Esports 28/11/2015

No paren fins que somriuen els tres (4-0)

Neymar, amb dos gols, Luis Suárez i Messi sentencien un partit plàcid que permet a l’equip de Luis Enrique anar-se’n 9 punts d’un Madrid que visita l’Eibar

Albert Llimós
4 min
El trident  va tornar a marcar diferències,  i va fer tots els gols contra la Reial Societat.

BarcelonaFins que Leo Messi no va somriure, Neymar i Luis Suárez no van parar. El Barça va destrossar la Reial Societat d’Eusebio en un duel plàcid, marcat per l’ambició del trident. Quan els tres volen, ningú els pot aturar. El 4-0, amb dos gols de Neymar, un de Suárez i un de final de Messi, permet al Barça anar-se’n nou punts del Madrid, a l’espera del partit dels blancs contra l’Eibar. L’equip de Luis Enrique va fer el que va voler amb els bascos, una joguina a les mans d’un grup indomable, que com més es diverteix més agressiu es torna en la pressió, afamat per recuperar la pilota i fer-la seva per seguir disfrutant.

Amb deu minuts, sense haver transmès la sensació de jugar al màxim nivell, el Barça havia tingut dos un contra un amb el porter rival, i Iniesta ja havia rematat al pal, intercanviant papers amb Suárez. L’uruguaià va col·locar la pilota precisa al cor de l’àrea, amb l’exterior de la bota, fent lliscar l’esfèric amb rosca, i el manxec va rematar com marquen els cànons, girant el cap i picant a terra. Als poetes no se’ls pot demanar prosa, Iniesta guarda els gols per a les grans cites, com el Santiago Bernabéu.

A l’equador de la primera meitat va arribar el primer gol. Dani Alves, que continua mostrant una exuberància oculta durant molt temps, ataca la línia de fons i situa la pilota al punt de penal, on Neymar arriba llançat per guanyar el seu marcador i superar Rulli. Un gol que va néixer d’un gest aparentment intranscendent que va desencadenar l’acció dels dos brasilers. Hi ha futbolistes que visualitzen la jugada abans de rebre la pilota. Pep Guardiola en va ser un precursor, i ho va millorar Xavi. Messi va prendre’n nota. L’argentí interpreta el joc abans que ningú, abans de rebre ja ha analitzat i descartat totes les opcions per quedar-se amb la millor. Messi va controlar al primer toc una passada de Piqué, elevant la pilota mig metre de terra, un gest tècnic per poder girar el cos i orientar la passada a la carrera d’Alves. Era l’única manera de fer arribar la pilota en el moment precís, coordinant la passada i la carrera per evitar el fora de joc, i l’argentí ho va executar amb facilitat extrema.

També per la banda dreta va arribar el segon gol. Aquest cop li tocava a Suárez. Iniesta, pressionat a mig camp propi, va guardar la pilota de la pressió rival, fent una volta sobre el seu eix per desmuntar la defensa basca i permetre que Alves clavés el seu punyal al costat esquerre txuri-urdin. Iniesta primer anestesia, rebaixant revolucions, i després treu el bisturí per perforar. Quan Alves va rebre la passada a l’espai del manxec i va aixecar el cap, va visualitzar l’escenari que tot carriler voldria trobar: Messi, Neymar i Suárez esperant. L’uruguaià, el més ben col·locat dels tres, va demanar-la i va impactar una volea, tan estètica com efectiva, per marcar el seu dotzè gol en Lliga.

Descans i descontrol

Amb la mateixa sensació de superioritat de la primera meitat, el Barça va colpejar a la segona. Aquest cop, però, el catorzè gol del pitxitxi Neymar en Lliga va arribar per la banda esquerra, on Jérémy Mathieu va donar descans a Alba. El francès va arribar com un obús i la seva centrada franca la va aprofitar el brasiler per superar Rulli amb insultant facilitat.

Amb el partit sentenciat, Luis Enrique, que va llançar un missatge clar sortint amb l’equip teòricament titular amb l’únic canvi d’Alba, va donar descans a alguns dels jugadors més carregats de minuts. Alves, ovacionat pel Camp Nou, va cedir el seu lloc a Adriano, mentre que Marc Bartra va tenir vint-i-cinc minuts i va enviar a la dutxa abans d’hora Javier Mascherano.

En l’últim quart d’hora el trident va dimitir de Bravo i va focalitzar només en la porteria de Rulli, deixant l’equip trencat en dues parts. La Reial va aprofitar-ho per fer lluir Bravo en un xut de Bruma, i la rèplica va ser demolidora, capficats Suárez i Neymar perquè Messi se sumés a la festa golejadora. El van buscar fins que ho van aconseguir. Primer, en una carrera desbocada dels tres, van topar amb el travesser, que va rebutjar la rosca de Messi. La insistència va donar premi, i just en l’últim sospir Neymar va regalar el 4-0 al millor jugador del món. O somriuen tots o no somriu cap dels tres.

Ovació per a Alves i bons minuts d’Adriano

Dani Alves va participar en els dos primers gols, arribant des de la segona línia per trencar la defensa avançada de la Reial Societat. El brasiler va marxar del terreny de joc al minut 62, ovacionat pel públic del Camp Nou, que va tornar a veure la seva millor versió. Els tres primers gols van arribar a través dels laterals, ja que en el tercer hi va participar Jérémy Mathieu. Alves va deixar el seu lloc a Adriano, més participatiu i implicat en el joc ofensiu que de costum, a poques setmanes del mercat d’hivern.