CAP A LA FI D'ETA
Especials 07/11/2011

Zapatero dóna tot el seu suport al pla del lehendakari que preveu acostar presos

S'ha reunit amb el lehendakari a Ajuria Enea, en la segona ocasió des del 1980 que un president espanyol visitava la residència oficial del president basc

Agències
2 min
Zapatero ha participat després de la reunió en un acte polític de reconeixement als electes del PSE

VitòriaEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha donat aquest dilluns el seu “ple” suport al pla del lehendakari, Patxi López, per travar el camí de la pau -anomenat 'Bases per a la unitat, la concòrdia i la convivència'- que entre altres coses preveu l'acostament dels presos bascos al País Basc. Zapatero ha apel·lat al “diàleg i la convivència” al País Basc.

Zapatero ha atribuït avui "el mèrit" de la fi d'ETA als bascos. Després de rebre'l a Ajuria Enea, el lehendakari li ha donat les gràcies en nom d'Euskadi per haver ajudat a vèncer ETA. Zapatero i López han analitzat la situació creada després del cessament de l'activitat armada d'ETA, en la segona visita des de 1980 en què un president espanyol visitava la residència oficial del seu homòleg basc.

A la reunió, que s'ha celebrat enmig d'una gran expectació mediàtica, Zapatero ha traslladat a López la seva confiança en el lideratge que ha assumit en aquesta nova etapa. Això sí, ha alertat que la consolidació de la nova situació "portarà temps i exigirà una enorme capacitat de sumar i d'entendre". La compareixença conjunta dels dos dirigents polítics davant els mitjans, després d'una reunió que s'ha prolongat durant més d'una hora, ha estat plena de reconeixements mutus.

Suport al lehendakari

Zapatero ha traslladat a López el seu “ple” suport a la gestió que està fent de la nova etapa i ha demanat també a la societat basca que reconegui el lideratge del lehendakari. Així mateix, ha reclamat als partits polítics que donin suport al lehendakari perquè el nou temps exigeix diàleg i ha considerat que la dificultat o senzillesa d'aquest nou temps radicarà en què la direcció que se li doni sigui adequada i en què hi hagi una política d'unitat.

El president del Govern ha confiat que la nova etapa que tot just s'ha iniciat "es farà bé" i ha assegurat que se sent "orgullós" de la tasca que López ha començat. A falta de dos mesos perquè deixi la Presidència del Govern, Zapatero ha recordat que en les dues legislatures que ha governat sempre ha tingut l'afany de fer tot el que estigués a la seva mà per acabar amb ETA.

Futur “sense revenja”

López ha agraït públicament l'"aposta decidida" de Zapatero per la fi de la violència, després d'haver-ho "arriscat tot" a la primera legislatura. En aquest sentit, López ha recordat al magistrat José María Lidón, assassinat per ETA el 7 de novembre de 2001, avui fa deu anys. De cara al nou temps, el lehendakari ha assenyalat que el futur d'Euskadi s'ha de construir des de l'esperança però també des de la memòria i "sense revenja" encara que tampoc s'ha de permetre "que els botxins es converteixin en víctimes", pel que ha emplaçat a "aclarir dubtes i tallar les ales als nostàlgics" de la violència.

López ha advertit que "no és moment de presses", sinó de "prudència i assossec", ja que "no s'arreglarà en deu dies d'urgència quaranta anys de violència". Ha subratllat, a més, la importància que els Governs central i basc arribin al màxim consens en les decisions que es prenguin per consolidar la pau, així com d'aconseguir la unitat dels partits i que aquests treballin sota la premissa de sumar consensos.

stats