Especials 03/01/2022

Quatre projectes biomèdics innovadors reben l’impuls de la Fundació ”la Caixa” per accelerar l’arribada al mercat i a la societat

La Fundació ”la Caixa” desenvolupa aquest programa d’ajudes en col·laboració amb Caixa Capital Risc i amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT Health)

2 min
Meritxell Teixidó és CEO i CSO de l''spin-off' Gate2Brain

La Fundació ”la Caixa” ha atorgat quatre noves ajudes a projectes de recerca biomèdica que, pel seu caràcter innovador, tenen potencial per passar del laboratori al mercat, i millorar així la salut i la qualitat de vida de les persones. 

Els elegits, projectes madurs als quals es pretén ajudar perquè s’acostin a la inversió comercial, són un projecte del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per desenvolupar cèl·lules sintètiques que millorin el control de les infeccions víriques. En segon lloc, una tecnologia creada pel Centre Singular d’Investigació en Química Biològica i Materials Moleculars (CiQUS), de la Universitat de Santiago de Compostel·la i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que actua sobre les cèl·lules mare canceroses per superar la resistència i la recidiva. En tercer lloc, un nou fàrmac construït amb un pèptid llançadora de Gate2Brain (a la imatge Meritxell Teixidó, CEO de Gate2Brain) i l’Hospital Sant Joan de Déu que travessa la barrera hematoencefàlica per tractar el càncer cerebral infantil. Finalment, unes ulleres intel·ligents de la Universitat de Múrcia per corregir els defectes oculars greus.

Més que ajuda econòmica

Més enllà de l’ajuda econòmica, que és de fins a 300.000 euros per projecte, els investigadors reben suport a mida en àmbits com la transferència de tecnologia, les eines de finançament o les negociacions, a més de mentoria per part d’experts que els ajudaran a definir els seus plans de desenvolupament i comercialització de forma personalitzada.

El suport a aquests projectes té lloc en el marc de la convocatòria 2021 de CaixaResearch Consolidate, que impulsa la transferència de coneixement i tecnologies en l’àmbit de la biomedicina i de la salut, i proporciona suport amb l’objectiu de crear noves empreses basades en la recerca. 

La convocatòria roman oberta durant tot l’any, ja que s’entén la importància que els projectes sol·licitants rebin els fons adequats en el moment en què els necessitin. Aquest any, l’entitat ja havia impulsat uns altres tres projectes biomèdics innovadors en aquesta convocatòria.

En la mateixa línia d’impuls a la innovació biomèdica, la Fundació ”la Caixa” també porta a terme CaixaResearch Validate, una convocatòria orientada a projectes d’innovació més primerenca que reben fins a 100.000 euros per al seu desenvolupament. Aquesta convocatòria romandrà oberta fins al 10 de febrer per als investigadors que hi vulguin presentar els seus projectes. 

16 M€, 155 projectes

Tots dos programes es desenvolupen en col·laboració amb Caixa Capital Risc. Des del 2015, la Fundació ”la Caixa” ha destinat 16 milions d’euros a 155 projectes innovadors en aquestes convocatòries. Els projectes han generat una inversió addicional de 14,7 milions d’euros, i s’han creat 27 spin offs.

stats