Aïna Llaudó: “Treballem per integrar el nostre projecte dins d’una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible”

Responsable general d’Oli Migjorn

Aïna Llaudó, responsable general d’Oli Migjorn.
Redacció
21/01/2025
3 min

L’any 2007, Maria Àngels Rial va fundar Oli Migjorn. Actualment, juntament amb Aïna Llaudó, tiren endavant aquesta empresa que ha recuperat varietats autòctones d’oliveres per oferir oli de qualitat i de proximitat. L’any passat, el 2024, van aconseguir un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, uns reconeixements amb què l’entitat contribueix a donar visibilitat i suport al un sector agrícola més sostenible i inclusiu.

Com neix el projecte Migjorn?

— Neix el 2007 en una finca situada a prop de Manresa, on antigament es cultivaven cereals. La finca va estar un parell d’anys abandonada per les seves costes margeres, on els tractors no podien girar. Fins que un bon dia, amb l’objectiu de recuperar l’antic paisatge, vam decidir plantar-hi les primeres oliveres. Ens dediquem al cultiu d’oliveres i a la producció d’oli d’oliva verge extra, però l’alt contingut en propietats saludables de la varietat corbella l’ha convertit en un objectiu clau del projecte.

Com deies, elaboreu oli d’oliva verge extra de la varietat corbella, un tipus d’olivera autòctona de la Catalunya central que estava pràcticament extingit. Com ha estat el procés de recuperació?

— Vam començar recuperant oliveres velles del Bages i el Solsonès, però moltes d’aquestes encara eren en caps de marge i costaven molt de treballar. Per poder fer-ho amb maquinària vam crear plantacions noves. A banda, també vam fer empelts per afavorir la reproducció vegetativa. Cal recordar que Oli Migjorn es troba enmig del parc geològic i miner de la Catalunya central. Per això intentem treballar activament per protegir aquest patrimoni i per integrar el nostre projecte dins d’una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

Elaboreu l’oli a través de processos sostenibles. Què aporten al producte?

— El procés sostenible acumula nutrients de forma natural a l’olivera i per això al final s’obté un suc d’oliva cent per cent que conserva totes les qualitats pròpies de l’oliva i aporta més intensitat al seu gust aromàtic. És un aliment lliure de pesticides i productes químics, agents nocius per al nostre organisme. I, com en el cas de qualsevol altre producte ecològic, el cultiu segueix uns procediments d’aprofitament dels recursos naturals, per la qual cosa es produeix el mínim impacte ambiental, que ajuda a mantenir l’equilibri al nostre entorn natural.

Què us ha suposat rebre un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles?

— Gràcies a aquesta distinció hem tingut més impacte social, més visibilitat i credibilitat. Alhora, també ens ha servit per donar un impuls al nostre perfil i a la nostra reputació com a empresa.

Com a part del premi, a més, els germans Roca incorporaran el vostre oli a una recepta...

— Això ha significat una lloança a la nostra feina. Veure que el que va ser un petit projecte ha adquirit tal magnitud de recompensa demostra que treballant pel que es creu es pot arribar molt lluny.

També contribuïu a dinamitzar el territori a través de diferents projectes en col·laboració amb entitats que promouen el patrimoni cultural de la zona...

— Intentem treballar amb iniciatives de quilòmetre zero per promocionar la compra i el consum de productes agrícoles i ramaders de proximitat produïts a Catalunya. De la mateixa manera, col·laborem amb fundacions sense ànim de lucre per treballar en la recuperació i gestió del valuós patrimoni històric que té la nostra zona, com és la Fundació Cardona Històrica.

stats