EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 21/06/2012

Sortu sobre la sentència del TC: "Ha de contribuir a tancar una dècada d'il·legalitzacions"

En la primera compareixença després de la legalització, els promotors del partit abertzale asseguren que saben que es juguen "en part important la seva credibilitat política"

Ara / Efe
1 min
Iñigo Iruin i Maider Etxebarria, en la roda de premsa dels promotors de Sortu

BilbaoL'advocat Iñigo Iruin s'ha mostrat confiat aquest dijous que la legalització de Sortu contribuirà "a tancar una dècada d'il·legalitzacions" de les opcions polítiques abertzales. En la primera compareixença des que el Tribunal Constitucional va fer pública ahir la legalització de Sortu, els promotors del partit han admès que l'esquerra abertzale "sap" que "es juga en part important la seva credibilitat política" amb la posada en pràctica dels estatuts d'aquest partit, en què es condemna la violència, inclosa la d'ETA.

En una compareixença davant els mitjans a Bilbao en què no s'han admès preguntes, Iruin -acompanyat per l'altre lletrat de la formació Adolfo Araiz i per set promotors de Sortu, dels quals ha pres la paraula Maider Etxebarria- ha assenyalat que la presentació al febrer de 2011 dels estatuts de Sortu va suposar "un punt de no retorn" per l'esquerra abertzale. Espera que la senbtència serveixi també per "posar límit a una interpretació cada vegada més forçada i expansiva de la llei de partits polítics".

Per Iñigo Iruin, és "desitjable" que la sentència "tingui el seu reflex en la via penal, especialment a l'Audiència Nacional" perquè en aquesta instància encara estan pendents, segons ha recordat, els processos contra Batasuna, ANB i EHAK.

Un agent més

Per la seva banda, Maider Etxebarria ha proclamat la intenció de Sortu de participar en la vida política basca "com un agent més" i ha anunciat que aquest mateix dijous començarà el procés constituent de la nova formació, en la qual prendran part, ha dit, "les bases de l'esquerra abertzale en tots els pobles d'Euskal Herria.

stats