Chelsea-Barça
Esports Barça Femení 22/04/2023

Stamford Bridge també entra a la història del Barça femení

El conjunt blaugrana ha guanyat per 0-1 el Chelsea en l'anada de les semifinals de la Champions League gràcies a un gol matiner de Graham Hansen

SOCCER-CHAMPIONS-CHE-FCB/REPORT

BarcelonaEn la mateixa porteria que Andrés Iniesta va provocar un baby boom entre l'afició del Barça, Caroline Graham Hansen va fer una diagonal que va culminar a la frontal de l'àrea amb un xut potent i ajustat, impossible per a Berger. Pràcticament 14 anys després, les jugadores del Barça femení van celebrar un gol amb l'afició catalana en el mateix córner, també en unes semifinals de la Champions League vestides de groc. Qui ho hagués dit aquell maig del 2009, quan la professionalització del futbol femení a Espanya encara era una utopia? El gol d'Iniesta va servir per anar a Roma i el de Graham Hansen, que va comportar un 0-1 per al Barça a Londres, encarrila la presència a la final d'Eindhoven del 3 de juny.

L'últim precedent amb el Chelsea era la final de Göteborg de fa dos anys. I, com va explicar en aquest diari l'entrenador del Barça d'aleshores, Lluís Cortés, això suposava que l'equip blaugrana ja comencés aquesta eliminatòria amb la batalla psicològica guanyada. El Barça ho va aprofitar i, sobretot, va aprendre la lliçó que li va donar el Bayern Munic a la fase de grups a l'Allianz Arena, on en el minut 10 ja perdia per 2-0. A la Champions no s'hi val dubtar. L'equip de Jonatan Giráldez es va mostrar contundent a Stamford Bridge des de la primera jugada del partit.

La primera estocada va arribar en el minut 4 amb el gol de Graham Hansen, una de les jugadores més desequilibrants del planeta que reiteradament és ignorada en els premis individuals. Encara amb el Chelsea buscant l'equilibri amb passades llargues a la seva referència, Sam Kerr, Geyse Ferreira va tornar a atemorir les angleses amb un xut que va atrapar Berger. Van haver de passar 25 minuts perquè el Chelsea posés en funcionament la seva millor qualitat: les transicions. Guro Reiten va culminar el contraatac enviant la pilota al fons de la porteria, però l'àrbitra va anul·lar el gol per un fora de joc previ de Kerr. Poc després les mateixes dues protagonistes van tornar a connectar i aquesta vegada va ser Lucy Bronze qui va evitar l'empat de Reiten.

Stamford Bridge, malgrat no estar ple, va rebre les jugadores amb un ambient de gala que ja s'ha normalitzat en el futbol femení. De fet, l'estadi londinenc tenia limitat l'aforament als 30.000 espectadors (té una capacitat de poc més de 40.000) a causa que a la mateixa hora, en el mateix barri de Fulham, al centenari Craven Cottage hi havia partit de Premier League masculina entre el Fulham i el Leeds. La xifra oficial d'assistència a Stamford Bridge va ser de 27.697 persones.

El Chelsea, que tenia les baixes de Kirby, Buchanan i Bright, a poc a poc va aconseguir portar el joc al seu estil, un fet que va provocar que el Barça patís i que les brúixoles de l'equip, Walsh, Aitana i Patri Guijarro, no fossin capaces d'oferir la seva millor versió. La resposta blaugrana va venir de les jugades personals de Graham Hansen, que va completar una majestuosa primera part.

El ritme de joc va disminuir en el segon temps i la primera jugada de combinació perillosa del Barça no va arribar fins al minut 59. Geyse va tornar a xutar a les mans de Berger. Aquesta vegada, després d'una elegant assistència de Salma Paralluelo. Va ser el punt de partida perquè el Barça es fes amb el domini del guió del partit, una bona notícia que es va veure afectada per la lesió de Bronze, que va marxar amb molèsties a la zona del genoll de la cama dreta, on es va posar gel a la banqueta.

Alexia vol jugar la tornada de dijous al Camp Nou

Malgrat no protagonitzar grans ocasions de gol, el protagonisme de l'equip català va comportar que el Chelsea visqués allunyat de la porteria de Sandra Paños. Les jugadores entrenades per Emma Hayes van intentar inquietar amb pilotes llargues, però es van trobar amb unes infranquejables Paredes i Mapi León. De fet, el Barça va estar a punt de marxar de Londres amb un avantatge superior. Quan faltaven 10 minuts per al final del partit, Marta Torrejón va enviar al pal una rematada de cap. I encara va haver-hi temps perquè el Chelsea fes entrar Pernille Harder, una de les millores jugadores d'Europa, que estava lesionada des del novembre.

Mentrestant, Alexia Putellas s'ho va mirar tot des de la grada de Stamford Bridge, on va ser l'única baixa blaugrana. La dues vegades Pilota d'Or es troba en l'últim sospir de la recuperació de la seva greu lesió de genoll. El retorn d'Alexia a la gespa està al caure. Fins i tot podria arribar dijous al Camp Nou per sentenciar el bitllet per a la final. Diumenge, a les 15.30 h, es disputa l’altra anada de les semifinals: Wolfsburg-Arsenal.

• Chelsea: Berger; Périsset (Kaneryd, 84'), Mjelde, Eriksson, Carter; Leupolz (Fleming, 84'), Cuthbert (Ingle, 68'), Reiten (Harder, 84'); Charles, Sam Kerr i Cankovic (James, 46'). Entrenadora: Emma Hayes
  • Barça: Paños; Bronze (Torrejón, 67'), Paredes, Mapi León, Rolfö; Walsh (Engen, 85'), Aitana, Patri Guijarro; Salma (Crnogorcevic, 85'), Graham Hansen (Oshoala, 84') i Geyse Ferreira (Mariona, 60'). Entrenador: Jonatan Giráldez
  • Gols: 0-1 Graham Hansen (4')
  • Àrbitra: Jana Admakova (República Txeca)
  • Targetes grogues: Sam Kerr (37'), Mapi León (41'), Walsh (63'), James (71'), Paños (92')