Especials 03/06/2021

IVI, els experts en fer realitat el somni de ser mare a partir dels 40

L’IVI, amb investigacions pioneres i tècniques innovadores, és capdavanter a Espanya en medicina reproductiva i un dels màxims especialistes en reproducció assistida d’alta complexitat

4 min
Imatge de la seu d'IVI a Barcelona

El 1975, a Espanya, l’edat mitjana de les dones que decidien tenir el seu primer fill se situava als 28,8 anys. Ara ja és de mitjana als 32,2 anys, i la xifra no para d’enfilar-se els darrers anys. De fet, cada vegada més dones decideixen tenir un fill a partir dels 40. La manca d’estabilitat econòmica i laboral afavoreix la maternitat tardana, que pot venir acompanyada de complicacions com la caiguda de la fertilitat, l’augment del risc de malalties genètiques o la possibilitat de patir un part prematur. Per ajudar aquestes pacients a complir el somni de ser mare, l’IVI ha desenvolupat investigacions pioneres i tècniques innovadores que l’han convertit en la institució capdavantera a Espanya en medicina reproductiva i en una de les màximes especialistes en reproducció assistida d’alta complexitat. Amb més de 30 anys d’experiència, un equip de 2.500 professionals i 65 centres arreu del món ubicats en ciutats com Barcelona, ja han ajudat a fer néixer 250.000 infants.

L’IVI ha desenvolupat investigacions pioneres i tècniques innovadores que l’han convertit en la institució capdavantera a Espanya en medicina reproductiva

El 1990 va néixer l’IVI, la institució capdavantera en medicina reproductiva i una de les màximes especialistes en reproducció assistida d’alta complexitat. Des d’aleshores, ja ha ajudat a fer néixer més de 250.000 infants amb mètodes pioners i innovadors. Durant aquestes tres dècades, l’IVI no ha parat de créixer, amb un equip de professionals altament especialitzats en ginecologia, obstetrícia, genètica, biologia, andrologia, medicina maternofetal i anestèsia, i s’ha convertit en un dels centres europeus que presenten una taxa d’embaràs més elevada: 9 de cada 10 parelles aconsegueixen el seu objectiu.

Ser mare als 40 és possible

Actualment, el 53% de les pacients de l’IVI tenen més de 40 anys, edat en què els embarassos no són impossibles, però sí poc viables. És per això que, sovint, cal recórrer a mètodes de reproducció assistida, com la preservació de la fertilitat. A partir dels 35 anys, la fertilitat de les dones descendeix d’una forma molt marcada. Es tracta d’un procés biològic que no es pot canviar, però si una dona decideix preservar o congelar els seus òvuls quan encara són fèrtils, podrà utilitzar-los més endavant amb les mateixes taxes d’embaràs.

El doctor Agustín Ballesteros, director d'IVI Barcelona

“L’edat és la causant de la reducció de la qualitat i la quantitat d’ovòcits, especialment a partir dels 40 anys -remarca Agustín Ballesteros, director d’IVI Barcelona-. Per això, des de l’IVI intentem conscienciar a les dones que això és una realitat i que, a partir de certa edat apareixen problemes reproductius que no es poden obviar”, adverteix. Tot i així, Ballesteros és optimista: “Per sort, com a especialistes en reproducció assistida d’alta complexitat, a les nostres clíniques podem donar resposta també fins i tot als historials més difícils”.

La genètica, un factor clau

Un altre dels problemes que preocupa les mares en edat avançada és la possibilitat de tenir infants amb malalties greus de base genètica o trastorns hereditaris. De fet, a partir dels 35 anys es produeix un augment del percentatge d’aneuploïdies, embrions que presenten anomalies cromosòmiques. És per evitar la transmissió de malalties genètiques que l’IVI té una Unitat de Genètica Reproductiva. A través d’un equip professional acreditat per l’European Board of Medical Genetics (EBMG), el centre ofereix als pacients proves genètiques, opcions reproductives avançades i assessorament genètic.

Josep Pla és el responsable de la Unitat de Genètica Reproductiva d’IVI Barcelona

“La realització d’estudis genètics en dones i parelles que volen tenir un infant aporta una nova entitat al concepte de planificació familiar –explica Josep Pla, responsable de la Unitat de Genètica Reproductiva d’IVI Barcelona–. La prevenció a l’hora d’afrontar el desig gestacional és una eina clau que situa la medicina preventiva com a estendard de garantia i seguretat, amb una meta ben clara: aconseguir dur un bebè sa a casa”, afegeix l’expert.

La prevenció i la informació a l’hora d’afrontar el desig gestacional és una eina clau

Més enllà d’això, però, l’IVI també està fent grans esforços per tal d’aconseguir que el descens en la quantitat ovocitària a partir dels 35 anys i la baixa resposta ovàrica no suposin un problema a l’hora de tenir un infant. És per això que ha engegat una nova línia d’investigació que duu associada un ambiciós estudi per seguir avançant en el coneixement de l’anomenada fallada ovàrica prematura. 

L'IVI és un dels centres europeus amb una taxa d’embaràs més elevada: 9 de cada 10 parelles aconsegueixen el seu objectiu

 

Els beneficis de la immunologia reproductiva

L’IVI també compta amb una Unitat d’Immunologia Clínica, que cobreix una disciplina en el camp de la Reproducció Humana anomenada Immunologia Reproductiva. Estudia, diagnostica i tracta els factors immunològics implicats en el procés de reproducció, i permet solucionar problemes com els avortaments espontanis recurrents consecutius de causa no-filiada o les errades d’implantació. A més, l’IVI també ofereix l’IVI Regenera, una tecnologia innovadora que s’utilitza com a alternativa al tractament d’endometris refractaris i en casos d’insuficiència ovàrica prematura o de baixa reserva ovàrica. El tractament és indolor, ràpid, segur i amb grans garanties d’èxit.

Per a més informació sobre qualsevol dels tractaments i serveis que ofereix l’IVI, es pot demanar cita al centre de Barcelona a través de la seva pàgina web:

https://ivi.es/clinicas/barcelona 

stats