Contingut patrocinat
Especials 26/11/2022

Pas de gegant en l’aposta per l’energia verda a Mercabarna

Mercabarna esdevindrà la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta més gran de la península Ibèrica

3 min
El conjunt de plaques fotovoltaiques que ja hi ha instal·lades a Mercabarna tenen 5 megawatts de potència.

Mercabarna segueix fent passes a favor d’una gestió més sostenible amb un nou projecte que permetrà que es converteixi en la planta fotovoltaica d’autoconsum en coberta (teulades) més gran de la península Ibèrica. Això serà possible gràcies a un acord entre l’organisme i les associacions de majoristes situades al polígon alimentari per instal·lar plaques fotovoltaiques dins del programa MESBarcelona, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta planta fotovoltaica es desenvoluparà en el marc d’un pla que s’executarà per fases i que suposarà una inversió público-privada de 12 milions d’euros, una superfície de 360.000 m² i una potència instal·lada de 18 MWp.

Com explica la regidora de Comerç i Mercats i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, es promou aquest projecte «per garantir que les activitats que es desenvolupen en aquest gran mercat tinguin un impacte mínim i respectuós amb el medi ambient i, a la vegada, per impulsar la competitivitat de les 600 empreses situades en aquest polígon alimentari. Pensem que, quan la xarxa fotovoltaica de Mercabarna estigui acabada, el 2025, ens permetrà cobrir el 25% de les necessitats energètiques d’aquest polígon alimentari». Una nova acció que, com detalla Ballarín, s’emmarca en l’aposta per la sostenibilitat, "que està integrada totalment en l’estratègia i la direcció de Mercabarna. A més d’aquest projecte d’energia verda, per exemple, aquest any hem posat en marxa el Foodback, un centre d’aprofitament alimentari que ens permetrà aprofitar més aliments i distribuir-los entre més persones vulnerables. També tenim en marxa un pla de bioeconomia circular que preveu acabar per a l’any vinent les obres de modernització del Punt Verd –que ja recicla el 75% dels residus que generen les empreses de Mercabarna–, o la posada en marxa de la xarxa d’infraestructures de recàrrega de vehicles amb energies netes que instal·larem per tot el polígon alimentari".

Com apunta Ballarín, aquest nou acord, al qual s’hi han sumat totes les empreses del recinte alimentari i Mercabarna-flor, posa de manifest com "l’energia és un factor molt important en el sector agroalimentari. A Mercabarna, per exemple, hi ha 800.000 m³ de magatzems frigorífics –una de les majors concentracions de fred industrial d’Espanya. El total d’energia que es consumeix en aquest recinte alimentari genera unes emissions de 19.000 tones de CO₂ a l’any. Amb aquest projecte d’energia verda de Mercabarna aconseguirem reduir en 6.000 tones les emissions de CO₂".

Col·laboració publicoprivada

Actualment, a Mercabarna ja hi ha instal·lats 5 megawatts de potència fotovoltaica en uns 31.000 m² de teulades d’edificis (Mercabarna-flor, Biomarket, Zona Comercial) i uns 75.000 m² en empreses privades situades en el recinte alimentari. El 2025 es disposarà d’aproximadament 13 megawatts més. Això suposarà una inversió público-privada d’uns 12 milions d’euros. La presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, valora molt positivament aquesta col·laboració público-privada, que tindrà un impacte positiu tant en l'àmbit ambiental com en l'aspecte social, generarà milers de llocs de treball a la regió, i reduirà la pol·lució de l’aire de la ciutat. "Aquesta és la forma habitual de treballar de Mercabarna –conclou Ballarín–. Es plantegen els projectes i es desenvolupen i financen conjuntament entre Mercabarna i les companyies situades en el seu recinte. D’aquesta manera tothom hi guanya, però, sobretot, hi guanya la societat. En aquest cas, per la disminució de les emissions de CO₂ a l’atmosfera".

Algunes empreses de Mercabarna ja han instal·lat plaques fotovoltaiques.

Un 25% de les necessitats energètiques del polígon alimentari

El projecte REPowerMercabarna-Energia consisteix en crear un sistema d’energia fotovoltaica per a l’autoconsum del polígon alimentari, aprofitant les teulades dels edificis (uns 125.000 m²) i les de les empreses situades en el seu recinte (uns 235.000 m²), per cobrir el 25% de les necessitats energètiques d’aquest gran mercat. En total, es col·locaran 360.000 m² de plaques fotovoltaiques.

Accelerar la transició energètica

La iniciativa municipal MESBarcelona té com a principal objectiu accelerar la transició energètica a la ciutat en tots els sectors d’activitat a través del desenvolupament de la generació energètica verda i de proximitat com la que ofereix l’energia fotovoltaica. Aquest programa permet construir un parc de generació energètica dins la mateixa ciutat amb un impacte positiu tant en l'aspecte ambiental com en l'àmbit social.

stats