REUS

El Reus evita que Olmo i Querol marxin pagant-los el sou

Els jugadors emeten un comunicat contra el seu tècnic, Xavi Bartolo

En un dels partits més difícils de la seva història, el Reus Deportiu va sortir ovacionat de La Rosaleda després de golejar per 0 a 3 el Màlaga, tot un aspirant a l'ascens a Primera Divisió. L'equip del Baix Camp va jugar el partit de diumenge amb tot just 12 futbolistes del primer equip a disposició del tècnic Xavier Bartolo, els 12 que han quedat després de veure com els altres eren alliberats dels seus contractes perquè el club no els havia pagat el sou els últims tres mesos. Completant la convocatòria amb jugadors del filial, que actualment juga a Tercera, el Reus va aconseguir el seu triomf més espectacular des que juga a la categoria de plata del futbol espanyol. Un triomf però, tacat per la guerra oberta entre Bartolo, Joan Oliver (màxim accionista) i els futbolistes.

Bartolo, de fet, va plantar-se diumenge a la sala de premsa amb ganes de buidar el pap contra l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), a qui va acusar de no facilitar la feina de l'equip. "Era el partit que portàvem menys preparat. Tenia moltíssima por que la cosa acabés molt i molt malament. El resultat és un pèl inexplicable per tot el que hem viscut, però aquesta és la grandesa del futbol. Ningú sap la setmana que ens han fet passar. L'assetjament de l'Associació de Futbolistes Espanyols als jugadors ha sigut terrible. La situació tampoc era tan diferent de la que vam tenir en el partit de Las Palmas [jornada 1]. Hem jugat 19 partits en aquestes condicions. Si algú pretenia aquesta setmana suspendre el partit, que repassi una mica la nostra trajectòria des del principi i que en tot cas demani que se suspengui des de la jornada 1", va dir fent referència a l'inici de temporada, quan no van poder inscriure determinats jugadors per qüestions econòmiques, entre les quals el cas més rellevant de l'exblaugrana Isaac Cuenca. El cas també va afectar peces clau com Dejan Lekic, Karim Yoda, Vítor Silva i Miguel Linares, que van deixar l'equip en inferioritat de condicions respecte al seus competidors a la Segona Divisió A, ja que fins fa poques setmanes tenia 17 fitxes de jugadors del primer equip. Una xifra que va quedar reduïda a tot just 12 a finals d'any, quan cinc jugadors que havien denunciat que no els pagaven el sou van quedar alliberats per marxar. Un cas que hauria pogut acabar pitjor, perquè el club va pagar a última hora els sous pendents de David Querol i Jesús Olmo, dos jugadors que també van denunciar l'entitat i haurien quedat alliberats per marxar aquesta setmana.

Bartolo, doncs, podrà afrontar el pròxim partit, contra el Numància, amb 11 jugadors del primer equip, tot i que Mario Ortiz, amb problemes musculars, potser no podrà jugar. Linares, el dotzè futbolista amb fitxa del primer equip, serà baixa per acumulació de targetes. El partit contra el Numància, que podria permetre al Reus sortir de la zona de descens en cas de triomf, arribarà amb mal clima al vestidor, ja que els futbolistes van emetre un comunicat crític amb el seu entrenador. Els jugadors van emetre un comunicat conjuntament amb l'AFE en què explicaven: "No podem compartir ni estem d'acord amb les seves declaracions. Ens sembla sorprenent que ens critiqui després de guanyar 0-3. Poques vegades es tornarà a veure un equip amb tot just 12 fitxes i el seu tècnic criticant-los". En el comunicat afirmen que "en cap moment ens hem sentit pressionats per l'AFE, entitat que no interfereix en la nostra feina i tan sols s'interessa per la nostra situació". Bartolo va denunciar que el vicepresident de l'AFE va visitar els jugadors a l'hotel de Màlaga just abans del partit, i això els va desconcentrar, però els esportistes van explicar que va ser una reunió en què l'AFE els va mostrar el compromís per defensar els seus drets. "Es van interessar pel nostre cas, res més", deien en un comunicat en què la plantilla es comprometia a seguir lluitant amb professionalitat i afirmava que "l'únic responsable de la situació és Joan Oliver", el màxim accionista del club des de l'any 2004.

Bartolo, de fet, va afirmar diumenge que veu a prop el final del serial: "El recorregut que ens queda és molt curt. Ens queden deu dies. O ve un inversor i soluciona el problema o no tenim més marge de maniobra. Cal viure el dia a dia". Oliver segueix buscant un inversor que compri les seves accions del Reus i afronti els cinc milions de deute que acumula un club que viu la tercera temporada de la seva història a la Segona Divisió. Sense diners per pagar el sou dels treballadors, el cos tècnic i part dels esportistes, el club va estar a punt de desaparèixer aquest desembre passat, quan Oliver va aconseguir els diners per pagar els sous de 10 jugadors. Ahir va arribar el pagament a Olmo i Querol, dos dels jugadors més estimats per una afició que no deixa de patir.