació de projectes. A l’apartat dedicat al creixement d’empreses hi participaran experts en finançament, màrqueting i vendes, logística o digitalització, que parlaran sobre estratègies i eines per fer créixer empreses ja en marxa. Per la seva banda, les conferències de l’àrea Start-ups & Business Innovation serviran per conèixer com incorporar la innovació en totes les àrees d’una empresa o en un nou projecte i, finalment, a l’eix TalentxBCN, que és compartit amb el Saló de l’Ocupació, s’hi descobriran noves vies per aprofitar el potencial del talent i els reptes que suposa la seva gestió a nivell empresarial.

Menció especial mereix la Barcelona Deep Tech Summit, organitzada per Barcelona Activa, UB, UAB, UPC, UPF i UOC, per donar visibilitat i impulsar l’emprenedoria en ciència i tecnologia a la ciutat. Inclou conferències impartides per investigadors, start-ups i spin-offs, així com grans empreses i corporacions per tal d’abordar les dificultats i oportunitats en l’àmbit de la investigació i innovació. Així mateix, hi haurà una start-up competition entre 8 companyies finalistes.

Més enllà de les conferències, el Bizbarcelona oferirà als assistents assessorament personalitzat de tècnics i experts. Serà en una zona d’estands on diverses entitats resoldran dubtes sobre qüestions relacionades amb emprenedoria i gestió empresarial. Alhora, l’edició d’enguany també comptarà amb mig centenar de tallers i activitats de networking per descobrir idees i noves habilitats, conèixer altres maneres de fer les coses o ampliar la xarxa de contactes professionals.

Oportunitats laborals per al talent

Tallers per preparar una entrevista de feina, simulacions d’un procés de selecció de personal, demostracions d’oficis, orientació laboral o xerrades sobre inserció de col·lectius vulnerables. Aquestes són algunes de les 150 activitats que ofereix el Saló de l’Ocupació, orientades a persones que busquen feina o que volen reorientar la seva trajectòria professional.

En aquest cas, el programa d’activitats previstes s’estructurarà en set àrees temàtiques. Seran la (Re)Orienta’t, amb propostes d’orientació professional; la (Re)Descobreix, el punt de trobada de les sortides laborals; la Prepara’t, l’àrea per entrenar-se en el procés de cerca de feina; la Defensa, que comptarà amb l’assessorament sobre els drets i els deures laborals; l’Emprendre, una àrea d’inspiració per a emprenedors; la TalentxBcn, compartida amb el Bizbarcelona per tal de descobrir, gestionar i potenciar el talent; i la Comparteix, una zona de relació entre professionals de l’ocupació. 

“Aquest saló és estratègic, perquè fomenta que les empreses, universitats, i diversos grups i centres de referència connectin amb les persones que estan cercant noves oportunitats professionals”, especifica Jaume Collboni.

En aquest sentit, per tal de preparar i donar a conèixer les eines disponibles per buscar feina, el saló acollirà tallers grupals on es simularà una entrevista laboral a través de jocs de rol; una activitat que permetrà creuar les competències i capacitats dels visitants amb les necessitats que actualment té el mercat, i un taller sobre autoconeixement, amb assessoraments de videocurrículum. També s’hi podrà fer una activitat basada en el mètode japonès ikigai, en el qual els participants identificaran quatre claus de la seva identitat per tal d’encaminar-se cap a la seva vocació.

Imatge d'una edició precedent del Bizbarcelona

Aquestes, però, no seran les úniques propostes destacades. També hi haurà diverses activitats per tal d’apropar oficis i professions en diversos sectors, com ara el tecnològic i digital, l’industrial o el logístic, així com tallers d’iniciació a la composició floral en què s’ensenyarà a fer un ram de mà; demostracions de perruqueria i maquillatge; xerrades sobre el món de les finances ètiques i solidàries o sobre pràctiques sostenibles. D’altra banda, el saló també posarà èmfasi en la inserció laboral de persones vulnerables i serà escenari de la presentació d’un estudi sobre la situació de les dones al mercat de treball on es donaran a conèixer diversos projectes per afavorir-ne la inserció. Alhora, es compartiran experiències d’incorporació al mercat laboral de persones amb diversitat funcional o iniciatives que promouen la inserció laboral del col·lectiu trans.

Enguany, el Saló de l’Ocupació també acollirà el cicle Sectors amb Oportunitats Professionals, que explicarà quines són les tendències en el camp de la generació de talent i la fira Sí i Millor, que organitza la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya i que oferirà contacte directe amb empreses interessades a incorporar persones amb discapacitat.

L’accés per visitar tant el Bizbarcelona com el Saló de l’Ocupació és gratuït, previ registre en línia. Ja es poden sol·licitar les entrades a la web dels salons.

Gràfic de la distribució del Bizbarcelona i el Saló de l'Ocupació

Alguns ponents destacats

Samanta Villar

Samanta Villar

Periodista i autora de llibres com Madre hay más que una’ o La carga mental femenina. Villar impartirà la conferència titulada Els beneficis de connectar, on explicarà i parlarà de la seva experiència en el món de l’emprenedoria. Dimecres 10 de novembre, 17 h, espai Emprendre.

Alfons Cornella

Alfons Cornella

Fundador d’Infonomia i de l’Institute of Next. L’expert en innovació explicarà en una conferència com les pimes catalanes poden adoptar fàcilment la innovació com a eina per seguir creixent. Dimecres 10 de novembre, 11 h, espai Start-ups & Business Innovation.

Arnaud de la Tour

Arnaud de la Tour

CEO de Hello Tomorrow. L’emprenedor explicarà els detalls de la deep tech i com d’important serà aquesta tecnologia per al futur. Dimarts 9 de novembre, 11 h, espai Start-ups & Business Innovation.

Gemma Fillol

Gemma Fillol

CEO de WOW - Màrqueting emocional i experiencial. A la conferència L’economia de l’experiència: vals el que fas sentir, la ponent detallarà com l’impacte emocional i la connexió amb els clients són claus per seguir creixent. Dimarts, 9 de novembre, 13 h, espai Emprendre.

El millor tancament de la BCNTalent

El Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació tancaran la BCNTalent, una iniciativa per visualitzar el potencial transformador del talent que inclou una vintena d’activitats gratuïtes en diferents llocs de la ciutat i l’àrea metropolitana.

L’àmbit digital és un dels continguts més destacats en el programa de la BCN Talent d’enguany, que tindrà continuïtat al Bizbarcelona i al Saló de l’Ocupació dins l’espai Talent Digital by Barcelona Activa, que inclou xerrades, taules rodones i d’altres activitats per donar a conèixer les possibilitats laborals en el sector tecnològic. També es presentaran opcions de formació i el projecte IT Academy.

“Indubtablement, el talent és una de les fortaleses i un dels motors de Barcelona –assegura Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona–. Ja som una ciutat d’excel·lència formativa pel que fa a l’àmbit universitari, centres professionals, de recerca i escoles de negoci, però des de l’Ajuntament continuem impulsant mesures per potenciar el talent digital, amb l’objectiu d’enfortir el creixement de les empreses, la creació d’ocupació de qualitat i la recuperació econòmica”, detalla.

stats