Referents en turisme familiar

Any rere any, milers de famílies trien Catalunya com a destinació de vacances. Per un clima i un patrimoni natural excepcionals, amb la platja i la muntanya a tocar, però també pel gran nombre d’empreses i serveis que posen l’accent en les necessitats de grans i petits perquè tothom gaudeixi de l’experiència per igual

5 min
Imatge del Playa Montroig Camping Resort. Catalunya disposa de fins a 27 destinacions amb segell de turisme familiar

Catalunya ja fa temps que ostenta un lloc al pòdium de destinacions del turisme familiar. Milers de famílies de l’estat espanyol, però també franceses, alemanyes i dels Països Baixos trien el nostre país estiu rere estiu per al seu període vacacional, fruit inequívoc del focus que la indústria turística posa en un públic cada cop més divers però també exigent com el familiar. La realitat és que Catalunya ha estat pionera a Europa en la recerca d’una marca certificada per a destinacions especialment sensibles a les famílies, la qual cosa ha donat com a fruit un programa de Turisme Familiar posat en marxa per l’Agència Catalana de Turisme que avui dia engloba més de 50 municipis i més de 400 empreses.

Un altre fet que recolza l’aposta del país pel públic familiar és que l’Agència Catalana de Turisme disposi de tres marques d’especialització que garanteixen que el nostre territori disposa d’una oferta d’allotjament, restauració i oci adaptada a les necessitats de les famílies que ens visiten. Això, a la pràctica, es tradueix en un ampli ventall d’indrets com miniclubs amb monitors, parcs infantils, aquàtics i temàtics, trones i menús infantils als restaurants, polseres identificadores, estrictes normes de seguretat, un ampli programa d’animació infantil als allotjaments i carrers, habitacions comunicades, disponibilitat de bressols i de cadires de passeig i protectors d’endolls en hotels i apartaments, una oferta museística i esportiva adaptada, etc.

Lloret ostenta el segell de destinació turística familiar des del 2010

27 destinacions familiars certificades

Actualment, Catalunya disposa de 27 destinacions de turisme familiar: 19 tenen el segell Platja en Família i vuit el de Natura i Muntanya en Família. Les primeres es reparteixen entre la Costa Brava, la Daurada i la de Barcelona, amb exemples com Blanes, Castell-Platja d’Aro, Roses, Sant Pere Pescador, Calafell, Cambrils, Salou, el Vendrell, Calella, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú, entre altres. També Lloret de Mar, que ostenta el segell de Turisme Familiar des de l’any 2010.

Més enllà d’uns establiments summament preparats per atendre el públic familiar, la capital de la Costa Brava també compta amb una oferta de serveis fonamental per a les famílies que viatgen amb nens. Destaca el fet de ser una de les localitats catalanes amb més banderes blaves, signe de la qualitat que engloben les seves platges, les quals compten, tanmateix, amb servei de miniclub, espai nadó i biblioplatja. Petits i grans també gaudeixen descobrint espais com el parc aquàtic Water World, un dels més grans d’Europa; els Jardins de Santa Clotilde, on fer una passejada en família mentre els més petits busquen figures d’éssers mitològics, com les sirenes, o el parc temàtic Gnomo Park, que disposa de minigolf, soft paintball, jocs a l’aire lliure, zones aquàtiques... Tot això, al marge de dues cites estiuenques tan populars com la Fira dels Americans, al juny, i la Festa Major de Santa Cristina, al juliol.

Les famílies que visitin la Costa Daurada poden allotjar-se a l’Hotel Blaumar, a Salou, o al Playa Montroig Camping Resort, a Mont-roig del Camp.

L'Alt Pirineu té centenars de racons per descobrir

Entre les vuit destinacions catalanes que compten amb el segell de Natura i Muntanya en Família, destaquen els Pirineus - Noguera Pallaresa. La comarca del Pallars Sobirà, amb gairebé el 75% de territori protegit o semi, està formada per un total de 15 municipis que agrupen 135 pobles repartits per les diverses valls que conflueixen a la Noguera Pallaresa. Es tracta d’una comarca, a parer de Pepita Gallart, tècnica de turisme, “ideal per gaudir d’una escapada familiar, ja que ofereix activitats en un entorn incomparable que permeten descobrir tots els secrets de la muntanya, lluny de la ciutat”. Una oferta d’allò més variada i que inclou festes i festivals com l’Esbaiola't; parcs lúdics i d’aventura com el Cims Aventura, el Parc Aventura Pirineus i, a l’hivern, els de neu de les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé; excursions i una bona infraestructura turística d’allotjaments familiars.

Les activitats astronòmiques, en alça

Les visites a productors i museus, el senderisme i sortides temàtiques acompanyades de guies per descobrir la fauna i la flora, els rastres dels animals salvatges i l’astronomia són, juntament amb les activitats esportives com el ràfting, el caiac, el BTT o excursions a cavall en família, en especial aquelles que discorren pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com la Ruta de l’Isard, el Bosc del Gerdar i la cascada de l’estany de Gerber, les activitats que més triomfen entre grans i petits. Es tracta, apunta Gallart, d’un tipus de turisme que ha guanyat punts d’ençà de la pandèmia, “principalment per tenir lloc en un entorn natural que permet estar en contacte amb la natura, per l’oferta tan variada d’activitats, allotjaments i restaurants per a tots els gustos, en els quals es fa palès un tracte familiar, i per l’autenticitat de la comarca”.

El poble de Capafonts vist des del Picorandant

Les muntanyes de Prades també compten amb aquest segell de l’Agència Catalana de Turisme. En paraules del tècnic de turisme del Consell Comarcal del Baix Camp, Jordi Gomà, la seva obtenció es deu “a la bona predisposició dels ajuntaments implicats, que van veure en la marca una eina perfecta per promocionar el turisme que interessava per a la zona, un turisme familiar, respectuós amb l'entorn, tranquil i de qualitat”. Alhora, “els ajuntaments també van implicar-se organitzant activitats i festes amb un contingut més familiar, adaptant alguns dels seus espais públics per a nens, etc.”, afegeix.

La zona proposa un ampli catàleg de propostes per al públic familiar: excursions a peu, BTT i a cavall; sortides fotogràfiques; oleoturisme i gastronomia; descens de barrancs, escalada, tir amb arc, paintball... Gomà assenyala com “aquelles que registren un nombre més gran de públic familiar són aquelles on hi ha animals, com Pastor per un Dia i Apicultor per un Dia”. Darrerament, apunta Gomà, els escape rooms, “en els quals es combina patrimoni i natura amb el joc i el misteri”, o les experiències gastronòmiques, “d’una gran qualitat divulgativa i tècnica i en les quals es disposa d’aparells i materials per conèixer l’univers”, han agafat força embranzida. “El fet que el cel de Prades s'hagi declarat com un dels millors del món per a la contemplació astronòmica hi suma punts en aquest sentit”, conclou Gomà.

Canalla, pares i mares i monitors en una casa de colònies
Cases de colònies en família

A través del programa Vacances en Família, Rosa dels Vents proposa a les famílies una estada en una de les cases de colònies i hotels de què disposa l’empresa, cadascuna d’elles amb diferents activitats esportives, nàutiques, d’aventura, lúdiques, culturals i de lleure. En opinió del director comercial de Rosa dels Vents, Salvador Clarà, el valor afegit de la proposta rau “en el fet que les famílies se senten en família; adults i petits fan amics fàcilment, el menjar és casolà, els infants troben amb qui jugar de seguida”. Un altre plus: “Els nens no són un problema gràcies als monitors, grans professionals amb molta formació al darrere i que promouen amb alegria aquest ambient familiar i la motivació per fer tot tipus d’activitats, algunes només per a adults, d’altres només per a nens i moltes altres per a pares i fills, junts”.

“Als nens els encanta veure els pares tirar-se per la tirolina, jugar amb ells o ballar junts amb els monitors les coreografies que fan per convocar tothom a les activitats”, apunta Clarà. Una ruptura amb el ritme frenètic del dia a dia que té lloc, tanmateix, en paratges naturals excepcionals en els quals s’ubiquen les cases de colònies i hotels de Rosa dels Vents. El director comercial de la companyia afirma que les que tenen molta demanda són les que s’ubiquen a la Costa Brava, “les quals permeten una gran varietat d’activitats nàutiques com vela, caiac, snorkel, paddle surf...” Les de muntanya, però, no es queden enrere, “especialment l’Hotel Condes del Pallars, situat a Rialp, que permet la pràctica d’esports com el ràfting, descens de canyons, senderisme, BTT o tir amb arc”. Per acabar, Clarà destaca l’Hotel Ametlla de Mar, a les Terres de l’Ebre, “amb una cala privada amb un extens programa d’activitats”. Un ventall que promou que més del 50% de famílies repeteixin i triïn els allotjaments de Rosa dels Vents no només a l’estiu, sinó també en els ponts, caps de setmana o altres períodes vacacionals. 

stats