Portada a portada 10/09/2012

'La Razón' canvia la portada: del 73% al 77% d'espanyols contra la independència de Catalunya en dues hores

El director del diari, Francisco Marhuenda, ha explicat que es tracta d'un error humà esmenat en la segona edició

Ara
2 min
Portada La Razón 10 setembre 2012

BarcelonaUn error humà en l'edició de la portada, detectat i esmenat en la segona edició, va ser la causa de la doble xifra que va difondre 'La Razón' sobre el nombre d'espanyols contraris a la independència. En la primera edició parlava d'un 73% i en la segona, d'un 77%. Les dades fan referència a una enquesta encarregada pel rotatiu.

De fet, a la informació de les pàgines interiors de la primera edició –que és la que arriba a Catalunya– es parla d'un 77,3% d'espanyols contraris a la independència.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El director del diari, Francisco Maruhenda, ho ha aclarit aquest dilluns al matí a 'El món a RAC1': "Va ser un error de la persona que va fer la portada i ja està. Els errors humans tothom els té. Tothom els té. Va ser un error humà, perquè el percentatge és del 77,3%. Demano disculpes, no té més transcendència".

Com és habitual, Marhuenda, cap a la mitjanit, va publicar a Twitter una imatge de la portada. En aquesta imatge es veia perfectament el titular. Deia: "Un 73% d'espanyols rebutja que Catalunya s'independitzi". El mateix diari també va arribar a publicar el tuit al compte corporatiu, com mostra el rastre que ha deixat a internet, encara que també va ser esborrat.

Tanmateix, a les dues de la matinada aquest percentatge havia pujat sobtadament: ja eren el 77% els espanyols que rebutgen la independència de Catalunya. La transformació es devia a un nou tuit de Marhuenda, que havia esborrat el primer i mostrava la segona versió de la portada amb la xifra canviada: un 77% en lloc del 73% inicial.

La confusió ha provocat molts comentaris a Twitter, com ara el d'aquest usuari, @FacuDiazT, que demanava explicacions a Marhuenda sobre el canvi i que posava en dubte la fiabilitat de la dada.

stats