EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 12/11/2012

Els presos bascos: "ETA fa mesos que espera reunir-se amb Madrid i París per tancar la ferida"

Mikel Albisu ('Antza') i Marixol Iparragirre ('Anboto') afirmen davant el tribunal francès que els jutja que la "delegació d'ETA" està a punt per parlar de les "víctimes causades pel conflicte" i de "desarmament, desmilitarització i presos"

Ara / Efe
2 min
El 20 d'octubre del 2011 ETA va decretar el cessament definitiu de la seva activitat armada i ara demana un "diàleg directe" amb Madrid i París.

ParÍsNou oferiment de diàleg d'ETA als governs espanyol i francès per "tancar la ferida". Els presos d'ETA Mikel Albisu (Antza) i Marixol Iparragirre (Albisu) han assegurat aquest dilluns davant el tribunal que els jutja que "una delegació d'ETA espera des de fa mesos reunir-se amb els representants dels estats espanyol i francès" per "parlar de les víctimes causades pel conflicte i assumir la responsabilitat d'una banda i de l'altra", i per parlar del "desarmament, la desmilitarització i els presos, per tancar definitivament la ferida", en el que consideren que és una oportunitat històrica.

Antza i Anboto han llegit conjuntament una declaració de sis pàgines davant el tribunal que els jutja i han expressat queixes entorn a l'actitud de Madrid i París, que han seguit executant detencions contra l'organització malgrat el cessament definitiu de l'activitat armada i les crides al diàleg.

"França i Espanya segueixen retardant el moment del diàleg que més d'hora o més tard arribarà", han assegurat en un missatge en què han destacat els "canvis portadors d'esperança" que hi ha hagut l'últim any al País Basc.

Debat difícil per a un final "definitiu"

Segons han explicat, ETA "ha deposat les armes" després d'un "debat difícil i contínuament torpedinat tant per la màquina repressiva espanyola com francesa", en la línia del que expressa aquest dilluns en una entrevista a l'ARA el líder abertzale Arnaldo Otegi. "Malgrat l'oposició al diàleg dels governs francès i espanyol, ETA s'ha mostrat disposada a abordar el tema del desarmament, així com el de les conseqüències del conflicte: l'agenda dels presos i les víctimes", han assegurat. "Fa més de tres anys que ETA no comet accions armades i més d'un any que la fi de la lluita armada és definitiva", ha afirmat el que va ser cap militar de l'organització, que ha acabat amb un "Gora ETA!".

El jutge del Tribunal que els jutja, Jean-François Ricard, ha replicat que esperava de la declaració "alguna cosa important", però que només ha sentit "les mateixes reivindicacions" i la "mateixa posició". "Als acusats se'ls retreuen crims molt greus, i esperava almenys l'inici d'una explicació", ha seguit Ricard.

stats