Últim intent per demanar l’acusació d’assassinat al 17-A

Els representants de les víctimes tornen a fer la petició en els informes finals

2 min
Mohamed Houli, Driss Oukabir i Saïd ben Iazza ahir al judici pels atemptats del 17-A.

BarcelonaAl judici del 17-A hi ha una separació molt clara entre la Fiscalia i la gran majoria de les acusacions que representen les víctimes. Mentre el ministeri públic ha mantingut que es condemni els tres acusats per organització terrorista però descartant l’assassinat, les acusacions particulars i populars han fet un últim intent per demanar que també siguin responsables dels 16 assassinats dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Les diverses parts han insistit en la petició aquesta setmana quan han pronunciat els seus informes finals a l’Audiència Nacional. El judici està a punt de quedar pendent de la sentència, però abans falta que els advocats que defensen els acusats facin els seus informes. El problema és que dos dels lletrats estan afectats pel covid-19.

El gruix de les acusacions comparteix la tesi que no es pot separar el pla d’atemptar amb explosius i la preparació que va saltar pels aires amb l’explosió d’Alcanar dels atacs que es van cometre el 17 i el 18 d’agost del 2017. Els advocats que representen els ferits i els familiars dels morts han argumentat que les proves aportades en el judici demostren que dos dels acusats, Mohamed Houli Chemlal –ferit a Alcanar– i Driss Oukabir –que se n'hauria desdit a l'últim moment–, formaven part de la cèl·lula jihadista de Ripoll i estaven convençuts de matar persones per seguir la consigna del Daeix (l’acrònim àrab de l’Estat Islàmic). Per això han continuat exigint que la condemna de tots dos inclogui un delicte relacionat amb l’assassinat: segons les acusacions, des d’un intent d’assassinat terrorista fins a la presó permanent revisable.

Ara el judici es reprendrà quan els advocats dels acusats estiguin bé de salut. Després també hi haurà l’últim torn de paraula per als acusats i tot apunta que Oukabir, que ha interromput en diverses ocasions les sessions i també els informes finals, l’utilitzarà per expressar-se.

stats