MUNDIAL DE RUGBI

El Grup D del Mundial de rugbi: un Sis Nacions dins la Copa del Món

Irlanda, França, Itàlia i Romania acompanyen Canadà en el grup més europeu.

A l’hemisferi sud tenen molt clar els valors i actituds del rugbi europeu: sacrifici, lluita i intensitat (que contraposes a la imaginació, velocitat i creativitat del sud). El grup D és un bon exemple del rugbi europeu, ja que serà una mena de Sis Nacions dins del context d’una Copa del Món.

A priori, França i Irlanda ocuparan les dues primeres places que permeten l’accés a quarts de final, mentre que Itàlia lluitarà per donar la sorpresa. Canadà i Romania haurien de lluitar per evitar quedar últims en el darrer grup de la Copa del Món 2015.

França
El “XV del Gall” encapçala el grup D, gràcies al fet de ser el darrer finalista a la Copa del Món celebrada fa quatre anys a Nova Zelanda i que va acabar amb victòria local.

L’equip entrenat per Phillipe Saint-André és un dels més irregulars del món. Tot i disposar d’alguns dels millors jugadors del món (Dusatoir, Michalak, Parra, Nyanga, Fickou, Fofana...) l’equip gal ha mantingut una línia força erràtica durant els darrers quatre anys. Unes participacions força lamentables al Sis Nacions (on fins i tot va arribar a acaronar una cullera de fusta), un patró de joc poc definit i un equip amb més talent del que demostra en tenen bona culpa.

Amb tot, si els gals són capaços de mantenir una mentalitat competitiva, són un clar candidat a superar la fase de grups i un cop classificats pels quarts de final, històricament han estat un conjunt capaç d’anar de menys a més a les seves participacions a la Copa del Món. Capitanejant la melé, destaca la presència dels dos primeres línies titulars nord-catalans Nicolas Mas i Guillem Guirado, i la convocatòria de dos jugadors més amb passat usapista, com ara el tercera Chouly o el darrere Guitoune (per bé que tindran un paper secundari).

Irlanda

El “XV del Trèvol” mai ha passat els quarts de final de cap cita mundialista. De fet, la generació d’or dels O’Gara i O’Driscoll es va retirar sense cap actuació digne del seu nivell a la Copa del Món.

L’actual selecció irlandesa, flamant campiona del Sis Nacions, vol intentar trencar la fita de superar els quarts de final. Un cop assolit aquest objectiu, la qualitat de l’equip permet somniar amb derrotar qualsevol rival.
Ara bé, el “XV del Trèvol” és un equip massa anàrquic, que funciona a batzegades. Irlanda és capaç de passar com un tifó sobre les muralles neozelandeses, sud-africanes o australianes, o mantenir-se autista durant 60 minuts i patir molt més del necessari contra una selecció menor.

Els celtes compten amb un equip força complet, i que al meu entendre, pot ser la revelació del torneig. D’una banda, el talent dels màgics Jonahan Sexton, Ian Madigan, Zebo o Rob Kearney es suma al múscul i la grapa dels gairebé llegendaris Donnacha Ryan, Sean O’Brien, Paul O’Connell, Jamie Heaslip, Cian Healy o Rory Best. A tots ells cal sumar-li el talent de Jordi Murphy, el jugador irlandès nascut a Barcelona, que va viure a Catalunya fins els nou anys i que parla català.

Itàlia
El conjunt transalpí segueix el seu procés de millora progressiva dels darrers anys. Sense anar més lluny, enguany ha aconseguit fites interessants com una victòria contra tot pronòstic a Murrayfield, o meritoris partits a l’Olímpic de Roma, on als rivals els hi costa suor, sang i llàgrimes imposar-se.

Tot i així, el nivell de l’”Azzurra” no és equiparable al de França o Irlanda, i el seu objectiu ha de ser assolir la tercera plaça del grup, que els classificaria automàticament de cara al proper Mundial de Japó al 2019.

L’equip dirigit per Brunel (que deixarà la banqueta italiana després de la Copa del Món) compta amb la presència dels incombustibles Parisse, Castrogiovanni o Michele Rizzo. Acompanyant les legions veteranes, però, apareixen noves promeses que permeten albirar un futur pel rugbi italià, com ara l’usapista Tommasso Allan, el jove Marcello Violi o el sorprenent Michelle Campagnaro. Especialment aquest darrer jugador, Campagnaro, està cridat a convertir-se en un dels millors jugadors europeus dels propers anys.

Romania
Romania buscarà certificar la millora del seu joc, alhora que els seus jugadors intentaran aprofitar el benentès per exhibir-se davant els caçatalents francesos, històrics importadors e jugadors procedents de Romania.

Canadà
Per acabar, el Canadà –ventafocs del grup D- arriba a la cita mundialista sense cap pressió més enllà de la il·lusió de competir contra algunes de les estrelles del rugbi mundial i tractar de donar bona imatge.