Barça

Les classes particulars de Xavi a Vitor Roque

El brasiler, titular a Cadis, ha fet un treball físic específic i ha treballat l'adaptació a l'equip amb vídeos individualitzats i xerrades tàctiques

3 min
Vitor Roque celebra el seu primer gol com a blaugrana

BarcelonaL'aterratge de Vitor Roque a Barcelona va ser convuls. El davanter brasiler no va saber fins a última hora que podria ser inscrit per disputar la segona meitat de la temporada al Barça, però, un cop va tenir el vistiplau de la Lliga, els tècnics van constatar que no estava en forma. Era el primer contratemps per a un jugador jove que sempre estarà sota sospita pel que ha costat –30 milions fixos més 31 de variables– i que, lluny de ser protagonista a la gespa, s'ha convertit en un suplent de luxe.

El brasiler es va lesionar al setembre amb el Paranaense i va estar dos mesos inactiu. Aquest fet, sumat a la diferència entre el nivell dels entrenaments a la competició carioca i a l'europea, va fer que Vitor Roque disputés pocs minuts amb el Barça. Els tècnics van detectar que no tenia prou ritme per aguantar un partit sencer i van decidir reservar-lo a la banqueta per sortir únicament als trams finals de les segones parts. Al gener, un mes frenètic en què l'equip va jugar nou partits, el davanter tan sols va jugar 114 minuts, gairebé la meitat (53) sortint de suplent en els duels de Copa a Barbastre i a Salamanca. Va haver d'esperar fins al febrer, a Vigo, per estrenar-se com a titular, però va ser canviat abans de l'hora de joc. En total, suma tan sols 248 minuts en 12 partits i dos gols, contra l'Osasuna i l'Alabès.

Vitor Roque, però, augmentarà notablement les xifres de participació aquest dissabte a Cadis, on serà titular (21 h, Movistar LaLiga). La baixa de Lewandowski, sancionat, li obre les portes de bat a bat per ser el davanter centre titular del Barça en un partit trampa, condicionat per les múltiples absències al conjunt blaugrana i la proximitat del duel de Champions contra el París Saint-Germain.

Quatre mesos després, Vitor Roque ja ha millorat la condició física. Però hi ha un altre aspecte en què necessita posar-se al dia: adaptar-se al joc blaugrana. "Cal que entengui el joc de posició, ja que ell no el té interioritzat", admetia Xavi Hernández. L'entrenador egarenc i els seus assistents han dedicat temps a explicar-li com s'havia de moure pel terreny de joc i com associar-se amb els companys. Sessions tàctiques, sessions pràctiques i vídeos individualitzats. "En tenim preparat un dels seus moviments a l'espai", afegia el tècnic.

Encara que de portes enfora tot són bones paraules, al vestidor admeten que el procés d'adaptació de Vitor Roque al Barça serà llarg. El brasiler ha demostrat ser un bon rematador, però ha evidenciat molts problemes en l'associació amb els companys. Justament el que el cos tècnic ha intentat corregir a marxes forçades. "El problema és que som en un tram de temporada sense marge d'error. La seva actitud és bona, però encara està verd per ser protagonista als partits grans", expliquen fonts consultades per aquest diari. Independentment de si Xavi continua o no a la banqueta, des de la Ciutat Esportiva opinen que caldrà esperar fins a la temporada vinent per veure Vitor Roque en plenitud i, a partir d'aquí, per saber del cert si el seu fitxatge va ser o no una aposta encertada.

Mika Faye pot debutar amb el Barça a Cadis

D'altra banda, a Cadis també pot ser un bon dia per a Mika Faye, central esquerrà del Barça Atlètic que ja ha debutat amb la selecció absoluta del Senegal. Després d'acumular unes quantes sessions d'entrenament amb el primer equip, està previst que aquest dissabte entri a la convocatòria i que, en funció de com avanci el partit, pugui estrenar-se. "Està preparat. L'estem veient i seguint des de fa temps. La Masia sempre dona els seus fruits. Faye, Casadó... però la competència és ferotge", afegia Xavi en la prèvia.

A les portes d'un dissabte que pot ser clau per al futur de la Lliga i en què els blaugranes sortiran a jugar sabent el resultat del Reial Madrid a Mallorca (18.30 h, DAZN), l'entrenador no va tenir més remei que admetre que, entre lesions i sancions, el partit a Cadis serà complicat. "És vital. Si no guanyem, la Lliga pot acabar-se per nosaltres. Hem de sortir molt endollats per lluitar fins al final. Si fallem, el clàssic ens servirà de ben poc. La jornada és transcendental. Ens juguem un títol".

A més de les baixes segures dels sancionats Robert Lewandowski, João Cancelo i Iñigo Martínez i dels lesionats Gavi i Alejandro Balde, Xavi té tres jugadors amenaçats de sanció que, si veuen la groga, no podran jugar la setmana vinent al Bernabéu. Són Ilkay Gündogan, Andreas Christensen i Oriol Romeu. Amb l'interrogant d'Oriol Romeu, el més probable és que tant Gündogan com Christensen es quedin a la banqueta.

stats