Especials 04/10/2021

Tecnologia i qualitat assistencial, de la mà a l’UCI d’HM Nou Delfos

La nova unitat de cures intensives de l’hospital compta amb 12 boxs individuals dotats de pressió negativa i tecnologia de darrera generació

2 min
Imatge d'uUn box de l’UCI de l’HM Nou Delfos

D’ençà que l’HM Nou Delfos va obrir les portes al juny, després de l’actualització per valor de 30 milions d’euros prevista al pla director del grup, són diverses les àrees optimitzades per a una millor atenció. Una de les primeres va ser la nova unitat de cures intensives (UCI), situada estratègicament al costat d’urgències, la qual cosa permet la màxima agilitat davant pacients amb patologies crítiques i el temps com a factor clau.

També és a prop del servei de radiologia, per a exploracions complementàries ràpides i que són claus en pacients amb malalties coronàries, neuronals i oncològiques. Així mateix, la disposició vertical amb el bloc quirúrgic redueix els riscos d’un trasllat intrahospitalari de pacients complexos. 

La façana de l'HM Nou Delfos

L’adequació del servei ha donat com a fruit 12 boxs individuals amb pressió negativa, amplis i funcionals, amb tecnologia sanitària de darrera generació amb monitorització cardíaca i neurològica invasiva i no invasiva, respiradors, dispositius de depuració extrarenal i bombes de perfusió de fàrmacs, així com llits articulars que permeten la sedestació, i amb bàscula i box per poder realitzar radiologia convencional sense haver de mobilitzar el pacient.

La nova UCI també disposa d’un sistema d’informació clínica integrat amb els sistemes informàtics de l’hospital que permet la prescripció electrònica i la captura automatitzada de dades, al marge de la centralització de la informació de les perfusions de fàrmacs en el control d’infermeria. 

Nous recursos tecnològics i humans 

Un dels eixos clau de la nova UCI és la seguretat del pacient. Això es va fer especialment palès en plena remodelació, amb els nous protocols pel covid-19. Des de l’HM Nou Delfos destaquen que “el que fa quasi dos anys no era tan rellevant ara ho és, i l’aprenentatge, assistencialment parlant, dels durs mesos de pandèmia s’ha inclòs en la construcció de les noves instal·lacions, amb espais més amplis, nous passadissos i noves zones pensades per a la comoditat dels professionals”.

Un altre dels exemples és que cadascun dels boxs disposa de pressió negativa. “N’hem après molt de l’emergència sanitària actual –expliquen des de l’hospital–, i aquest equipament marca la diferència, ja que permet reforçar la seguretat i atendre de forma simultània pacients amb patologies infeccioses i persones afectades per un altre tipus de malalties, cosa que és determinant de cara a l’actual situació pandèmica”. 

Dos boxs contingus i aïllats a la UCI de l'HM Nou Delfos

Millor atenció i acompanyament

La doctora Raquel Peredo, coordinadora de l’UCI, destaca al seu torn que “la porta automàtica tancada hermèticament redueix el risc de transmissió aèria de patògens com els que causen el covid-19, la grip A o la tuberculosi, i podem atendre en zones contigües i de forma sectoritzada pacients amb malalties infeccioses i altres tipus de patologies”.

Finalment, i en relació al confort de pacients i familiars, els boxs, a banda de ser individuals, amplis i funcionals per preservar la intimitat i afavorir l’atenció i l’acompanyament, ara tenen també connexió wifi per facilitar la comunicació de les persones ingressades.

Boxs adaptats al pacient pediàtric

El disseny de la nova UCI d’HM Nou Delfos també s’orienta al pacient pediàtric, ja que dos dels 12 boxs són adaptables a l’ingrés de menors que ho necessitin. “La capacitat d’adaptació d’aquests boxs és fonamental per oferir les instal·lacions i l’equipament adient per atendre els seus problemes de complexitat, la qual cosa implica un gran suport per a l’activitat assistencial de l’Hospital HM Nens i ens permet reforçar l’atenció que donem al pacient pediàtric a Barcelona”, subratlla el director territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Joan Sala. 

stats