El Nadal del retrobament

Un gran ventall de plans familiars

Fires, mercats nadalencs, pessebres vivents, tallers infantils, obres teatrals i llums recordant-nos a tots que, per fi, ha arribat l’època més màgica de l’any. Aquests són tan sols alguns dels plans que aquests dies hi ha arreu del nostre país i que fan les delícies de grans i petits. Pren-ne nota!

5 min
Fira Santa Llúcia

Fira de Santa Llúcia

Del 25 de novembre al 23 de desembre

La cita imprescindible que mai pot faltar al calendari. La Fira de Santa Llúcia torna per 236è any consecutiu a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, omplint-la de llum i il·lusió per a tothom. Allà, la fira més antiga que se celebra entorn del món del pessebre i de les tradicions nadalenques acollirà 192 parades, 160 d’elles de productes exclusivament d’aquesta època com són pessebres, figuretes, molsa, arbres de Nadal, decoració per a la llar... Fins al 23 de desembre, les famílies que s’hi acostin seran rebudes per més d’una quinzena d’arbres de Nadal il·luminats i un vano de tallers i activitats infantils inacabable.

Pessebres vivents

Del 8 de desembre al 15 de gener

Els pessebres vivents són una altra de les tradicions nadalenques que tornen a escena després d’un 2020 en què van haver-se de cancel·lar la majoria de pessebres i un 2021 ple de restriccions. Enguany, seran 43 els municipis que acolliran aquests muntatges de gran format que involucren multitud de persones, els quals tenen com a gran al·licient la descoberta d’indrets amb paratges naturals o històrics emblemàtics. Per províncies, Barcelona serà qui aglutini la majoria de representacions, tot i que una de les efemèrides d’aquest Nadal la protagonitza un pessebre a les terres gironines, el de Bàscara, que arriba a la seva 50a edició.

Casa Batlló – Una nit fa 100 anys

De l’1 de desembre al 8 de gener

Aquest Nadal, la Casa Batlló estrena l’experiència Una nit fa 100 anys, un viatge al passat de la família Batlló basat en fets reals. Un relat que vol homenatjar les dones del segle XX, a càrrec de la Fermina, que va viure a la casa i va cuidar els nets dels senyors Batlló, ple de tendresa i amb una impactant proposta escenogràfica, que transporta a una nit d’hivern del segle passat a la casa. Cal destacar, tanmateix, que, per desenvolupar el relat, s’ha fet un ampli procés de documentació, s'han recuperat imatges inèdites i s'ha entrevistat diverses persones de la família que van conviure amb la Fermina.

Museu Marítim de Barcelona – Mar de llums de Nadal

De l’1 de desembre al 8 de gener

Enguany, el Museu Marítim de Barcelona també s’omplirà de llums i música en viu amb un recorregut pensat per a tota la família, Mar de Llums de Nadal, que transformarà el museu en una postal nadalenca gràcies als milers de punts de llum que s’hi instal·laran. Així, grans i petits gaudiran d’un passeig que arrenca al jardí i continua a l’interior del recinte, on s'ubiquen les galeres principals i històriques i on hi ha l'escenari en què actuaran Vozes i Fundació Catàlonia. La ruta avança cap als jardins del Baluard, que formen part de l'antiga muralla de la ciutat i tenen com a element central el portal de Santa Madrona, els quals estaran oberts en exclusiva per a l'espectacle.

Sagrada Família – Visita i taller infantils

Del 3 al 31 de desembre

En el marc de la programació nadalenca, la Sagrada Família convida a celebrar aquestes dates amb un taller de Nadal dirigit a infants d’entre 6 i 12 anys. La proposta inclou una visita a la Basílica, amb especial atenció a la façana del Naixement, així com un joc de descoberta i la realització d’una manualitat on elaboraran un canelobre portaespelmes en forma d’estrella amb cartró encunyat que els participants podran endur-se a casa.

La Pedrera – Caçadors de tions

Del 3 de desembre al 5 de gener

Des de fa unes setmanes, el tió de La Pedrera no para quiet i es deixa veure en diferents llocs de l’edifici: al terrat, a les golfes... Per això, des del recinte demanen la col·laboració dels infants de la ciutat per tal de caçar-lo, no sense abans conèixer l’emblemàtic edifici d’Antoni Gaudí i superar uns quants reptes. Qui accepti el repte, també trobarà espais decorats de Nadal, els Christmas Corners, on podrà fer fotografies, descobrir tradicions nadalenques com els Reis d'Orient, els àpats de Nadal, l’arbre o el tió, i fins i tot fer cagar el tió al pati del passeig de Gràcia.

Casa Seat – Merry Days

De l’1 de desembre al 7 de gener

Des de fa tres dies, la Casa Seat torna a recrear un poble nadalenc regentat per joguines i personatges de fantasia, creacions treballades pel mestre pastisser Christian Escribà que traslladaran grans i petits a un Nadal ple de colors i aromes. Ho farà en el marc d’un itinerari que, durant els Merry Days, arrenca a la planta zero, amb un arlequí donant-los la benvinguda; prossegueix amb una casa de xocolata, uns cavallets, figures clàssiques com rens i elfs, i el tradicional avet de Casa Seat, l’Arbre dels Desitjos, fins a arribar a la primera planta, reconvertida en una fàbrica de joguines i en la qual els més petits podran saludar i lliurar les seves cartes al Pare Noel i al patge reial.

Recinte Modernista de Sant Pau – Els llums de Sant Pau

Del 22 de novembre al 15 de gener

Fins al 15 de gener, el Recinte Modernista de Sant Pau acull la segona edició del Christmas Garden – Els Llums de Sant Pau, una nova experiència sensorial amb més de 20 instal·lacions artístiques lluminoses i immersives amb projeccions a les façanes, estrelles, planetes lluminosos, instal·lacions interactives, música i altres efectes sonors envoltants. L'Univers de la llum, que enguany també ha fet un gran esforç per reduir el consum energètic, usant bombetes LED i reduint la il·luminació dels camins, tornarà a esdevenir l’escenari perfecte per fer fotografies amb esperit nadalenc.

Món Sant Benet – Pessebre vivent i Operació Reis d’Orient

Món Sant Benet celebra la tercera edició del seu pessebre vivent, l’únic de tot Catalunya que passa dins d’un monestir mil·lenari. Una proposta a l’abast de les famílies que els pròxims 16, 17 i 26 de desembre, i 1 de gener, combinarà la representació d’escenes clàssiques per part d’un centenar d’actors amb l’aplicació d’efectes d’última generació com videojocs. Del 3 de desembre al 5 de gener, el recinte també acollirà la segona edició de l’Operació Reis d’Orient, una activitat que permet alternar un petit joc de pistes pel monestir i l’elaboració d’una recepta típica d’aquestes dates, les neules.

El teatre, la proposta que no falla mai

'El Trencanous' i 'One man show'

Aquestes setmanes prèvies al Nadal, Som-hi Dansa porta fins a l’Aquitània Teatre una versió moderna i teatral del ballet del Trencanous. Durant l’espectacle, que combina la dansa clàssica i el jazz, i que es perllongarà fins al 29 de gener, una veu en off explica l’origen de la llegenda del Trencanous, força desconeguda pel gran públic. Un altre espectacle per a tots els públics que torna a casa per Nadal és el de Carlos Latre, que entre l’1 de desembre i el 5 de febrer porta l’obra One man show al Teatre Coliseum. A l’obra, el còmic fa un repàs a tota l’actualitat del país imitant més de 100 personatges i noves veus que conformen un espectacle únic.

I a més a més...

Fira de Nadal de Caldes de Montbui (del 2 a l’11 de desembre)

Fira del Tió d’Arbúcies (3 i 4 de desembre)

Fira del Pessebre d’Olot (del 3 al 6 de desembre)

Fira de l’Avet d’Espinelves (del 3 a l’11 de desembre)

Mercat de Nadal i Fira d’Artesans de Vic (del 8 al 24 de desembre i 2, 3 i 4 de gener)

Fira de Nadal i del torró artesà de Cardedeu (del 9 a l’11 de desembre)

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès (17 i 18 de desembre)

stats