Contingut patrocinat

La UdG aposta per la igualtat de gènere

La universitat gironina ha impulsat una bateria de mesures per ser un espai plenament compromès amb la igualtat en tots els àmbits d'actuació

Redacció
2 min
Panoràmica del campus del Barri Vell de la Universitat de Girona.

GironaL’any 2022, la Universitat de Girona ocupa la 3a posició entre les universitats espanyoles pel que fa a la implicació en l'ODS 5 (igualtat de gènere) dins el rànquing THE Impact, que valora la contribució de tots els àmbits universitaris (recerca, docència, transferència, compromís) a l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible.

La UdG es presenta com una universitat plenament compromesa amb la igualtat de gènere, en tots els seus àmbits d’actuació.

1.

Aprovació del Segon Pla d’Igualtat (2021-2025)

El 29 d’abril del 2021, el consell de govern de la Universitat de Girona va aprovar el Segon Pla d’Igualtat (2021-2025) que vol ser un instrument eficient per aprofundir, des d’un enfocament pragmàtic i transversal, les polítiques que van iniciar-se l’any 2009, amb el primer Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes.

2.

Reforç de la xarxa de persones que treballen a favor de la igualtat de gènere

Durant aquest any 2023, la xarxa de persones que treballen a favor de les polítiques de gènere a la UdG es reforçarà nomenant delegacions de gènere entre el col·lectiu d’estudiantat, a tots els centres docents, amb l’objectiu que col·laborin en el disseny i implementació de polítiques de gènere. Segonament, aquest 2023 s’instituirà també una xarxa de persones responsables de gènere a totes les associacions de la UdG. En tercer lloc, es formarà el personal d’administració i serveis.

3.

Punts Liles a totes les facultats

Es preveu l’obertura de Punts Liles a tots els centres docents de la universitat. En aquests moments s’està treballant a dissenyar les formacions, amb la previsió que puguin garantir-se abans no acabi el 2023. Es formarà personal per poder atendre aquests punts en compliment del compromís adquirit al Pla d’Igualtat.

4.

Adaptació de la normativa institucional en clau de gènere

Durant aquest any 2023 està previst promoure una revisió d’impacte de gènere de la normativa de la Universitat de Girona, i es garanteix la paritat de gènere en tots els òrgans col·legiats de la universitat.

L'entrada de l'edifici de Les Àguiles, on hi ha el rectorat de la UdG, al campus del Barri Vell de Girona.
5.

Formació i sensibilització en clau de gènere com a prioritat institucional

S’incrementarà la formació i la sensibilització a tota la comunitat universitària sobre el Protocol de prevenció i actuació davant situacions de violència o assetjament per raó de sexe, gènere o sexualitat. Estan previstes campanyes informatives en aquest sentit.

6.

Revisió del Protocol de prevenció i actuació davant situacions de violència o assetjament

La universitat té aprovat el Protocol de prevenció i actuació davant situacions de violència o d’assetjament per raó de sexe, gènere o sexualitat, i en l’actualitat hi ha nomenada una comissió d’expertesa que en revisa l’articulat perquè s’adapti a les necessitats actuals.

7.

Introducció de la competència transversal de gènere a tots els estudis

El consell de govern acaba d’aprovar introduir la competència transversal de gènere a tots els estudis de la Universitat de Girona, que es concreta a desenvolupar la capacitat d’identificar desigualtats per raons de sexe i gènere i de dissenyar solucions.

8.

Adequació dels espais

S’ha iniciat el projecte de millora de l’enllumenat del Campus Montilivi, que era un compromís adquirit al Pla d’Igualtat. Les obres es troben en procés d’execució.

Així mateix, es promourà l’adaptació d’espais a les diferents facultats, amb l’objectiu d’atendre les necessitats de mares i pares que portin els fills petits als centres docents, perquè es disposi d’espais d’alletament i adaptació d’espais per canviar bolquers.

Un dels patis del Campus Montilivi de la UdG.
Mesures en clau de gènere
  • Aprovació del Segon Pla d’Igualtat 2021-2025

  • Plans de formació en gènere per als treballadors i treballadores

  • Obertura de Punts Liles a les facultats

  • Revisió del Protocol de prevenció i actuació davant situacions de violència o assetjament

  • Delegacions de gènere a les associacions d’estudiants

  • Campanya de prevenció davant situacions de violència de gènere o assetjament

  • Mesures de conciliació de la vida personal i familiar

  • Paritat de gènere en els òrgans col·legiats de la UdG

stats