Badalona envia la policia i obliga Òmnium a retirar l'estand del carrer

L'Ajuntament mobilitza la brigada d'actuació especial de la Urbana. L'entitat ha traslladat l'estand a l'interior de l'antic Opencor

Ara
2 min
La brigada d'actuació especial de la Urbana, obligant a desmuntar la paradeta d'Òmnium al carrer Francesc Layret / ÒMNIUM

BarcelonaLa diada de Sant Jordi començava a Badalona amb la notícia que Òmnium Cultural havia burlat l'alcalde de la ciutat, el popular Xavier García Albiol, i havia instal·lar una parada al rovell de l'ou de la Fira de Sant Jordi que cada any es munta al carrer Francesc Layret. "No ens deixen ser a Francesc Layert, però hi serem", advertia dimarts el president de l'entitat Marcel Mauri. I així ha estat després que Òmnium arribés a un acord per fer servir l'antic Opencor i hi col·loqués la tradicional parada de llibres i roses. "No acceptem ni acceptarem que es marginin les entitats que fa tants anys que treballen per a la cultura de la ciutat", han proclamat per megafonia.

Però l'estada al carrer no ha durat tota la jornada. Poc després de les cinc de la tarda, una brigada especial de la Guàrdia Urbana s'ha personat a l'estand i ha obligat a retirar-lo. Des d'Òmnium Badalona es donava l'alerta per Twitter: "L'ajuntament de Badalona envia la policia i ens obliga a treure la parada cívica i cultural. Però seguirem". Quinze minuts després, una nova piulada advertia: "La brigada d'actuació especial de la Guàrdia Urbana ens vol fer fora! Som aquí i seguirem". Però la policia ha acabat per aconseguir fer retirar l'estand. Un últim tuit informava que "Nosaltres seguim amb la programació habitual a l'interior de l'antic Opencor i lluitarem per un Sant Jordi cívic i cultural".

Polèmica

El govern municipal del PP ha decidit aquest any fragmentar els estands de la fira. Les parades de roses, llibres i comerços ocupen el carrer Francesc Layret, que travessa el centre de la ciutat, mentre que entitats culturals i associacions es concentren a un dels extrems de la plaça Pompeu Fabra, lluny de l'activitat comercial. Les entitats han qualificat de "senyal de menyspreu" per part de l'Ajuntament aquesta nova ubicació.

Òmnium Cultural, el Casal Antoni Sala i Pont, la Comissió de Festes, l'Associació de Veïns del Centre, Aspanin, Castellers de Badalona, Diables de Badalona o el Círcol són algunes de les entitats que han criticat que aquesta fragmentació és discriminatòria i han reclamat una diada "participativa i cultural".

L'Ajuntament de Badalona al·lega que any rere any han augmentat el nombre de peticions per la fira de Sant Jordi i assegura que el criteri que s'ha seguit és el mantenir a Francesc Layret els estands més estretament vinculats a Sant Jordi, com ara els de roses i llibres.

stats