COPA DEL REI

Monchi: “En una final, el Barça deixa de ser tan favorit com a la Lliga”

Entrevista al director esportiu del Roma

Ramón Rodríguez Verdejo, Monchi (San Fernando, 1968), viu dies intensos. Després dels dubtes dels primers mesos ja ha aconseguit guanyar-se el cor dels aficionats del Roma com a director esportiu, perquè l’equip italià ha arribat per segon cop en la seva història a les semifinals europees i ho ha fet eliminant precisament el Barça. Aficionat del Sevilla, on va jugar, va ser director esportiu i es va convertir en l’home clau d’un projecte guanyador. Monchi es declara admirador de l’estil del Barça abans d’una final de Copa en què veu possible un triomf de l’equip andalús.

Primer amb el Roma i ara amb el Sevilla a la final de Copa, últimament sempre li toca anar contra el Barça. Però ha dit sovint que admira l’estil blaugrana. Com veu aquesta final?

Són coses del futbol, et toca derrotar projectes que admires per poder seguir creixent tu mateix. Cal admetre, i nosaltres primer, que pocs esperaven que poguéssim eliminar el Barça a la Champions. Si jugues contra el Barça deu cops, set o vuit et toca perdre. Va ser bonic viure aquella nit de Champions. Com també serà bonica per al Sevilla una nova final. El Barça és favorit però en una final no ho és tant. En canvi, a la Lliga ha demostrat ser molt fiable.

¿Està perdent nivell competitiu el Barça, veient el seu joc?

El Barça serà campió de la millor lliga del món. Crec que aquesta dada parla per si sola. Passa que un cop arribes als quarts de final de la Champions sempre queda eliminat algun equip de primer nivell. En dos partits la fortuna hi juga el seu paper, es poden viure sorpreses. Però sempre he dit que el Barça és el millor equip del món aquests anys; m’agrada la seva proposta, els seus jugadors, el seu estil. I si no és el millor del món, està entre els tres o quatre millors. Una cosa diferent és que dins un cicle et toca encertar-la per anar millorant, i no tot és lineal. És normal tenir dubtes, encerts... que una temporada tingui més problemes que d’altres. Igualment, amb la quantitat de lligues guanyades aquests anys no es pot dubtar del Barça.

¿El Sevilla es pot inspirar en el partit de tornada del Roma per intentar guanyar la final? Vincenzo Montella, tècnic del Sevilla, és un bon amic d’Eusebio Di Francesco, tècnic del Roma...

Cada partit és diferent i els equips aprenen de les errades. Nosaltres teníem clar que ens calia fer una cosa diferent per aconseguir un resultat sorprenent. I el que va fer el tècnic va ser portar el partit al terreny més físic, aprofitant l’avinentesa que tenim jugadors molt forts en aquest aspecte. Jugadors com Nainggolan, Strootman, De Rossi... Si pots ser superior físicament hi guanyes molt, tot i que després et cal qualitat. Potser el Barça arribava una mica just físicament i va ser un encert optar per aquell sistema, perquè són molt superiors tècnicament.

¿Un dels problemes del Barça sorgeix quan no pot jugar com li agrada?

El Barça disposa de jugadors molt competitius que saben competir i patir, però sempre hi ajuda que s’hagin d’adaptar als partits. A Roma van tenir problemes per sortir còmododament amb la pilota des de la defensa, una de les seves armes. I van buscar el joc directe, en llarg. Però que el rival disposi de centrals forts en aquest aspecte, com nosaltres amb Fazio, Manolas i Juan Jesus, no els va ajudar. Va ser un encert del nostre entrenador.

¿El Sevilla de Montella pot guanyar la Copa del Rei?

Esclar. Ja ha guanyat títols. Ja ha derrotat grans rivals. Vam guanyar una Supercopa d’Europa al Barça en el seu moment. Una cosa és qui és el favorit, però això no vol dir que l’altre no tingui opcions. En una final el Barça deixa de ser tan favorit com a la Lliga, perquè una expulsió, una relliscada, una acció concreta, et pot perjudicar sense temps per reaccionar, cosa que sí que et pot passar en un campionat llarg. La prova la tenim amb el partit de Roma.

¿El Barça va cometre l’errada de pensar que ja era a semifinals, abans d’aquell partit?

No tinc aquesta sensació, la veritat. Abans del partit en vaig parlar amb la gent del Barça, al dinar de directives. I després amb Rakitic i Aleix Vidal, exjugadors del Sevilla. I la sensació és que ells no es veien classificats. Només cal recuperar les declaracions de Valverde el dia abans. Però nosaltres vam aprofitar les nostres oportunitats. Puc entendre que a Barcelona és parli molt del joc del Barça, de les seves errades, però si es va arribar a aquell resultat va ser, sobretot, pels encerts del Roma. Si el Sevilla guanya la Copa serà sobretot un èxit del Sevilla. Però puc entendre que al Barça es parli més del Barça que no pas dels rivals.

Més continguts de