Especials 11/09/2013

Ple tècnic a la Via Catalana

Tot i les oscil·lacions en les xifres per les reubicacions d'última hora, la Diada comença amb el 96,9% dels trams amb el cartell de 'complet'

Ara
3 min

BarcelonaLa Via Catalana estarà plena aquesta tarda. Les dades encara oscil·len lleument perquè molts dels participants cancel·len reserves per apuntar-se a d'altres zones –especialment com a resposta a la crida de l'ANC per omplir les àrees de les Terres de l'Ebre on encara hi ha alguns trams que no estan del tot plens–, però ja no hi ha cap dubte que el ple serà total.

Amb les dades actualitzades aquest dimecres a les 11.00 hores, el recompte indica que la Diada comença amb el 96,9% dels trams amb el cartell de 'ple' i que només en queden 24 dels 788 (un 3,1%) en situació de 'quasi plens'. Ja no en queda cap amb ocupació 'baixa', 'poca', 'mitjana' o 'alta', les categories inferiors.

Sigui com sigui, des de fa dies s'està en situació de 'ple tècnic', i els organitzadors estan convençuts que s'ompliran totes les zones de la cadena.

S'ha de tenir en compte que s'hi podrà participar en qualsevol tram, s'hi estigui inscrit o no. En aquest sentit, l'ANC ha obert aquest diumenge un Tram 0 per als que no s'han pogut apuntar al tram que volien de la cadena humana. L'ANC calcula que el nombre de participants a la cadena de l'Onze de Setembre acabarà, com a mínim, duplicant la xifra de persones inscrites.

El formulari d'inscripció continua obert a través de 'Via.assemblea.cat' [el mapa que acompanya aquesta notícia s'actualitza al moment amb la informació de què disposa l'ANC].

En una altra pàgina, no oficial i creada per un lector de l'ARA, podeu veure un resum estadístic de l'ocupació dels trams, també per comarques.

Campanya de mobilització

Inspirada en la Via Bàltica del 1989, la Via Catalana pretén resseguir el país de nord a sud amb una gran cadena humana per reclamar la independència de Catalunya. Mobilitzarà fins a 30.000 voluntaris, 5.000 de centrats en la logística del dia i en seguretat, coordinats amb els Mossos d'Esquadra, policies locals i altres cossos d'emergència civil. L'ANC ha intensificat la campanya per garantir l'èxit als 86 pobles que travessarà la cadena. L'entitat ha demanat a la gent amb més mobilitat que ja hagi reservat a prop de casa que se n'esborri i s'apunti novament en trams més despoblats. Es tracta d'una mobilització social mastodòntica amb un alt grau de dificultat logística. L'organització preveu activar fins a 1.500 autocars.

L'agenda d'actes, a punt

L'ANC ja té tancada l'agenda d'actes. Que tot el territori se senti partícip de la Via ha estat un dels reptes, sobretot després que Lleida es queixés per haver quedat fora del recorregut. Des de la distància, la cadena s'iniciarà justament quan comencin a repicar les campanes de la Seu Vella de Lleida. El format pretén frenar "la inèrcia" de centralitzar-ho tot a Barcelona i deixar al marge el rerepaís.

De fet, els principals actes polítics es faran a la capital, però també a Amposta i al Pertús. La cadena entrarà també a la llotja del Camp Nou, tram reservat a les federacions esportives. Un dels aspectes més complicats per a l'ANC serà mantenir la forma de cadena a Barcelona, on l'entitat reconeix que haurà de fer mans i mànigues per evitar que el volum de gent l'acabi convertint en una massa indefinida. Un repte majúscul que persegueix un objectiu titànic.

stats