Contingut patrocinat
Especials 21/11/2023

Mercadona dona 28.852 carretons de la compra a famílies que ho necessiten

La companyia de supermercats col·labora amb 154 entitats socials d’arreu de Catalunya, que recullen aliments i altres productes per ajudar famílies vulnerables i lluitar contra el malbaratament alimentari

Redacció
3 min
La recuperació de les minves, que són productes aptes per al consum però no per a la venda, permeten evitar el malbaratament alimentari

Imagineu-vos els productes que caben en 28.852 carretons de la compra. Aquesta és la quantitat que durant el primer semestre de l’any (2023) han recollit 154 entitats socials i organitzacions socials benèfiques de totes les botigues de Mercadona a Catalunya. En total són 1.731 les tones d’aliments que la companyia de supermercats ha fet arribar a famílies vulnerables. 

Són productes no aptes per a la venda però sí per al consum i hi participen totes les botigues que la cadena té a Catalunya. D’aquesta manera, Mercadona col·labora diàriament amb aquestes 154 entitats socials i organitzacions benèfiques d’arreu del territori com ara els quatre bancs dels aliments de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i les seves entitats col·laboradores, la Creu Roja a Catalunya, i el Banc de Productes no alimentaris La Nau, entre d’altres. 

Una d’aquestes entitats és la fundació Canpedró, al barri de Sants. Cada dimarts i cada divendres, voluntaris de l’entitat es desplacen amb furgoneta fins a la botiga de Mercadona del carrer Tarragona i la carreguen amb els productes del supermercat que no són aptes per a la venda però sí per al consum, una condició que pot donar-se per diversos motius: perquè està proper a la data de caducitat o perquè el paquet té algun cop –però el producte està en perfecte estat–, entre d’altres. Entre els productes de primera necessitat inclosos a les donacions hi ha iogurts, carn fresca, verdures, caldos, brioixos, embotits o productes d’higiene. A aquests productes, se’ls anomena minves. 

Lluita contra el malbaratament alimentari

“La recuperació de minves també permet evitar el malbaratament alimentari”, explica Santi Mont, del departament de relacions externes de Mercadona a Catalunya, que explica que la relació amb les entitats socials funciona mitjançant convenis, i així la companyia de supermercats s’assegura que els productes arribin a les famílies que més ho necessiten i que ho facin en perfecte estat, seguint tots els protocols sanitaris i de seguretat. 

És el cas de la Fundació Canpedró, que amb els productes que rep de Mercadona prepara cistelles per a les famílies i, també, cuina els aliments per servir-los en forma de menú al menjador social, on cada dia hi mengen mig centenar de persones. En els últims 10 anys, explica Teresa Ballester, coordinadora del menjador de Canpedró, l’entitat ha rebut 1.395.267 quilos d’aliments i ha repartit 41.234 cistelles amb productes de tot tipus. “Menjadors socials com els nostres són essencials perquè són espais on persones vulnerables que normalment estan soles, com ara la gent gran, es relacionen i mengen amb companyia. No es tracta només d’alimentar-los”, argumenta.

Donacions segons les necessitats 

A banda de les minves que les entitats socials van a recollir a la cadena de supermercats, Mercadona també fa donacions regulars per adaptar-se a les necessitats puntuals que puguin tenir les organitzacions. Un dilluns qualsevol, per exemple, un camió enviat per Mercadona pot arribar a la seu de Creu Roja carregat amb 4.200 kg d’aliments, com ara llaunes de tonyina i pots de llentia cuita, aliments molt útils per a les famílies que pateixen de pobresa energètica. Juan Antonio Garcia, responsable del centre humanitari de Creu Roja Catalunya, explica que aquest tipus de donacions els permeten arribar a més de 400.000 persones, que suposa 1 milió de persones en el cas de les que tenen família. 

“En conjunt, en els primers sis mesos de l’any la companyia ha assolit la xifra de 1.731 tones donades”, conclou Santi Mont, que explica que 1.264 s'han repartit entre les entitats socials de les comarques de Barcelona; 260,3, entre les de Tarragona, i 138,2 i 68,6 s’han destinat a les comarques de Girona i de Lleida, respectivament.

A més, la cadena de supermercats dona suport a altres iniciatives que organitzen els bancs d'aliments, com el Gran Recapte o les Operacions Quilo, en què col·labora mitjançant la donació monetària a les caixes dels supermercats i a les quals facilita els seus recursos humans i logístics.

De fet, en el Gran Recapte anual d'aliments que va tenir lloc del 25 de novembre al 6 de desembre del 2022 a tota Espanya, gràcies a la solidaritat dels clients i de Mercadona (que va sumar el 10 % de la recaptació a aquesta iniciativa solidària) es van aconseguir recaptar més de 3,5 milions d'euros que els bancs d'aliments participants han transformat al llarg d'aquest any 2023 en els productes de primera necessitat que realment necessiten per atendre les entitats i els usuaris finals.

 

Una donació de Mercadona a la Creu Roja
Una aposta pel creixement compartit

Dins el compromís de compartir amb la societat part de tot el que en rep, Mercadona desenvolupa el Pla de Responsabilitat Social, que atén el component social i ètic a través de diferents línies sostenibles d'actuació que reforcen l’aposta pel creixement compartit. Per exemple, col·labora amb 27 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les botigues amb murals de trencadís, que elaboren més de 800 persones amb diferents graus de discapacitat.

Una altra línia estratègica del Pla de Responsabilitat Social de la companyia és la sostenibilitat mediambiental. Per a això, disposa d'un Sistema de Gestió Ambiental propi, que es basa en els principis de l’economia circular i està enfocat a l'optimització logística, l'eficiència energètica, la producció sostenible i el benestar animal, la gestió de residus i la reducció del plàstic. A més, treballa en el Projecte de Distribució Urbana Sostenible i en la millora de la qualitat de l'aire a les ciutats mitjançant camions i furgonetes propulsats per tecnologies més netes i eficients.

Des de l’any 2011, és sòcia del Pacte Mundial de les Nacions Unides per la defensa dels valors fonamentals en matèria de drets humans, normes laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció. 

stats