Contingut patrocinat
Especials 11/10/2023

L’estrès, una epidèmia que també amenaça la vista

L’estrès provoca patologies com la corioretinopatia serosa central, que afecta la retina, a més d’activar un cercle viciós de trastorns del son, alimentaris, migranyosos, etc. que afecten els ulls.

Redacció
4 min
Les persones que reconeixen patir estrès o ansietat són també un dels col·lectius que valora pitjor el seu estat ocular.

Set de cada deu espanyols consideren que la vista els fa gaudir més de la vida, segons una enquesta a mil persones duta a terme per tercer any consecutiu per Miranza, grup líder en oftalmologia, amb més de 30 centres a l'estat espanyol, entre els quals figura l’IMO Grup Miranza. Es tracta del III Baròmetre de Benestar Ocular, promogut pel Grup de Clíniques Oftalmològiques en el marc del Dia Mundial de la Visió, que se celebra avui, 12 d’octubre.

Segons la consulta, els espanyols aconseguim només un aprovat just pel que fa al nostre estat ocular, amb un 5,22 sobre 10, pràcticament el mateix que l’any passat. Si bé la majoria d’enquestats, un 75%, perceben la seva salut ocular com a “raonable”, el percentatge baixa fins al 33% si només considerem aquells que opinen que és “bona o excel·lent”.

Com afecta l’estrès als ulls

Les persones que reconeixen patir estrès o ansietat (la meitat dels enquestats) són també un dels col·lectius que valora pitjor el seu estat ocular. Davant d’això, el Dr. Carlos Martín (oftalmòleg de l’IMO Grup Miranza) explica que “actualment estem patint les conseqüències de dues epidèmies que impacten en la salut i el benestar ocular, i una d’elles és l’ansietat i l’estrès, que a més de provocar de manera directa alguna patologia com la corioretinopatia serosa central, que afecta la retina, comporten un risc més alt de patir diabetis, problemes del son, trastorns alimentaris i migranyes, la qual cosa repercuteix en la visió i empitjora processos com l’ull sec... És un cercle viciós”.

Carlos Martín, oftalmòleg de l’IMO Grup Miranza Barcelona i Manresa.

El 50% de la població, miop el 2050

La segona gran epidèmia que amenaça la salut i el benestar ocular dels espanyols és l’abús de pantalles, un mal hàbit que augmenta la miopia infantil, els espasmes acomodatius —especialment entre les persones amb presbícia o vista cansada—, i l’ull sec, sobretot amb dones amb la menopausa.

Segons l’especialista, “es calcula que l’any 2050 el 50% de la població serà miop, un fet que ens ha de preocupar, ja que aquest defecte refractiu, més enllà de ser un problema de graduació, comporta un risc més alt de patir malalties de retina i glaucoma”. L’oftalmòleg aconsella fer descansos visuals mirant a la llunyania i incrementar l’activitat a l’aire lliure, a més de valorar el tractament amb col·liris d’atropina per frenar la miopia, sempre sota la supervisió de l'especialista, especialment en edat infantil.

A més, el Dr. Martín afegeix que “la relació de l’ull sec amb les pantalles respon, principalment, a la reducció del parpelleig quan es fixa la mirada en la pantalla, ja que les parpelles funcionen com el parabrisa d’un cotxe i l’exposició ocular altera la pel·lícula lacrimal i la superfície ocular”. El doctor aconsella obtenir un diagnòstic precís, ja que “es tracta d’una malaltia multifactorial, que requereix un abordatge personalitzat, per la qual cosa, més enllà de l’ús de llàgrimes artificials, actualment comptem amb una tecnologia aplicada, com la llum per pulsacions, amb la qual aconseguim controlar d’una manera molt efectiva els símptomes d’aquesta creixent síndrome ocular”.

Els quaranta, l’'edat de l’esglai'

Un altre dels resultats de l’estudi mostra que el 82% d’enquestats de 41 a 64 anys afirmen que els preocupa la vista i són els més conscients de la necessitat de cuidar-la (93%). Malgrat això, i encara que en general 8 de cada 10 persones creuen que cal revisar la vista anualment, a l’hora de la veritat la mitjana de revisions no arriba a una a l’any.

En aquest sentit, l’expert de l’IMO Grup Miranza confirma que “els 40 és l’edat de l’esglai, en la qual moltes persones debuten en els primers problemes de visió, amb l’aparició de la presbícia o vista cansada, cosa que ocorre, a més, en una època de la vida plenament activa i molt exigent tant en l’àmbit laboral com familiar i social”.

Un altre grup que es mostra més pessimista que la resta quant a la seva salut ocular és el dels qui porten ulleres o lents de contacte, un col·lectiu que, a més, sent molèsties associades a l’ús de la correcció òptica, especialment per les lents de contacte. En aquesta línia, el Dr. Martín adverteix que “és important extremar les precaucions amb les lents de contacte i racionalitzar-ne l’ús, així com tenir en compte, en l’edat adulta, alternatives com la cirurgia refractiva, amb un risc d’infecció més baix”.

Podem evitar la pèrdua de visió?

El III Baròmetre de Miranza també reflecteix que més de la meitat dels espanyols de qualsevol franja d’edat consideren que no és possible evitar la pèrdua de visió (només 4 de cada 10 consideren que sí que ho és).

Segons els experts, aquesta creença pot respondre a la poca vinculació que la població estableix entre el seu estil de vida, la seva salut ocular i la seva agenda de revisions oftalmològiques, així com en el poc coneixement dels grans avenços de què disposem actualment per solucionar els problemes oculars, amb intervencions mínimament invasives per a la cirurgia refractiva, cataracta i presbícia amb lents prèmium, trasplantaments corneals lamel·lars, dispositius per a glaucoma, avenços per a la DMAE amb injeccions de nous medicaments i tecnologia aplicada per a tractaments de l’ull sec, entre d’altres.

Consells per millorar el benestar ocular

Una de les conclusions de l’estudi que més criden l’atenció és la poca conscienciació sobre la relació de l’estil de vida amb la salut i el benestar ocular.

En aquesta línia, els oftalmòlegs de l’IMO Grup Miranza recomanen aquestes cinc mesures bàsiques per protegir la salut dels ulls:


  1. Parar esment en l’estrès i l’ansietat i tractar-los, també pensant en la vista.
  2. Evitar el consum d’alcohol i tabac i portar una vida sana.
  3. Cuidar hàbits com el son i la vida activa a l’aire lliure enfront del sedentarisme i les pantalles.
  4. Passar revisions oculars periòdiques a l’oftalmòleg.
  5. Fer un ús responsable de les lents de contacte i valorar l’opció de la cirurgia refractiva en l’edat adulta.


stats