18/06/2016

Itàlia aixeca un mur defensiu per protegir el seu projecte

Eder celebrant el gol del triomf de la selecció italiana contra Suècia a l’estadi de Tolosa.

BarcelonaMalgrat tenir fama de ser una selecció especialista a defensar, Itàlia no havia acabat mai un partit d’una fase final sense rebre ni un sol xut entre els tres pals. Fins ara. L’equip d’Antonio Conte va derrotar per 1-0 Suècia, es va classificar per als vuitens de final i va demostrar de nou que la seva defensa rutlla. Ibrahimovic, Guidetti i companyia no van poder fer ni pessigolles a una defensa que no va rebre cap xut entre els tres pals i ja fa quatre partits consecutius, dos d’amistosos contra Escòcia i Finlàndia i dos d’oficials contra els belgues i els suecs, que no rep gols. “La idea de joc fa mesos era diferent. Però ens ha tocat adaptar-nos”, admetia Conte, en referència a la baixa d’uns jugadors que haurien permès jugar més a l’atac, especialment Verratti.

Itàlia defensa perquè la Juve sap defensar. La clau de l’equip de Conte és la defensa de la Juve: Barzagli, Chiellini, Bonucci i Buffon. Malgrat que a l’equip piemontès aquests homes solen jugar amb una defensa de quatre, en els últims anys han jugat amb línia de tres darrere, tal com vol Conte. Amb Florenzi, del Roma, com a lateral per una banda estirant el joc i Candreva, del Lazio, tancant per l’altre, Itàlia defensa amb cinc quan cal però ataca sumant homes gràcies a jugadors que passen dels 10 quilòmetres cada partit: Parolo, Giaccherini o Candreva. “Aquí cal donar-ho tot”, advertia Conte, un entrenador amant de l’ordre i de l’esforç físic. Tant, que quan entrenava la Juve es va enfrontar precisament amb Bonucci perquè els feia entrenar massa l’apartat físic. Ara, Bonucci s’ha convertit en un dels millors defenses del campionat. Ahir va fer un partit impecable contra els belgues i va donar sortida a la pilota per superar la pressió alta d’una Suècia que haurà de derrotar Irlanda a l’última jornada per tenir opcions de superar el torn. Ibrahimovic, controlat sempre per Chiellini, encara no ha marcat a l’Eurocopa. De fet, els suecs porten un gol en 180 minuts, i se’l va fer Irlanda en pròpia porta.

Cop de talent d’Eder

A Tolosa, Itàlia, conscient que el triomf de la primera jornada contra els belgues era un tresor que calia protegir, es va arriscar menys i va prioritzar encara més la defensa, especialment durant un primer temps gairebé sense ocasions. De mica en mica, Suècia va pagar tant d’esforç físic, que no els valia ni per donar feina a Buffon, i Itàlia es va anar estirant fins a trobar el gol del triomf als 88 minuts. A una Itàlia en què les estrelles són els defenses, va ser el toscà Giorgio Chiellini, l’home que s’ha trencat el nas dos cops defensant els seus colors, qui va fer l’assistència a Eder amb les mans: servint en llarg, tot murri, un servei de banda. I Eder, el brasiler que fa anys que és a Itàlia i parla amb accent genovès, va inventar-se un gol magnífic amb una gran jugada personal. Eder, aposta personal de Conte malgrat que només havia fet un gol des del gener, quan va canviar el Sampdoria per l’Inter, va deixar contra les cordes els suecs. Itàlia, malgrat que ja no té el far de Pirlo, malgrat les baixes de Verratti o Marchisio, competeix bé.

En total, Itàlia ja porta 375 minuts sense rebre gols. I ho ha aconseguit gràcies a Buffon, Barzagli, Bonucci i Chiellini, els mateixos homes que aquesta temporada han aconseguit que el veterà porter toscà estableixi el nou rècord de minuts sense rebre un gol a la Serie A italiana. L’anterior datava del 1994. A la lliga, Buffon va estar-se 973 minuts sense agafar la pilota del fons de la seva porteria. Una porteria a la qual, ahir, Zlatan Ibrahimovic no es va poder acostar.