ONZE DE SETEMBRE
Especials 07/09/2012

Herrera veu un referèndum d'autodeterminació com l'única manera de solucionar el problema amb l'Estat

El secretari general d'ICV preveu una Diada "diferent" perquè mai com ara s'havia atacat tant la sobirania política i social dels catalans

Acn
3 min
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha pronunciat una conferència sobre els principals reptes de la Diada del 2012

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha pronosticat una Diada "diferent", perquè "mai com ara" la sobirania del poble català havia estat tant atacada. El líder ecosocialista ha pronunciat aquest divendres una conferència centrada en el proper Onze de Setembre, dia en què tant ell com el partit es manifestaran a favor del dret a decidir dels catalans i en contra de les retallades socials. Herrera ha lamentat que s'estiguin produint atacs a dos tipus de sobirania. En primer lloc, a la nacional, que es fonamenta en l'agressió a l'autogovern català per part de l'Estat. Però també ha parlat de l'atac a la sobirania social, centrat en les retallades que afecten directament l'estat del benestar. Davant d'unes 150 persones que s'han aplegat a la seu d'ICV, entre les quals destaquen representants d'entitats culturals com la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, o representants dels principals sindicats catalans, Herrera ha reflexionat sobre les principals qüestions de la Diada d'enguany.

"Reduir l'atac a la sobirania com una qüestió exclusivament de relacions amb l'Estat no és un simple reduccionisme. És simplement fals", ha destacat Herrera en relació amb l'actitud del Govern. Pel líder ecosocialista, Artur Mas diu que defensa el país, però es "plega" davant de cadascun dels dictats dels mercats. És en aquest sentit que la Diada del 2012 "no pot quedar al marge de la situació social" que viu el país.

ICV-EUiA acudirà a la manifestació del proper Onze de Setembre, convocada per l'ANC, amb una doble voluntat. Reivindicar el dret a decidir dels catalans, però criticar les retallades dels governs de Mas i de Rajoy, que han provocat ja la "fractura social". La implicació dels ecosocialistes amb el dret a decidir és prou coneguda. Herrera ha recordat aquest divendres que, tot i definir-se com a federalista, és partidari que Catalunya assoleixi l'estat propi "si no és possible el pacte amb l'Estat".

El líder d'ICV no es mostra gaire confiat en la predisposició que puguin tenir els governs espanyols, tant del PSOE com del PP, per atorgar a Catalunya la singularitat que es mereix, fugint del "cafè per a tots" i del sostre d'autogovern que va fixar la sentència de l'Estatut. Una singularitat que s'hauria de concretar "en camps com el finançament, el dret propi, la justícia, el marc competencial, la llengua, la cultura, a més d'establir mecanismes reals de participació en la presa de decisions en la UE".

El pacte fiscal és un d'aquests mecanismes necessaris per a l'encaix de Catalunya a l'Estat i, per això, Herrera ha destacat que ICV formi part dels grups del Parlament que l'estiguin exigint. Però no és suficient. Un cop més, el secretari general d'ICV ha prioritzat el pacte social, que permetria distribuir més equitativament els esforços fiscals entre rendes.

"Per molt que Artur Mas ho amagui darrere el pacte fiscal o la transició nacional, la petició del rescat és un fracàs clamorós d'ell com a president i del seu govern", ha explicat també Herrera. Un rescat que podria fer que l'autogovern de Catalunya quedés reduït "a la mínima expressió", a més de provocar una quarta onada de retallades davant les exigències de l'Estat i de les institucions europees perquè Catalunya faci "l'impossible": complir un objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB en plena recessió.

"Tot això és la Diada del 2012. Pèrdua de sobirania, de drets, fractura social i intents de recentralització de l'Estat. I tot plegat centrat per unes relacions entre CiU i PP marcades per la tensió dialèctica i l'entesa pràctica", ha criticat. La tensió amb l'Estat es resoldrà, segons Herrera, amb la convocatòria d'un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya. Un referèndum que no confrontarà el poble català amb el poble espanyol, sinó "el poble català i una concepció nacionalista i centralista d'Espanya que comparteixen els poders econòmics i polítics de l'Estat".

"Avui estem pitjor que el 2010, quan va entrar CiU al Govern", ha lamentat. El "fracàs" de les polítiques d'austeritat de CiU fa "evident" la necessitat d'una alternativa, que Herrera concreta en la unió entre les esquerres. Una alternativa que fixi noves prioritats i eviti que la pèrdua de sobirania, tant nacional com social, esdevingui una realitat. "Malauradament el dia 12 continuarà havent-hi una majoria al Parlament. La majoria que representen CiU i PP", ha finalitzat.

stats