BARÇA
Esports Barça 11/01/2015

Messi lidera un Barça elèctric que aparca fantasmes (3-1)

Suárez i Neymar completen la victòria dels blaugranes contra un Atlètic en un partit de màxima intensitat

Albert Llimós
4 min
Els jugadors del Barça, celebrant el gol de Neymar / TONI ALBIR / EFE

BarcelonaEl Barça ha sortit viu d'una prova de foc complicada, de màxima exigència, i ha superat 3 a 1 l'Atlètic de Madrid. L'estil ràpid, vertiginós, que vol Luis Enrique, ha permès als blaugranes esborrar completament els matalassers durant la primera part. Neymar, Suárez i Messi, omnipresent en totes les jugades on passava alguna cosa, han esmicolat en mil bocins els plans de Diego Pablo Simeone. A la represa, un penal dubtós que ha transformat Mandzukic, ha creat molts dubtes al Barça, i el vaivé del primer temps ja no donava els seus fruïts. Messi s'ha encarregat de dissipar-ho al minut 87, quan després de rebre un canvi d'orientació de Suárez, ha fet el 3 a 1 definitiu.

Joc elèctric

Malgrat sortir dubitatiu i poc contundent en defensa, el Barça ha passat a controlar el partit als pocs minuts. Messi ha donat el primer avís amb cama dreta després d'un eslàlom de Neymar, i al minut 12 ha arribat el primer gol local. Arrenca l'argentí des de la banda dreta, troba la paret amb Alves, i la centrada de Messi no la pot rematar Suárez a boca de gol, però l'error de l'uruguaià distreu Juanfran i Neymar, tirant-se a terra, caça la pilota per tirar per terra els plans de Diego Simeone, qui volia jugar amb els nervis i ansietat del Barça. La jugada ha estat travada, lletja, però ha permès als catalans governar des de l'inici, obligant els matalassers a obrir línies.

L'àrbitre, Undiano Mallenco, també ha estat protagonista i no ha assenyalat com a falta, a la frontal, una duríssima planxa de Giménez sobre Neymar. L'estratègia del Barça havia funcionat, i el central matalasser ha clavat els seus tacs al turmell de Neymar, produint una ferida notable, per evitar el xut de l'atacant. El Barça s'ha sentit còmode amb espais, i les millors ocasions han estat gràcies a ràpides transicions. Neymar ha tingut el 2 a 0 al minut 23. Messi habilita Suárez a l'espai, l'uruguaià supera Giménez amb una autopassada, i la seva centrada precisa al cap del brasiler, totalment sol, la desaprofita Neymar, que pica la pilota per la part exterior de la xarxa defensada per Miguel Ángel Moyá.

Després d'una nova jugada al contraatac que ha fallat Messi, el Barça ha tornat a colpejar, amb una veloç conducció. Busquets busca la passada a Messi, obert a la banda, i aquest veu com Jesús Gámez intenta anticipar-se. L'argentí accelera, s'endú la pilota entre el braç i el pit i després d'una carrera en diagonal ha deixat la pilota franca perquè Suárez afuselli Moyá. L'inici de la jugada ha estat molt protestat pels matalassers, especialment pel seu tècnic. Messi hi ha estat en totes, sempre murri, còmode amb la parella que li ha col·locat Simeone, Jesús Gámez, un dretà situat al carril esquerre que ha estat superat sempre. Fins i tot, l'argentí ha estat llest en un xut des de quaranta metres d'Alves, que ha pogut desviar amb el cap per buscar sorprendre el porter visitant, i gairebé ho aconsegueix.

Penal polèmic

A la represa, després d'uns minuts de tempteig, s'ha vist una jugada gens habitual. El món al revés. Retalla Gámez, Messi ajuda en defensa i toca el turmell del lateral molt lleument. Undiano Mallenco no ha dubtat. El Camp Nou ha protestat moltíssim, amb una cridòria eixordadora, però Mandzukic no ha fallat des del punt de penal i ha manat callar el públic de l'estadi.

Si a la primera part, el vaivé ha estat positiu per al Barça, a la segona, el duel s'ha complicat, i els locals no s'han sentit tan còmodes. L'Atlètic ha tapat forats, i el Barça, reflex del que vol el seu tècnic, del que era Luis Enrique com a jugador, s'ha mostrat més dubitatiu, més exigit. Griezmann ha estat a punt de caçar una centrada lateral que Bravo ha salvat a última hora, i després d'un gran detall tècnic d'Arda, Alba ha tret la pilota quan hi havia tres matalassers a punt per rematar.

El pessigolleig de la grada s'ha acabat al minut 87. Messi ha sentenciat i ha dissipat els dubtes instal·lats entre els aficionats, acostumats la temporada passada a no poder guanyar l'Atlètic. Canvi d'orientació de Suárez, Messi troba Rakitic que li torna a l'interior de l'àrea, i després d'una primera rematada bloquejada per la defensa, Messi ha estat el més ràpid en aixecar-se i fer el gol de la tranquil·litat. El Barça ha superat 3 a 1 l'Atlètic en un duel intens, de màxima intensitat, i que ha fet vibrar el públic.

Intensitat durant 90 minuts i emotivitat durant els prolegòmens del partit. Primer, en recordar el periodista argentí Jorge 'Topo' López, col·laborador del diari 'Sport' i l''As', que va morir en un accident de taxi durant el Mundial, i pel qual la seva esposa, la també periodista Verónica Brunati, reclama justícia, que s'aclareixi que va passar. A la fotografia s'hi ha sumat Diego Simeone, mentre Luis Enrique s'ha quedat a la banqueta. La Lliga de Futbol Professional (LFP) també ha aprofitat el partit contra l'Atlètic de Madrid per homenatjar Leo Messi, que va superar els 251 gols de Telmo Zarra i es va convertir en el màxim golejador de la història de la competició. Carles Rexach va lliurar el guardó al davanter de Rosario. El tercer acte de la prèvia ha estat el minut de silenci en record de les víctimes de l'atemptat a França contra Charlie Hebdo.