BARÇA
Esports Barça 27/04/2012

Adéu de Guardiola amb sorpresa: Tito serà el nou entrenador

Sandro Rosell ha donat els dos titulars del dia a la roda de premsa de comiat de Guardiola. El que tothom esperava sobre Guardiola i el de la gran sorpresa: Tito Vilanova serà el nou tècnic del Barça

Toni Padilla
3 min
Pep Guardiola, entrant a la sala de premsa DAVID RAMOS / GETTY

BarcelonaA les 13:32 els directius del Barça entraven a una sala de premsa on no hi havia més espai. Els serveis de premsa del Barça havien fet espai a les dues primeres files per als directius (tots han fet acte de presència) i els representants dels jugadors: Puyol, Xavi, Valdés, Iniesta, Piqué, Cesc, Sergio Busquets i Pedro. Tots els de La Masia. Els jugadors, inicialment seriosos, han acabat fent broma, com si la notícia que Tito Vilanova seguirà els hagués deixat més tranquils. Messi no hi ha sigut, a la sala de premsa, tot i que Guardiola ha deixat clar que "ell és aquí, esclar que hi és". L'argentí, noi callat i emotiu, ha preferit no ser-hi bàsicament per l'estima que sent per Guardiola, segons es comentava a la sala de premsa. Guardiola, de fet, ha volgut deixar clara l'estima dels jugadors i ha comentat que havia pensat molt en Abidal i en Keita, de qui ha dit: "No he conegut ningú com ell, amb aquesta humanitat. En funció dels seus ulls tenia clar si feia bé les coses o no".

A les 13:36 entraven sota una pluja de flaixos Zubizarreta, Rosell i Guardiola. El tècnic, amb jersei gris, mirada seriosa i ulls una mica plorosos. Però no ha plorat. Els representants dels serveis de premsa i comunicació del club controlaven l'escena des del fons de la sala de premsa. Tothom tenia clar que Guardiola anunciaria que marxa del club, però la roda de premsa ha patit un gir copernicà quan Sandro Rosell, amb orgull i una rialla, ha dit que el Barça ja tenia llest el substitut: Tito Vilanova. No hi haurà espai per a rumors, per a noms, per a crítiques sobre si aquesta directiva vol fitxar brasilers. El futur, com ha dit Zubizarreta, era al costat de Guardiola.

Rosell ha comentat el "respecte i compromís del club" a la seva decisió. "El barcelonisme és més madur que mai, i serà la base per construir el futur. Gràcies, Pep, per tot el que has donat, per consolidar un projecte que mai més serà posat en dubte, per defensar i representar el club, pel suport, afecte i estima. Mostrem l'agraïment etern al millor entrenador de la història. De tot cor, moltíssimes gràcies".

Guardiola, sempre educat, ha arribat a disculpar-se per "la incertesa" que ha generat. "He patit l'errada de no escoltar els qui estimo, que em deien que era millor estar només dos anys per evitar aquesta situació", admetent que el darrer octubre ja tenia clar que marxava però no es podia dir, ja que hauria afectat de manera negativa els jugadors.

Guardiola ha estat seriós però no s'ha estat de fer alguna broma a mesura que la roda de premsa avançava. Ara, quan parlava un Zubizarreta genial com a mestre de cerimònies, molt bromista, Guardiola estava amb la mirada perduda, amagat darrere del micròfon. Rosell, en canvi, ha estat amb la mirada alta, satisfet de la feina feta. El nom de Vilanova no s'ha filtrat a la premsa i la directiva ha demostrat allò que ell sempre defensa: "Una directiva de fets, no de paraules".

I els fets han parlat: el relleu de Guardiola serà un dels seus millors amics, i la decisió l'ha pres la direcció tècnica. Una junta i uns jugadors que han marxat riallers de la sala de premsa just el dia que semblava que caldria plorar. Hi ha ajudat la darrera pregunta del periodista d''El País' Lu Martín sobre si la decisió que la roda de premsa fos aquest divendres, el dia de la Mare de Déu de Montserrat, era per amargar el dia a la sogra, que s'anomena Montserrat. Una rialla final. Perquè, com va dir que Guardiola: "Li vaig dir a Vilanova que si se sentia amb energia, endavant. Que això continua". Només caldrà saber què farà ara el Guardiola persona. I aquest divendres ha volgut deixar clar que això ja és una altra història. És un afer personal d'una persona que recuperarà parts de vida perduda i ha guanyat l'estima de milions de persones.

stats