POLÍTICA
Especials 22/06/2012

Otegi i Díez Usabiaga recorren al Constitucional la condemna per intentar reconstruir Batasuna

Els dos dirigents abertzales han recorregut aquest mateix dijous, just després de la legalització de Sortu, la sentència del cas Bateragune per la qual segueixen tancats a la presó

Ara / Efe
1 min
Otegi, a Twitter: "No hi ha cap sentència que pugui parar la força d'aquest poble".

MadridL'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i l'exsecretari general de LAB Rafael Díez Usabiaga han recorregut en empara davant del Tribunal Constitucional contra la seva condemna a sis anys i sis mesos de presó en el cas Bateragune. Segons han informat fonts d'aquest òrgan, el recurs va ser presentat dijous al registre del Constitucional.

El passat 9 de maig, el Tribunal Suprem va rebaixar de deu a sis anys i mig de presó la condemna imposada per l'Audiència Nacional a aquests dos dirigents abertzales per intentar reconstruir Batasuna a través del grup Bateragune en considerar que, tot i que havien de ser condemnats per la seva pertinença a ETA, no podien ser-ho en qualitat de dirigents.

La sentència del Suprem va rebaixar també fins als sis anys de presó la pena imposada a Miren Zabaleta, la extresorera del PCTV Sonia Jacinto i el responsable de Haika a Àlaba Arkaitz Rodríguez, que havien estat condemnats a vuit anys de presó el setembre de 2011.

Contradicció amb la legalització de Sortu

En una roda de premsa oferta ahir a Bilbao per valorar la decisió del Tribunal Constitucional de permetre la inscripció de Sortu com a partit polític, l'advocat de Díez Usabiaga, Íñigo Iruin, ha confiat que amb el mateix criteri aquest òrgan concedeixi l'empara als condemnats en el "cas Bateragune". Segons Iruin, la sentència sobre la formació abertzale "fa encara més inexplicable" la condemna en aquest cas perquè "és notori que els cinc condemnats van formar part del procés de reflexió que va donar origen a Sortu".

stats