Especials 17/11/2021

La universitat és per a tothom

El programa Prometeus acompanya joves barcelonins que no veuen la universitat com una opció a la qual poder accedir i els ajuda mentre fa n els estudis superiors

3 min
En Swarup (graduat en Biologia Ambiental per la UAB), en Rafat (estudiant d’Enginyeria Informàtica a la UPC) i l’Andrea (graduada en Filologia Hispànica per la UB) a la Facultat de Geografia i Història de la UB.

“Si feia una falta en un examen em restaven un punt, els primers anys de la universitat. Per això vaig decidir fer classes extres de català. Des de Prometeus em van buscar un professor particular de català”, explica la Gayatri López, 23 anys, graduada en Traducció i Interpretació (UPF). Nascuda a l’Argentina, va venir a viure a Barcelona amb la seva família quan tenia sis anys. “He crescut a Barcelona, però encara mantinc l’accent argentí; m’és impossible desfer-me’n!”, diu, somrient.

Prometeus és un programa que fa possible que els i les joves dels instituts públics dels barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de la ciutat de Barcelona puguin accedir a la universitat independentment dels condicionants econòmics i socials.

Prometeus reforça la percepció dels instituts públics com a espais d’èxit educatiu i motiva els seus alumnes a veure que la universitat està al seu abast. Proporciona informació i assessora sobre les beques existents, acompanya els joves Prometeus en el procés de sol·licitud de les beques i els ofereix un seguiment acadèmic i personal durant els estudis universitaris. 

L’Andrea a l’Edifici Històric de la UB.

“Per mantenir la beca cal aprovar gairebé totes les matèries cada curs, i això no és fàcil”, explica la Gayatri, i recorda que des de Prometeus li han donat suport per poder-la mantenir en moments complicats que ha viscut. “Per Prometeus, l’única raó que hauríem de tenir per deixar la carrera és que no ens agradi”. A ella li ha encantat estudiar traducció i interpretació. “Encara no he trobat feina, però no crec que trigui gaire. De moment estic traduint un llibre amb la meva germana”, explica.

Sí que ha trobat feina, poc després d’haver-se graduat en química a la UAB, la Iuliana Constantin, de 24 anys. “A molts companys els ha costat entrar al mercat laboral; jo he tingut sort”, diu la Iuliana, que treballa en un centre tecnològic, com a investigadora júnior, dedicada a l’anàlisi de polímers. Nascuda a Romania, va venir a Catalunya quan la seva mare, que havia vingut abans que ella al nostre país, va aconseguir una feina estable. 

En Carlos José a la UPC, quan estudiava Enginyeria de Telecomunicacions.

Els universitaris que tenen el suport de Prometeus acostumen a implicar-se a fons en aquest programa. “Fem xerrades a alumnes de quart d’ESO i de Batxillerat per motivar-los a apuntar-se a la universitat i perquè coneguin les diferents carreres. Per a molts d’ells, la universitat no és una opció. Pensen que no està al seu abast. Però gràcies a aquestes xerrades alguns sí que es plantegen accedir-hi”, explica la Iuliana. 

Un dels elements més importants de Prometeus és que crea comunitat. “Hem fet excursions arreu de Catalunya, i ens hem trobat per compartir les nostres preocupacions”, diu la Iuliana. Els joves Prometeus tenen diferents espais per trobar-se, com ara l’Aula Oberta de l’Associació Educativa Integral del Raval (AEIRaval). 

“Els joves Prometeus són exemples de resiliència. Molts són els primers de les seves famílies que van a la universitat; són referents per als seus barris i per a les seves comunitats”, remarca la Shazra Javed, coordinadora tècnica de Prometeus Raval, i afegeix: “Els informem sobre totes les tècniques d’estudis i sobre les eines que tenen a la seva disposició per tenir èxit acadèmic, i per augmentar la probabilitat d’aprovar. El percentatge d’èxit [els Prometeus que acaben la carrera] és molt alt”, subratlla. “I això que ho tenen tot en contra. O més ben dit: pensen que ho tenen tot en contra”. 

La Dunia, estudiant de Comptabilitat i Finances a la UAB.
Un programa nascut al Raval que s’ha anat estenent

Prometeus va néixer l’any 2016 al Raval i s’ha anat estenent a altres barris de la ciutat –el Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau, i la Zona Nord– de la mà del Pla de Barris, que té com a objectiu reduir les fortes desigualtats socials que hi ha a Barcelona, i del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament.  

Prometeus és una de les iniciatives clau de l’àmbit educatiu de la ciutat de Barcelona. La tasca en xarxa que fan entitats, agents educatius i socials, i persones voluntàries, per fer-lo possible explica en bona part els seus bons resultats. 

Aquest curs 2021-2022 un total de 159 joves (99 noies i 60 nois) estan implicats en el programa. Són una cinquantena més que el curs anterior. 

El passat 8 de novembre va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament l’acte de graduació de la primera promoció de joves Prometeus. Es van graduar 15 joves, la meitat dels quals ja tenen feina, i en la seva branca de coneixement.

Des de quart d’ESO o batxillerat fins a trobar feina

“Molts joves pensen que els estudis superiors són molt cars, difícils i que ells no són prou intel·ligents per poder seguir-los”, explica Shazra Javed, coordinadora tècnica de Prometeus Raval. 

“A les xerrades que fem a alumnes de quart d’ESO, primer i segon de batxillerat intentem que se’ls esborrin tots aquests prejudicis. I fem èmfasi en l’existència de beques públiques, cosa que la majoria desconeix”, subratlla la Shazra.

En aquestes xerrades també hi participen els joves Prometeus que estan estudiant a la universitat i procedeixen dels mateixos instituts. “Si aquests joves que han estudiat al vostre institut i són del mateix barri han pogut fer amb èxit estudis superiors, vosaltres també podeu”, els diem. “Ens assegurem que tots els joves Prometeus entrin a la universitat amb les beques públiques que han sol·licitat. Han de complir els requisits econòmics i acadèmics necessaris per tenir les beques, com qualsevol altre sol·licitant, cosa que tots compleixen”. 

I un cop són a la universitat reben un acompanyament des del principi fins que acaben la carrera. La universitat els proporciona un seguiment individualitzat a través de les tutories. A més, en alguns “territoris Prometeus” se’ls ofereix la possibilitat de tenir un mentor o mentora, és a dir, un estudiant voluntari del mateix grau universitari del jove Prometeus, que l’acompanya en el procés d’entrada i adaptació a la universitat.

Després de la graduació de l’estudiant, el programa Prometeus no desconnecta, sinó que segueix de prop la cerca de feina o la continuïtat dels estudis, amb la col·laboració dels serveis de les universitats que es dediquen a la inserció laboral i als màsters.

stats