Barça
Esports Barça 14/09/2022

El Barça s'assegura el futur de Gavi, el menut que lluita contra gegants

Ja des dels seus inicis el jove migcampista va destacar per un caràcter que l'ha convertit en titular fix amb tot just 18 anys

4 min
El Barça s'assegura el futur de Gavi, el menut que lluita contra gegants

BarcelonaEntrada la primera part del partit a Munic, Gavi va anar a pressionar la sortida del Bayern. Xavi havia ordenat a sis jugadors del Barça ocupar espais ben a prop de Neuer, per posar la por al cos dels bavaresos al cor de la seva àrea. Gavi era qui més corria, apareixent amunt i avall. Era com si s’hagués multiplicat. En una cursa, va topar amb Upamecano. El defensa del Bayern, que li treia un cap, se’l va mirar desafiant, intentant espantar el menut jugador andalús. A la jugada següent, Gavi va fer caure Upamecano en una topada en què va saber posar el cos. “Gavi no té por de res. Sempre ha jugat contra rivals més grans”, diu Manuel Vasco, el seu primer entrenador.

Gavi és un dels pilars en el projecte de futur del Barça. Poques hores després de caure al camp del Bayern amb el cap alt, el club va anunciar la seva renovació fins a l’estiu del 2026. Encara que sembli increïble, un dels millors jugadors en un partit de màxima exigència al camp dels bavaresos encara tenia una fitxa de juvenil. Gavi va debutar tan jove que ara ja sembla normal veure’l jugar tots els partits. Però el futbolista andalús fa tot just poques setmanes que va arribar als 18 anys. Encara és un adolescent, però ja ha jugat contra el Madrid i el Bayern i ha debutat amb la selecció espanyola. De fet, ja sap que aquest novembre li tocarà marxar cap a Qatar. Luis Enrique el va fer debutar quan tenia 17 anys i 62 dies amb la selecció espanyola ara fa un any. I no va ser en un partit amistós, va ser en les semifinals de la Lliga de Nacions contra Itàlia a Milà. Aquell dia Gavi va convertir-se en el debutant més jove de tota la història de la selecció espanyola. I Luis Enrique, preguntat per la premsa, va ser prou clar: “Encara no heu vist tot el que pot arribar a fer”. Tenia raó.

Gavi s’ha convertit en un nom habitual en les nostres vides amb la mateixa facilitat amb la qual va sorprendre quan pocs el coneixien. El Barça, de fet, ja tenia clar fa temps que s’havia de tancar un nou contracte amb ell, conscient del seu talent i tip de veure com clubs anglesos preguntaven, no fos que tinguessin una opció de treure Gavi de Barcelona. No era el cas. El jugador tenia molt clar que volia quedar-se, més ara que Xavi ha apostat per ell sense cap mena de mania. La seva nova clàusula de rescissió, de fet, és molt alta, de 1.000 milions d’euros. Un avís a navegants: el Barça només entén el seu futur amb Gavi a l’equip. Xavi va passar-se l'última temporada enviant missatges una vegada i una altra: “El club no es pot permetre perdre jugadors com Araujo i Gavi”, deia un cop ja era oficial que Pedri renovava. Al futbol, com a la vida, cal prendre decisions. I malgrat valorar el joc d’altres futbolistes, el tècnic terrassenc ja havia decidit qui seria la seva guàrdia pretoriana. Aquesta temporada, de fet, Xavi només l’ha deixat a la banqueta al partit de la Lliga de Campions contra el Viktoria Plzen.

“Un nen sense por”

Per fer oficial el nou contracte calia esperar que Gavi fos major d’edat i tancar el mercat de fitxatges esbojarrat per tenir clar del tot quin marge salarial tenia el Barça. Gavi sabia que rebria una oferta per renovar el seu contracte fins al 2026 amb unes bones condicions, només calia acabar de tancar els detalls. Al ser tan jove, tindrà un sou lleugerament inferior a jugadors com Ronald Araujo. Però ja té el seu primer contracte professional amb 18 anyets acabats de fer. La seva renovació era l'última carpeta que quedava oberta en l’àrea d’apuntalar el futur assegurant-se la continuïtat de jugadors com Pedri, Araujo i Ansu Fati. Aquest nou Barça, tan jove, que no té por de cap rival.

“Sempre ha sigut un nen diferent. Amb una personalitat molt forta. El vaig tenir en edat prebenjamina i calia pujar-lo de categoria, ja que era més llest que tots els altres. Anava sobrat, era molt superior. I això que sempre ha sigut menut, però tant feia. Sempre ha sigut el més llest de tots”, explica Vasco, que el va entrenar al Liara Balonpié, club de la localitat de Los Palacios y Villafranca, on va criar-se Gavi. Vasco és dels que recorden que, davant d’un jugador com ell, una de les primeres temptacions és mirar la seva alçada. “Però és un jugador molt fort. Físicament sempre ha estat un privilegiat, no para quiet”, declara, i recorda com un any gairebé va aconseguir marcar 100 gols. Llavors Gavi destacava per la capacitat per marcar gols i generar joc ofensiu. No va ser fins que va arribar al Barça que va anar adaptant-se a un nou estil, on també aporta molt en l'àmbit ofensiu, però també és clau quan toca defensar. Sempre mirant cap endavant, esclar. Gavi no és dels que miren cap enrere. “És molt valent, sempre ha tingut una personalitat molt forta”, afirma Vasco, que va veure com el Betis el va fitxar quan encara era molt menut. Era qüestió de temps que fos així. Després el Barça va descobrir-lo en un torneig a l’Algarve, va parlar amb la seva família i va aconseguir que vingués a viure a La Masia. A Barcelona, on ara no es pot entendre el futur del club sense les seves botes descordades.

stats