Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Nits de circ a Besalú i Roses

Del 10 al 24 d’agost, 24 artistes internacionals de 8 països actuaran en dos espais singulars: els Jardins del Molí de Besalú i la Ciutadella de Roses

2 min
Vista de la graderia de 'Nits de circ' durant una representació

Besalú i Roses es tornaran a convertir aquest estiu en la capital mundial del circ gràcies al festival Nits de Circ. L’agost de l’any passat la fundació cultural sense ànim de lucre Circus Arts Foundation va idear aquest concepte d’espectacle per als capvespres d’estiu, en una proposta en què les millors atraccions circenses de la temporada actuen a la pista d’un circ sense lona però amb graderia i orquestra, i en espais singulars. Prop de 10.000 espectadors van respondre a la crida del festival, que aquest any repeteix amb més dies, més funcions i més artistes. 

Genís Matabosch, director artístic, es mostra molt satisfet per l’acollida que va tenir el festival i ho atribueix al fet que "és una proposta diferent". "El mapa català –afegeix– està farcit de propostes musicals i escèniques i, en canvi, amb aquest format no n’existia cap. Va tenir molt bona acollida sobretot per l’originalitat de ser una proposta intergeneracional i internacional".

Parlem d’un festival que agrupa sota una mateixa pista a l’aire lliure una selecció de les principals figures dels grans circs del món. El resultat serà un espectacle totalment nou, sense entreacte, d’una hora i mitja de durada que, amb l’acompanyament en directe dels músics de la Paris Circus Orchestra, proposarà fins a 8 atraccions internacionals amb 24 artistes de 8 nacionalitats, entre els quals Eric Boo, Troupe Hassak, The Skating Donnert’s o Camila Plana. 

The Skating Donnert's, artistes del patinatge acrobàtic provinents d'Hongria.

S’hi podran veure les estrelles mundials de la temerària roda de la mort, campions de patinatge acrobàtic d’alt voltatge, arriscats salts volant al trapezi, artistes revelació de l’equilibrisme, genis de l’humor sense paraules, vols amb les cintes aèries a 8 metres de terra i acròbates de força inversemblant. "L'objectiu és generar nous aficionats al circ, i això s’aconsegueix fent circ de qualitat i demostrant que aquesta disciplina no és banal ni només per a infants. Tot al contrari, la plasticitat, el risc i l’esforç que hi ha al darrere sovint fan que sigui més aviat un espectacle per al públic adult. El que genera afició, i al circ li’n fa falta molta, són les propostes de qualitat i nosaltres volem recuperar la confiança dels espectadors amb una aposta per l’excel·lència. Per això més enllà dels artistes, totes les nostres produccions tenen música en viu", explica Genís Matabosch. 

Dos escenaris de luxe

Emulant els grans festivals d’estiu de la Costa Brava que es fan a l’aire lliure, Nits de Circ transcorre en un circ complet però sense sostre, un mecano gegant que inclou volt de pista, grada de butaques, escenari amb llotja per a l’orquestra i cúpula on se sostenen els trapezis, però tot a l’aire lliure.

L’objectiu del festival és redescobrir el gran circ, un univers sovint desconegut, que exemplifica a la perfecció el diàleg interreligiós, la diversitat lingüística, la convivència interètnica, la comprensió, l’obertura de mires, el respecte d’altres cultures i la predisposició a col·laborar.

stats