BARÇA
Esports 21/11/2015

La Policia Nacional rep ordres de confiscar les estelades de l'afició del Barça al Bernabéu

El Madrid ja havia advertit que no deixaria entrar banderes independentistes

Albert Llimós
3 min
El Madrid pot prohibir les estelades?

Madid (enviat especial)La Policia Nacional confiscarà les estelades dels aficionats del Barça, segons han confirmat fonts policials a l'ARA. El Reial Madrid ja va explicar que les estelades no podran entrar al Santiago Bernabéu, ja que el club blanc manté oficialment que segueix la reglamentació que hi ha sobre aquesta qüestió, i que, per tant, d'acord amb el que fixen el Consell Superior d'Esports (CSD per les seves sigles en castellà), el ministeri d'Interior i la Lliga de Futbol Professional, l'estelada no podrà exhibir-se a l'interior de l'estadi en el clàssic. Aquest no és el primer cop que una estelada és requisada al Bernabéu.

A la zona d'accés dels aficionats del Barça els policies han rebut aquestes instruccions: confiscar les estelades, tant aquelles a la vista com les que portin els aficionats a les bosses, per “evitar aldarulls”. La Policia aplicarà la llei 19/2007, i considera que no es pot permetre mostrar un símbol que provoqui "alteracions de l’ordre públic". Ara, aquesta llei genera debats sobre si es pot requisar abans o després d'haver-se exhibit el símbol.

El reglament de la LFP sobre la "prevenció de la violència, racisme, xenofòbia i intolerància" que adjunta el club blanc a la seva pàgina web no especifica res sobre banderes com l'estelada. En el punt 6, el text parla d'"introduir, exhibir o elaborar pancartes, banderes, símbols o altres senyals que inciten a la violència o al terrorisme", un fet que podria comportar la prohibició d'entrada o expulsió d'un seguidor de l'estadi. El CSD, per part seva, remet a Interior, ja que es tracta d'una matèria que és competència del Comitè d'Antiviolència, que depèn un any del CSD i un altre d'Interior, i aquesta temporada la pilota és a la teulada del ministeri de Jorge Fernández Díaz.

La llei 19/2007 que ho regula, en els articles 2 i 7, amplia el contingut de les limitacions a l'hora d'entrar en un recinte esportiu: "L'exhibició en els recintes esportius [...] de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixen o utilitzen, d'alguna forma inciten, fomenten o ajuden a la realització de comportaments violents o terroristes, o constitueixen un acte de manifest menyspreu a les persones participants en l'espectacle esportiu". Per tant, el Madrid hauria de considerar que l’estelada incita a la violència perquè, tal com ha passat altres anys, es requisava a l'entrada de l'estadi.

De fet, el Parlament de Catalunya va aprovar el 29 de gener del 2014 una resolució sobre l'estelada: "El Parlament de Catalunya reconeix l'estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta". El text també inclou la petició al "govern de l'Estat" perquè "investigui els casos en què els cossos i les forces de seguretat de l'Estat han impedit l'exhibició en esdeveniments públics esportius de símbols o banderes com l'estelada". A través del departament d'Interior es faran les "gestions pertinents davant del govern de l'Estat per garantir que no s'impedeixi als aficionats catalans exhibir estelades en els camps de futbol".

En la seva pàgina web, el Madrid especifica els símbols que estan prohibits. Concretament, a nivell espanyol, són els següents: Alianza Nacional, División Azul, Falange i la bandera franquista.

stats