BARÇA
Esports Barça 30/01/2019

L'Audiència de Barcelona ordena reobrir el cas del trasplantament d'Éric Abidal

Detecta discrepàncies en els documents i alerta que no queda acreditada la identitat del donant

i
Martí Molina
2 min
Éric Abidal, secretari tècnic del Barça.

BarcelonaDeu mesos després que la magistrada decidís arxivar de forma provisional el cas del trasplantament de fetge d’Éric Abidal, l’Audiència Provincial de Barcelona ha dictat la reobertura del cas per aclarir “presumptes irregularitats” d’una intervenció que es va fer a l’abril del 2012. Feia mesos que la fiscalia tenia dubtes seriosos, com per exemple per les discrepàncies en els documents presentats o que no queda ben acreditada la identitat del donant.

No és que hagin aparegut noves proves, sinó que, després de revisar les que ja són sobre la taula, hi ha “indicis suficients” per investigar amb més deteniment els fets. Almenys, això és el que justifica la interlocutòria. Entre d’altres coses, destaca que no hi ha constància a l’Hospital Clínic de Barcelona –el centre on es va fer el trasplantament– ni de la identitat del donant ni del seu permís de residència.

En el moment de la intervenció Éric Abidal va dir que el donant era el seu cosí Gérard, que viu a França. El 2018, quan apareixen les sospites sobre el cas, l’exfutbolista i actual director esportiu del Barça va assegurar que Gérard era el donant. Com a prova, va publicar a les xarxes socials una fotografia del dia posterior a la intervenció on se’l veu amb el seu cosí, a l’habitació del Clínic. També el centre mèdic va defensar-se a través d’un comunicat on asseguraven que havien complert “escrupolosament” amb el que diu la llei.

El cas del trasplantament d’Abidal s’obrirà de nou

Però, per als magistrats, segueixen els dubtes. I més després d’analitzar la documentació facilitada al Registre Civil, ja que hi ha discrepàncies en les actes de consentiment voluntari per part del donant: n’hi ha dues versions, una d’elles incompleta, tant en les firmes com en el segell del registre. Si bé la interlocutòria deixa oberta la possibilitat que hi hagués dues actes originals, demana que s’investigui i cita a declarar a la magistrada del Registre Civil perquè hi doni la seva versió.

Investigar la conversa de Rosell

A més, també obliga el jutge instructor a investigar la conversa telefònica entre l’expresident del Barça Sandro Rosell i un seu col·laborador. Va ser precisament aquesta conversa –que forma part de l’operació Solule, per la qual Rosell és en presó preventiva des del maig del 2017– la que va derivar en la investigació sobre el trasplantament. Rosell parlava amb un interlocutor que feia referència explicita a la “compra d’un fetge il·legal”. L’Audiència demana que s’investigui la conversa a fons, que es desveli la identitat de la persona que parlava amb l’expresident blaugrana –només consta que era un telèfon propietat del Barça– i que se’l citi a declarar en condició d’investigat.

stats