Barça
Esports Barça 05/06/2023

El Barça, espectador i víctima d'un prodigi del Celta de només 21 anys

Els gallecs s'imposen gràcies als gols de Gabri Veiga (2-1), i Ter Stegen es queda sense poder batre el rècord de porteries a zero

3 min
Gabri Veiga, autor del 1-0 del Celta

BarcelonaUn nano de 21 anys, que només ha jugat un grapat de partits a Primera, va acabar enduent-se una sonora ovació a Balaídos. Potser és la darrera ovació que l'estadi del Celta li podrà dedicar a Gabri Veiga, perquè, amb una clàusula de 40 milions d'euros i després d'un primer curs per emmarcar a l'elit, és un dels caramels que el club gallec veurà com li pispen aquest estiu. Amb un rostre encara d'adolescent, Veiga va fer els dos gols del seu equip en una nit en què el club que l'ha vist créixer des que era petit es jugava la permanència.

El feu del Celta acostuma a ser una plaça complicada per als blaugranes, i, de fet, el migcampista gallec es va convertir en el primer jugador a marcar dos gols al Barça a la Lliga des que ho va fer un altre celtista, Iago Aspas, el novembre del 2021. Els de Xavi Hernández, amb res més en joc que no fer un ridícul com el de fa un parell de jornades a Valladolid, van ser només uns espectadors de luxe de la festa de Gabri Veiga i del Celta (2-1). Finalment, qui acompanyarà l'Elx i l'Espanyol a Segona Divisió és el Valladolid.

Frenkie de Jong és molt bon jugador, però és un migcampista molt diferent de Sergio Busquets. Amb Eric Garcia de pivot, Xavi va encomanar al neerlandès la responsabilitat en la sortida de pilota i, així, d'una errada mig seva mig de Ferran Torres, va néixer el primer gol del Celta. L'ex de l'Ajax li envia una pilota enverinada al valencià, que, al seu torn, s'adorm i veu com li prenen. La jugada acabaria amb la primera diana de Veiga, que feia esclatar un estadi que, mentre veia caure els últims rajos del sol del dia, es mossegava les ungles per haver arribat a la darrera jornada del campionat jugant-se la permanència.

Sense rècord per a Ter Stegen

Els gallecs s'havien anat complicant la vida en les darreres jornades fins a rebre amb l'aigua a coll la visita del Barça. La sort, però, se'ls va posar de cara. Sense fer gran cosa, malbaratant alguns contraatacs, la pèrdua de pilota de De Jong –que volia trobar Ferran, però va topar amb una bona anticipació de l'exblaugrana Mingueza– va acabar amb el primer gol local. Respirava un públic bolcat amb el seu equip en què durant molts moments semblava un conjunt sense ànima, davant un Barça que estava millor damunt la gespa. Ter Stegen ja no podrà superar el rècord de Paco Liaño: l'alemany tanca un curs al màxim nivell deixant la porteria a zero en 26 ocasions.

Sense Iago Aspas, capità i institució celtista que arrossega molèsties a l'esquena, el Celta va arribar al descans manant al marcador, tot i que el guió del partit havia dibuixat més ocasions per al Barça. Kessie, que probablement va disputar el seu darrer partit com a blaugrana, va tenir les ocasions més clares. De fet, va arribar a veure porteria després de recollir una rematada mossegada de Lewandowski, però després de la revisió del VAR Pulido Santana va anul·lar el gol per fora de joc. Kessie també va ser l'autor d'una rematada de cap que va sortir fora per ben poc.

Les principals bategades ofensives del Barça al primer temps van comptar sovint amb la participació de l'ivorià, amb un Lewandowski més avesat a repartir joc que a finalitzar-lo. El polonès no ha signat un dels seus millors cursos personals pel que fa a gols, però tanca la seva primera temporada al Barça com a màxim golejador de la Lliga. L'ex del Bayern ha fet 23 gols, quatre més que el seu principal perseguidor, Benzema.

Ansu Fati retalla distàncies

A la segona meitat, el Celta va tenir molta més personalitat i, amb fortuna, Gabri Veiga va firmar el seu segon gol. Amb una centrada-xut va sorprendre un Iñaki Peña que tot just acabava d'entrar al partit. Balaídos ballava, però encara els quedava una estona per patir. Xavi va moure la banqueta, i entre dos nou ingressats, Dembélé i Ansu Fati, va escurçar distàncies. El francès va servir un caramel que el 10 va rematar a gol. El marcador ja no es mouria més. El Barça tanca la temporada com a campió i el Celta salvant la categoria gràcies a un triomf tan suat com prestigiós.

stats