Barça

El Barça més català del segle és el de Flick

L'entrenador alemany té en dinàmica onze jugadors nascuts a Catalunya, cinc dels quals són titulars

3 min
Jugadors del Barça celebrant la victòria de l'equip contra el Valladolid.

BarcelonaEl Barça arriba a la primera aturada internacional amb l'expedient immaculat. A les ordres de Hans-Dieter Flick, el conjunt blaugrana suma quatre victòries en quatre partits i té quatre punts de marge en la classificació sobre l'Atlètic de Madrid i el Vila-real, que són els seus perseguidors immediats. La fita es va coronar dissabte amb una victòria brillant i contundent contra el Valladolid per 7-0.

Amb un Raphinha excel·lent (va fer el seu primer hat trick), l'equip va rendir a un gran nivell l'endemà de saber-se que el club, afectat per una profundíssima crisi econòmica, no podia fer més fitxatges per reforçar-lo. L'exhibició de dissabte va ser el millor bàlsam per a Joan Laporta, que dimarts afrontarà com a líder en solitari de la Lliga, una roda de premsa de balanç que hauria sigut més costeruda si la pilota no hagués entrat.

Catalans al primer equip del Barça
Totals per temporada. En la temporada 2024-2025 només s'han jugat 4 partits oficials

La dificultat per registrar noves incorporacions i l'ordre de retallar massa salarial té conseqüències històriques. La primera és que amb la composició de la plantilla a la mà, i almenys fins a la reobertura de la finestra FIFA, es pot concloure que el de Flick és el Barça amb menys jugadors estrangers des de la temporada 1995-1996, és a dir, des de l'entrada en vigor de la cèlebre llei Bosman, gràcies a la qual es va començar a tractar de comunitaris els futbolistes de la Unió Europea.

Ter Stegen, Kounde, Araujo, Christensen, De Jong, Raphinha i Lewandowski són els únics jugadors de l'actual roster que no han nascut a l'estat espanyol (Ansu Fati tampoc, però té la nacionalitat). Amb set estrangers, el conjunt barcelonista és el tercer que menys en té de tota la Lliga. Només el superen l'Athletic Club (per raons òbvies) i l'Osasuna. L'altra cara de la moneda és el Reial Madrid, que té 17 futbolistes forans i només cinc d'espanyols, unes xifres que també són històriques.

Dels 18 jugadors seleccionables amb Espanya que té el Barça, 11 són catalans, cosa que és pràcticament inèdita en tot el segle XXI. Des de la temporada 2000-2001, les úniques vegades que l'equip blaugrana havia tingut en dinàmica 11 catalans va ser el curs 2013-2014, amb el Tata Martino d'entrenador, i el 2021-2022, amb Ronald Koeman i després Xavi Hernández a la banqueta. En tots dos casos, però, hi ha una circumstància que posa l'actual conjunt de Flick per sobre en el rànquing: el nombre de catalans amb participació a la gespa les quatre primeres jornades de Lliga.

Si amb Martino van ser sis els catalans amb minuts a principis de temporada, amb Koeman van ser set. Flick, en quatre partits, ja n'ha posat 10 comptant Marc Bernal, que va caure greument lesionat a Vallecas. Només Héctor Fort, que va debutar l'any passat amb Xavi i està cridat a oxigenar Kounde al lateral dret, s'ha quedat sense minuts. Si hi ha lesions, que n'hi haurà, l'estadística només pot continuar creixent d'11 cap amunt. Hi ha joves de La Masia que esperen el seu torn.

L'equip més jove de tota la Lliga és el Barça

Un altre indicador que situa el Barça actual al capdavant en termes de catalanitat en aquest segle XXI és la quantitat de jugadors nascuts al país que són a l'alineació tipus. En les plantilles analitzades des del 2000, només cinc cops hi ha hagut cinc catalans o més en l'onze més utilitzat: entre el 2010 i el 2014 –Valdés, Puyol, Piqué, Alba, Busquets, Xavi i Cesc– i ara. És veritat que les altes de Gavi, De Jong, Araujo i Christensen, avui lesionats, poden canviar les coses a mesura que avanci la temporada, però a curt termini serà molt habitual veure Cubarsí, Balde, Casadó, Olmo i Lamine Yamal en una mateixa alineació. És el que passa quan acumules fins a 17 jugadors en dinàmica del primer equip amb passat a La Masia o al Barça Atlètic.

Flick està fent de la necessitat virtut i això també es nota en la mitjana d'edat de tota la plantilla. Amb el mercat tancat, i segons dades del portal especialitzat Transfermarkt, el Barça té l'equip més jove de tota la Lliga. L'edat dels seus futbolistes és d'una mitjana de 23,4 anys, més d'un menys que el següent conjunt del rànquing, la Reial Societat (24,5). A la cua d'aquest rànquing hi ha el Rayo Vallecano, que té una plantilla de gairebé 29 anys de mitjana, i l'Atlètic de Madrid (28,0). L'equip català més veterà és el Girona (27,1), mentre que el Madrid de Mbappé està en els 26,5 anys.

stats