SUPERCOPA
Esports 14/08/2015

El pitjor Barça cau ridiculitzat a Bilbao en una nit per oblidar (4-0)

Incapaç de trobar el seu joc, el Barça haurà de golejar els bascos al Camp Nou si vol ser campió

Toni Padilla
Aduriz, entre Alves i Bartra

BarcelonaEl Barça ha viscut un autèntic malson a San Mamés i després de caure golejat per un Athletic crescut, posa en perill en seu repte de guanyar sis títols. Incapaç de controlar el joc, amb una defensa ridiculitzada i Ter Stegen regalant el primer gol del partit, el Barça ha encaixat una golejada contundent en que l'encert basc ha estat tant important com les errades catalanes. El proper dilluns, el Barça haurà d'aconseguir una remuntada històrica si vol alçar la Supercopa. De l'alegria de Tbilissi, en pocs dies, s'ha passat a una experiència traumàtica amb la pitjor golejada en anys. Ara, en ser eliminatòria a doble partit, l'equip encara disposa d'un oportunitat.

Condicionat pel cansament dels jugadors - el Barça va arribar dimecres a les set del matí provinent de Geòrgia i només ha fet un entrenament -, Luis Enrique ha revolucionat l'equip titular. Ha donat descans a Busquets, Piqué o Iniesta, amb un mig del camp nou amb Mascherano, Sergi Roberto i Rafinha. En atac, Pedro ara si ha estat titular al costat de Messi i Luis Suárez, però el Barça no ha controlat el joc, exceptuant els primers 10 minuts, un monòleg tocant la pilota. Però sense xutar a porteria.

El Barça de fet, no ha xutat entre els tres pals locals fins el darrer minut de la primera part, amb una falta de Messi salvada per Gorka. Després d'uns primers minuts en que l'Athletic s'ha deixat dominar, l'equip local ha passat a recuperar la pilota amb una pressió avançada, assetjant la porteria de Ter Stegen amb tres serveis de cantonada consecutiu i un xut d'Aduriz salvat per Ter Stegen. El mig del camp ha perdut el control, Bartra i Vermaelen han patit en defensa i finalment, Ter Stegen ha intentat treure la pilota amb el cap i l'ha regalat a San José, qui amb un xut magnífic des de el centre del camp ha marcat el primer gol (1-0, 13').

El Barça ha patit molt per donar joc a Messi, topant amb la forta pressió d'un Athletic ordenat i agressiu. Només Pedro, amb dues curses abans del descans en que ha forçat dues grogues a Eraso i Beñat, ha donat vida a l'atac d'un Barça sense ordre i sense estructura. Messi, perdut entre defenses bascos, no ha pogut liderar res, veient com cada pilota dividida la guanyava un jugador local.

A la segona part, el Barça ha buscat el gol, amb un xut al travesser de Pedro i una bona ocasió de Messi, però han arribat els gols d'un Athletic que no ha desaprofitat els regals d'un Barça difícil de reconèixer. En una pèrdua de pilota, Sabin Merino ha ridiculitzat Alves abans de posar una gran centrada a Aduriz. I poc després, el mateix Aduriz, després d'un rebuig sense sentit d'Alves, ha fet el 3-0 (62'). Llavors, Luis Enrique ja havia fet dos canvis, donant entrada a Iniesta i Rakitic, per Sergi Roberto i Rafinha. Dos jugadors perduts sobre la gespa de San Mamés, substituïts després d'un partit horrible. El Barça ha anat perdent els papers i Aduriz ha tancat el seu hat trick de penal, comès per Alves, en atropellar un jugador local (4-0, 68'). La defensa blaugrana, convertida en un mal acudit, ha grinyolat per les bandes, amb Alves i Adriano, pel mig, i a la porteria. Res s'ha salvat en una nit per oblidar.

Luis Enrique ha apostat per Sandro (ha sortit Pedro) i el Barça s'ha trobat buscant un gol que millorés el panorama, malgrat que l'Athletic no ha deixat de buscar amb contres el cinquè gol. L'Athletic però, mica en mica s'ha tancat, conscient que evitar rebre un gol era clau. Ja amb Sandro a la gespa per Pedro, el Barça s'ha fet amb el control del partit, finalment, però ha estat un control estèril, ja que en cap moment s'han generat ocasions clares. Els minuts han anat passant, amb un campió ferit estavellant-se contra un mur. I un Athletic que s'ha deixat el fetge per defensar un 4-0 que de sobte, els deixa com a favorits per guanyar la Supercopa.