Patrocinat |
Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Fons Europeu Agrari i l’Ajuntament del Prat de Llobregat

El Pota Blava, un pollastre tradicional per gaudir a taula

Bona part dels 10.000 pollastres amb IGP criats anualment a la Granja Avícola Torres, situada al Delta del Llobregat, es consumiran durant les festes nadalenques.

DSCF1986
Redacció
12/12/2025
2 min

Des del 1987, el sector productiu tradicional i elaboradors de la raça catalana Prat s’agrupen sota la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pollastre i Capó del Prat. El principal productor és Granja Avícola Torres, que produeix pollastres i capons Pota Blava i diferents elaborats derivats de gran qualitat com confit, lasanya, canelons i croquetes (www.granjatorres.com). Es tracta d’una espècie que, primer, crida l’atenció pel seu aspecte, amb unes potes de color blau pissarra com a màxim exponent, i que, un cop a taula, sorprèn des del primer mos. Es tracten d’exemplars criats a l’aire lliure, els quals segueixen una alimentació supervisada per la mateixa IGP per tal d’assegurar una presència de cereals d’almenys un 65% i la total absència de factors de creixement o greixos animals. 

Els exemplars de la IGP Pollastre i Capó del Prat pertanyen, tanmateix, a una raça avícola autòctona i rústica mediterrània que no ha experimentat cap encreuament, el període de criança de la qual és de cinc mesos de mitjana, molt per sobre del mínim de 77 dies que marca el reglament. Aquestes dades il·lustren a la perfecció el respecte i la sostenibilitat que guien la criança d’una raça que conserva el sabor de la tradició alhora que posa en valor la cultura entorn d'un producte agroalimentari de qualitat i autòcton del Baix Llobregat, en aquest cas encapçalat per una granja ubicada al Delta del Llobregat, la qual és responsable que cada cop més llars catalanes apostin per un Pota Blava per sorprendre les seves famílies durant els àpats nadalencs. 

Carn molt treballada i versàtil

La seva carn, rica en proteïna, fina i melosa, de sabor intens i un subtil aroma a fruits secs, casa a la perfecció en plats i guisats típics d’aquestes dates com són el capó o el pollastre rostit de Nadal. Tal com apunta la presidenta de la IGP, Montserrat Torres, “l’aspecte morat de les cuixes ja deixa entreveure que es tracta d’una carn molt treballada, per la qual cosa, si apostem per un capó o pollastre rostit, no ens farà falta un farcit massa potent”. Torres suggereix preparar-lo amb unes prunes o amb pomes, “afavorint que la intensitat de la carn del Pota Blava contrasti amb la dolçor del farcit”. L’únic que haurem de tenir en compte és que els exemplars de la IGP requereixen una cocció lenta que, depenent de la seva grandària, serà d’almenys dues hores. “I sempre a foc lent, acompanyat d’espècies aromàtiques i regat constantment amb brou, vi o conyac”, conclou Torres. 

stats