Dia Mundial del Medi Ambient

Tot el que no sabies sobre la macroplanta fotovoltaica que reduirà 250.000 tones de CO₂

Naturgy comença la construcció de la seva planta fotovoltaica més gran a l’estat espanyol, en concret a Campo de Arañuelo (Càceres). Hi destinarà una inversió de més de 150 milions d’euros.

3 min
Aquesta nova infraestructura s’uneix als parcs eòlics Merengue i Merengue II (a Plasència) i a les plantes fotovoltaiques Miraflores (Castuera) i Puerta del Jerte (Plasència)

Una superfície de 290 hectàrees, 300 MW de potència pic i una producció anual d’uns 515 GWh d’energia renovable –l'equivalent al consum elèctric de 157.100 llars–. Aquestes són tan sols algunes de les xifres que hi ha al darrere de la nova planta fotovoltaica que Naturgy està construint al municipi extremeny de Campo de Arañuelo, que simbolitza així mateix la gran transformació de la companyia, que després de destinar 1.730 milions d’euros el 2023 a la generació d’energia renovable, de cara al 2025 busca assolir un 48% de potència instal·lada renovable. També destaca el fet que durant la fase d’obres i per a l'operació de la planta (que es preveu que comenci a funcionar el 2026) es crearan més de 1.000 llocs de treball directes i indirectes.

442 MW renovables només a Extremadura

Amb aquesta nova infraestructura, que s’uneix als parcs eòlics Merengue i Merengue II (a Plasència) i a les plantes fotovoltaiques Miraflores (Castuera) i Puerta del Jerte (Plasència), la companyia gasista sumarà un total de 442 MW renovables a Extremadura. A la cartera de projectes de la firma a la comunitat autònoma encara cal sumar-hi tres plantes fotovoltaiques més –Encinar I, Los Naipes i Los Naipes II–, que es troben en període de construcció i compten amb una potència instal·lada conjunta de 150 MW.

És un total de nou projectes en terres extremenyes, en diferents fases de desenvolupament però que sumen una potència de 651 MW i que es preveu que assoleixin una producció global de més de 1.300 GWh l’any, que es correspon amb l’electricitat que consumeixen prop de 400.000 llars.

Extremadura esdevé, per tant, un dels territoris on Naturgy ha decidit materialitzar la seva aposta per la neutralitat climàtica, una fita en la qual ja fa anys que treballa, fent èmfasi sobretot en l’avenç cap a un mix energètic més sostenible, fonamentat en la seva cartera renovable. És per això que, en aquest sentit, l’estratègia de la companyia per als pròxims anys se centra a continuar creixent en energies renovables, tant en generació eòlica i solar com desenvolupant projectes de biometà i hidrogen verd. I és que Naturgy ha assolit el compromís de ser un dels actors clau en la transició energètica cap a un model d’economia circular i descarbonitzat, la qual cosa va promoure que, durant el 2023, el grup destinés un 90% de la seva inversió a projectes de transició energètica.

Planta fotovoltaica El Carpio, a Toledo

La transició energètica com a oportunitat

Naturgy ha assumit la transició energètica com a oportunitat, prioritzant sempre l’equilibri que cal que existeixi entre subministrar una energia neta i garantir el subministrament a un preu assequible. D’aquí que hagi enfocat el seu model de negoci a garantir el subministrament d’energia competitiva, segura i sostenible que aposta per les energies i els gasos renovables. I com que els objectius també cal assolir-los de portes endins, des del 2017 la multinacional ha reduït un 39% les seves emissions directes de gasos d’efecte hivernacle, un 36% la intensitat de CO₂ en generació d’electricitat i un 39% el consum d’aigua. El 2023, el 37% de la seva potència instal·lada ja era renovable.

Gir estratègic cap a un mix energètic més sostenible

Les xifres darrere el compromís de Naturgy

6,5 GW

de capacitat instal·lada de generació renovable en operació

EÒLICA (3,3 GW)

HIDROELÈCTRICA (2,2 GW)

FOTOVOLTAICA (1 GW)

8 GW

de capacitat instal·lada operativa, objectiu del 2024

195 projectes a Espanya, Austràlia i els EUA

A l’estat espanyol

30 parcs eòlics i plantes fotovoltaiques en construcció

60 projectes de gasos renovables focalitzats en el biometà

10 projectes de gasos renovables amb focus en l’hidrogen

Gir estratègic cap a un mix

energètic més sostenible

Les xifres darrere el compromís de Naturgy

6,5 GW de capacitat instal·lada de

generació renovable en operació

EÒLICA

(3,3 GW)

HIDROELÈCTRICA

(2,2 GW)

FOTOVOLTAICA

(1 GW)

8 GW de capacitat instal·lada operativa,

objectiu del 2024

195 projectes a Espanya, Austràlia i els EUA

A l’estat espanyol

30 parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

en construcció

60 projectes de gasos renovables

focalitzats en el biometà

10 projectes de gasos renovables amb

focus en l’hidrogen

Gir estratègic cap a un mix

energètic més sostenible

Les xifres darrere el compromís de Naturgy

6,5 GW de capacitat instal·lada de

generació renovable en operació

EÒLICA

(3,3 GW)

HIDROELÈCTRICA

(2,2 GW)

FOTOVOLTAICA

(1 GW)

8 GW de capacitat instal·lada

operativa, objectiu del 2024

195 projectes a Espanya, Austràlia

i els EUA

A l’estat espanyol

30 parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

en construcció

60 projectes de gasos renovables

focalitzats en el biometà

10 projectes de gasos renovables amb

focus en l’hidrogen

Es tracta no obstant d’un compromís amb la neutralitat ambiental que va més enllà dels requisits legals marcats per la directiva europea de comerç d’emissions, tal com prova la posada en marxa l’any 2014 de la Iniciativa COmpensa2, a través de la qual la companyia compensa les emissions produïdes en els seus diferents centres de treball i durant els viatges d’empresa dels seus treballadors, en el marc de la qual durant el 2023 es van compensar més de 15.900 tones de CO₂ equivalent.

El parc eòlic de Naturgy a Castella i Lleó
stats