JOCS OLÍMPICS

L'Agència Mundial Antidopatge amenaça Rússia d'excloure-la dels Jocs Olímpics

Suposadament, com a mínim quinze medallistes russos van formar part d'un programa de dopatge estatal

L' Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha plantejat la possibilitat que Rússia es vegi exclosa dels Jocs de Rio, si es confirmen les acusacions de dopatge d'estat per als Jocs d'Hivern que van tenir lloc a Sotxi el 2014 i que investiga actualment.

"Si hi ha evidències clares que altres esports" a Rússia "estan implicats clarament" en casos de dopatge com l'atletisme, "les federacions internacionals rellevants podrien tenir la mateixa visió" que l' Associació Internacional de Federacions d'Atletisme, la IAAF, va declarar el president de l'AMA, el britànic Craig Reedie.

L'AMA espera tenir d'aquí quinze dies els resultats de la investigació que encapçala l'expert jurista canadenc Richard McLaren, després d'unes informacions publicades pel programa 'CBS 60 Minutes' i pel diari 'New York Times' el 8 i el 12 de maig, respectivament.

Indicis clars

En elles el director del laboratori antidopatge del país en aquell temps, Grigory Rodchenkov, reconeixia que desenes d'atletes russos a Sotxi, entre els quals s'incloïen almenys quinze guanyadors de medalles, van formar part d'un programa de dopatge estatal.

Aquest dilluns, en un simposi per a mitjans celebrat a Londres, el president de l'AMA, Craig Reedie, va assenyalar que d'aquí unes dues setmanes es coneixeran els resultats de l' informe McLaren. "Aquest informe pot presentar una oportunitat sense precedents per demostrar el nostre compromís col·lectiu amb l'esport net", va dir.

"Estem animats perquè la IAAF ha reconegut les seves responsabilitats. Va suspendre la Federació Russa per incomplir el codi de l'AMA i ha decidit continuar amb això. Si hi ha evidències clares, les federacions internacionals rellevants podrien tenir la mateixa impressió", ha afegit.

L'AMA, que va iniciar la investigació a petició del COI, espera tenir els resultats per al 15 de juliol, poc més de dues setmanes abans de la inauguració dels Jocs de Rio.