BARÇA
Esports 02/11/2014

La FIFA accepta el procediment exprés i abans del 31 de desembre el Barça sabrà si podrà fitxar l'estiu que ve

El 4 i 5 de desembre se celebrarà la vista oral al Tribunal d'Arbitratge Esportiu

A.llimós
4 min
Luis Enrique, entrenador del Barça, i Josep Maria Bartomeu, president del club blaugrana, durant el dinar de germanor de dilluns.

BarcelonaEl 4 i 5 de desembre se celebrarà a Lausana (Suïssa) la vista oral entre la FIFA i el Barça per resoldre si es rebaixa la sanció d'un any sense fitxar que va imposar el màxim organisme del futbol mundial al club blaugrana per incomplir la normativa de fitxatges de menors. Aquest divendres la FIFA va acceptar el procediment exprés que ha sol·licitat el Barça al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) i abans del dia 31 de desembre se sabrà la resolució final.

Després d'unes quantes setmanes de converses permanents entre el Barça i la FIFA, l'organisme que presideix Joseph Blatter, de qui depenia que el procediment fos exprés, ha acceptat la petició del Barça, que volia accelerar la resolució i d'aquesta manera tenir una escletxa per poder fitxar l'estiu que ve. La sanció de la FIFA és de dues finestres consecutives sense fitxar, és a dir, sense poder fer incorporacions ni aquest mercat d'hivern ni tampoc el d'estiu de l'any 2015. En aconseguir anar al TAS i que es resolgui abans d'aquest final d'any, el Barça espera que la sanció es rebaixi i passi de dues a una finestra sense poder fitxar.

El Barça va presentar fa uns dies un recurs al TAS, i depenia de la FIFA que el procés fos exprés, ja que si no ho aconseguia, el cas no s'hauria resolt fins a mitjans del 2015 i, per tant, ja s'hauria passat una de les dues finestres de sanció que va imposar la FIFA per l'afer Masia.

El Barça ja està treballant en la defensa que exposarà a Lausana. Aquest cop, el club admetrà que es va equivocar, que es va incomplir la normativa, i, segons apunten fonts jurídiques de l'entitat barcelonista, s'advocarà que la sanció és desproporcionada. Aquest serà el principal argument del Barça en la tesi de la seva defensa a Lausana. D'aquesta manera, el Barça intentarà que els tres jutges que formaran el jurat del TAS –i que encara s'han de decidir, un el triarà el Barça i un altre la FIFA– donin la raó al club català i es pugui fitxar l'estiu del 2015.

A partir del 31 de desembre, la feina del Barça en aquest tema no s'haurà acabat, sinó que seguirà als despatxos de la FIFA per intentar solucionar el problema d'arrel, és a dir, establir què passa amb la Masia i la formació de joves talents de fora del territori espanyol. En aquest sentit, el que s'intentarà és que es reconegui la Masia com a centre de formació d'excel·lència, que tingui un tracte i un reconeixement especial. Al Barça admeten que Blatter no té res en contra del Barça ni del model Masia, al contrari, però a Zuric va molestar moltíssim que el club blaugrana no complís la normativa i, sobretot, que després de rebre l'avís que s'estava incomplint la normativa, el Barça no posés fil a l'agulla per solucionar-ho o per entaular de manera veloç un diàleg amb ells per intentar buscar solucions.

En un inici, Josep Maria Bartomeu va ser taxatiu i va defensar el model Masia sense acceptar cap error. El Barça va fer una gran lona amb un missatge cap a Suïssa –'La Masia no es toca'–, que va desplegar-se al lateral del Camp Nou en el partit contra el Betis, l'abril passat, uns dies després de rebre la sanció. A finals d'estiu, i després de l'assessorament jurídic i un ampli debat intern, Bartomeu va canviar el discurs i va admetre que s'havien comès alguns "errors", de caràcter administratiu, en aquest cas. El Barça, doncs, després de molts viatges a la seu de la FIFA per tractar aquest tema, va canviar d'estratègia, sabedor que, efectivament, hi van haver errors.

De fet, aquest estiu hi ha hagut canvis a la Ciutat Esportiva. Els dos màxims responsables del futbol base, Albert Puig i Guillermo Amor, van abandonar l'entitat, i van ser suplits per Jordi Roura i Aureli Altimira. Els canvis s'entenen pels errors en aquest cas, però també per les discrepàncies entre Puig i Albert Valentín, encarregat de la secretaria tècnica i home de màxima confiança d'Andoni Zubizarreta.

La Comissió Disciplinària de la FIFA va decidir la sanció el novembre del 2013, però no va notificar-la al Barça fins al 2 d'abril del 2014, cinc mesos més tard. Inicialment, el club blaugrana no podia fitxar durant l'estiu d'aquest any, ni tampoc aquest proper hivern, però en presentar un recurs, el Barça va aconseguir la cautelar i poder fer la remodelació profunda que Bartomeu i Zubizarreta, d'acord amb Luis Enrique, tenien plantejada. Al mes d'agost, el recurs blaugrana va ser desestimat i la sanció es va mantenir, fet que va portar els serveis jurídics de l'entitat catalana a triar el camí del TAS.

El Barça va ser sancionat per haver comès irregularitats en els fitxatges d'una desena de menors. L'article 19 del Reglament sobre l'Estatut i la Transferència de Jugadors no permet fitxar futbolistes estrangers menors de 18 anys. Això sí, hi ha tres excepcions: que els pares es desplacin a la ciutat del nou club abans, i per motius no lligats al món del futbol; en cas que el traspàs sigui en territori europeu, l'edat es rebaixa als 16 anys; i, finalment, si el jugador que es vol fitxar viu a 50 quilòmetres de la frontera, la mateixa distància que ha de tenir el club de destí, el menor seguirà vivint a casa seva però podrà jugar amb el club que l'incorpori. El Barça va incomplir aquesta normativa en diferents casos, entre ells el del coreà Seung Woo Lee, i per això va ser sancionat. En la primera notificació que va rebre el Barça, prèvia a la sanció, els noms d'alguns jugadors que estaven sent investigats eren incorrectes. La FIFA va denunciar casos de jugadors catalans, però amb cognom estranger.

stats