POLÍTICA
Especials 03/11/2011

La jutge que no sap callar

Ángela Murillo acumula un seguit de sortides de to en judicis relacionats amb el conflicte basc que ja li han costat desautoritzacions del mateix Tribunal Suprem

M.colomer
2 min

BarcelonaLa magistrada de l'Audiència Nacional espanyola Ángela Murillo ha tornat a demostrar que no sap tenir la boca tancada. Tampoc en el transcurs dels judicis. I la seva incontinència verbal ja li ha costat algun disgust. Després que el Tribunal Suprem anul·lés una condemna que Murillo havia imposat al líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi pels prejudicis sobre la seva culpabilitat que traspuaven els comentaris que havia deixat anar durant el judici, aquest dijous ha hagut de renunciar a jutjar l'excap militar d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, "Txapote", per haver-lo tractat de “cabró” aquest dimecres durant la vista davant la indiferència de l'acusat amb el relat de la vídua.

Otegi, la condemna de la violència i el vi

El Tribunal Suprem ja l'havia advertit. Al febrer, va anul·lar per falta d'imparcialitat de la jutge una condemna a dos anys de presó contra Arnaldo Otegi per enaltiment del terrorisme durant un homenatge a José María Sagarduy pels “prejudicis” sobre la culpabilitat que havia mostrat durant el judici Murillo. El TS va entendre que Murillo no havia fet un ús “moderat” de la facultat de demanar aclariments als acusats o testimonis quan va instar Otegi a dir si condemnava “rotundament” la violència. Otegi es va acollir al seu dret de no respondre. I Murillo va etzibar: “Ja ho sabia (que no respondria)”.

Un altre dels capítols es va produir en el mateix judici contra Otegi, llavors en vaga de fam. L'advocada d'Otegi va demanar permís per donar aigua al dirigent abertzale, atenent a la circumstància de la vaga de fam, i sense ni pensar-ho, Murillo va deixar anar: “Per mi com si vol beure vi”.

Però aquest no van ser els únics episodis amb Otegi. Es van repetir durant el judici, al juny, pel cas Bateragune, en què el líder abertzale compartia banqueta dels acusats amb altres destacats dirigents acusats d'intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna. Els abertzales havien defensat durant el judici l'aposta per acabar amb la violència “política”, cosa que va encendre la controvertida jutge: "El tret a la nuca a innocents és violència política?".

Encara durant el judici per aquest cas, en entrar a la sala per declarar com a testimoni el portaveu de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria es va abraçar amb Otegi. Murillo va fer la pregunta de tràmit a Etxeberria, sobre si coneixia els acusats i si tenia algun interès en la causa. I es va respondre ella mateixa: “El coneix i s'estimen una barbaritat, pel que veig”. Etxeberria va respondre que esperava que tots sortissin absolts. I això no va agradar a Murillo, que li va etzibar: “Així, vostè d'imparcial res, oi?”. Aquest dijous ha hagut de renunciar a jutjar Txapote pels seus comentaris. Precisament, ha sigut una qüestió de manca d'imparcialitat.

stats